Muzeul Taranului Roman – cunoscut pe vremuri si ca Muzeul de la Sosea, continua ciclul sau de conferinte vizand dezbaterea publica a problematicii vaste a traditiilor in cultura romana actuala: Ce inseamna, de fapt, „traditii” si cum se deosebesc acestea de „obiceiuri”? Ce mai inseamna astazi traditiile si care mai sunt relatiile noastre cu trecutul „traditional”? Cum se fac, se imagineaza, se vand si se cumpara astazi „traditii” in spatiul public romanesc? De la filosofia traditiei la practica si marketingul traditiilor. Conferintele incearca sa abordeze aceasta vasta problematica prin prezentarea si dezbaterea – directa si virtuala – a unor „studii de caz”: „traditie” si „modernitate”, patrimonializarea Calusului, piata actuala de artizanat, cat de imaterial este „patrimoniul imaterial”, branding si traditii - produse si targuri „traditionale” etc.

Potrivit organizatorilor, miercuri, 4 martie, de la ora 17.00, invitatii Anca Giurchescu, etnocoreolog si Dr. Ioana Popescu, etnolog, vor supune discutiei Calusul, intr-o dezbatere moderata de Ovidiu Simonca, redactor Observator Cultural si condimentata cu fotografii si inregistrari video stranse de-a lungul vremii in cercetari de teren.

Ce era Calusul pe vremea lui Dimitrie Cantemir? Daca si cum s-a schimbat Calusul in vremea lui Dimitrie Gusti? Cum s-a legitimat Ceausescu prin dansul Calusului? Ce mai inseamna Calusul astazi? Cum s-a ajuns de la obiceiul Calusului la traditia Calusului si la „Ritualul Calusului” – Capodopera a Patrimoniului Cultural Oral si Imaterial al umanitatii (UNESCO)?

Intrebari cu posibile raspunsuri multiple, imagini cu mireasma de cronica veche, istorii inca nescrise si dezbateri foarte actuale.

Conferintele se adreseaza publicului larg, in mod special tinerilor specialisti din domeniile umaniste si se organizeaza in fiecare luna, la Clubul Taranului. Intrarea publicului este libera.