Camden Arts Centre din capitala Marii Britanii a deschis joi o serie de expozitii, cu artistul Mircea Cantor cap de afis. Alaturi de picturile lui Liz Arnold, artistul oradean si-a instalat lucrarile pentru a treia oara in Marea Britanie. Acestea au vernisate la Modern Art Oxford si Arnolfini, Bristol anul trecut, ca parte din seria 3: 3 artisti/3 spatii/3 ani, finantata de catre Loteria Nationala engleza prin Arts Council England.

Nevoia de Incertitudine expune o serie de trei colivii aurite, de marimi diferite, in care sunt inchisi un cuplu de pauni. Artistul pune in discutie conditia umana, dezvoltand tema incertitudinii, reflectand lumile din interiorul altor lumi, libertatea si limitele ei.

La Camden Arts Center au fost concomitent expuse si alte trei lucrari ale artistului oradean: Avioane si Ingeri – o carpeta zburatoare, tesuta printr-o tehnica traditionala romaneasca, imprimata cu motivele mentionate in titlu; Hiatus – fotografia unei sculpturi in jurul unui trunchi de copac dintr-o padure; si Rozar – pictura unui fir de sarma ghimpata construit dintr-un lant de matanii, compus din amprentele de cerneala ale artistului, inconjurand un intreg salon. Mircea Cantor abordeaza subiecte contemporane in instalatiile sale, facand referire la minoritatile romani din alte tari si viata de imigrant, transformarile vizibile in cultura si traditiile din estul Europei si Romania dupa caderea Uniunii Sovietice. Expozitia va fi deschisa pana la 19 aprilie.

SCURT INTERVIU CU MIRCEA CANTOR

CB: De ce aveti nevoie de incertitudine?

Mircea Cantor: Pentru ca suntem intr-o perioada in care faptul de a anatomiza lucrurile, de a arata din ce sunt facute, de a nu mai avea nici o surpriza ne duce intr-o directie care nu cred ca este neaparat buna. Si atunci apare nevoia de incertitudine in sensul de surpriza, de a te lasa condus de acident, daca vreti. Iti arata o alta cale. Intr-o vreme in care totul devine palpabil, sincronizat, surpriza poate aparea ca un aspect neplacut, ca un fel de amenintare. Atunci incertitudinea este privita cu suspiciune. Suspiciunea este amendata si, uite asa, deviem de la normal.

CB: Criticii va definesc arta ca fiind conceptuala

Mircea Cantor: Eu nu fc arta conceptuala, eu fac arta. Este mai usor sa bagi in sertare pentru a directiona oamenii, pentru a le da certitudini, decat sa cultivi bunavointa de a veni in expozitie sa vada despre ce este vorba. Chiar si textele din expozitie de aici... Sunt contra acestor moduri de a directiona oamenii intr-un spatiu expozitional. Trebuie sa vii deschis ca vei vedea, nu sa facem tur ghidat, sa mai explice de nu stiu cate ori pe pereti ce o sa vezi, si dupa aceea sa-ti dai seama ca ai vazut nu ceea ce ti-a dat artistul, ci ceea ce ti-a dat institutia sau PR-ul. Si asta ma cam deranjeaza. Le-am interzis sa filmeze si sa ruleze un film in sala de la intrare. Pentru a atrage oameni nu trebuie sa faci reclama. Daca n-ai curiozitate, atunci n-ai ce cauta aici.

Mircea Cantor s-a nascut in 1977 in Oradea. Co-fondator si co-editor al revistei culturale clujene Version, lucreaza si locuieste in prezent in Paris si Cluj-Napoca. Lucreaza cu instalatii, fotografie, video, sculptura si pictura. In afara de Romania si Marea Britanie, a expus in SUA, Italia, Franta, Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Israel, Portugalia, Brazilia, Luxemburg, Elvetia, Canada, Serbia, Austria, Albania si Slovenia. In 2004, francezii ii acordau premiul Prix Paul Ricard S.A. Anul trecut a fost nominalizat la premiul Artes Mundi, oferit artistilor care debuteaza pe plan international si a caror lucrari aprofundeaza umanitatea.

CE SPUN CRITICII SI MASS-MEDIA

Curator-ul Modern Art Oxford: „Faptul ca Mircea Cantor foloseste materiale, imagini, animale si locatii intr-un mod poetic, ne ofera o meditatie elocventa a contraditiilor lumii contemporane si conditiei umane. Creatia lui are o frumusete si o apropiere ce rasuna mult dupa intalnirea cu opera lui.

Laura Cumming, The Observer: „Cantor are darul de a da viata metaforei.”

Robert Clark, The Guardian: „Cand respingator, cand tentant intr-un mod straniu.”

Jo Halstead, The Oxford Mail: „Mircea Cantor/Ansel Adams/Katie Paterson – trei expozitii fantastice.”