Filmul lui Danny Boyle, "Slumdog Millionaire" a obtinut Oscarurile pentru: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptare, Cea mai buna imagine, Cea mai buna coloana sonora, Cea mai buna melodie originala, Cel mai bun sunet si Cel mai bun montaj. "The Curious Case of Benjamin Button" pleaca acasa doar cu premii de mica importanta - pentru machiaj, scenografie, efecte speciale. Surprizele editiei sunt, insa, altele: Sean Penn e premiat la categoria Cel mai bun actor, in detrimentul lui Mickey Rourke, iar Oscarul pentru Cel mai bun film strain nu a fost obtinut de "Waltz with Bashir", ci de filmul japonez Okuribito"/"Departures".

Vezi trailer-ul filmului Slumdog Millionaire:

Ceremonia decernarii Premiilor Oscar de la Kodak Theater din Los Angeles s-a incheiat cu victoria clara a lui "Slumdog Millionaire". Primul premiu decernat a fost insa Oscarul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar. Acesta a fost prezentat de Eva Marie Saint, Goldie Hawn, Tilda Swinton si Whoopi Goldberg (premiate la editiile precedente), si acordat lui Penelope Cruz pentru rolul din "Vicky Cristina Barcelona", in regia lui Woody Allen. "A lesinat cineva aici? As putea fi prima", a spus actrita primind trofeul.

"Am auzit ca Slumdog Millionaire" a fost filmat in intregime cu telefon mobil", a spus Ben Stiller din spatele unei barbi imense, prezentand alaturi de Natalie Portman Oscarul pentru categoria Cea mai buna imagine.

Gluma cu noroc: Anthony Dod Mantle, directorul de imagine al lui "Slumdog Millionaire", primeste Oscarul.

Oscarul pentru Cel mai bun actor in rol secundar a fost prezentat de patru actori care au primit statueta, la aceeasi categorie, in anii trecuti: Christopher Walken, Kevin Kline, Cuba Gooding Jr. si Joel Grey. "Felicitari pentru noul film pe care il faci, Shaft", a spus Cuba Gooding Jr. prezentandu-l pe Robert Downey Jr., nominalizat pentru rolul din "Furtuna tropicala".

Kevin Kline a fost cel care a prezentat performanta lui Heath Ledger din "Cavalerul negru", iar Alan Arkin a anuntat ca Oscarul ii va fi acordat postmortem lui Heath Ledger. Oscarul a fost inmanat parintilor si surorii actorului disparut anul trecut, in ziua anuntarii nominalizarilor la Oscar.

Premiul umanitar "Jean Hersholt" i-a fost inmanat de Eddie Murphy lui Jerry Lewis. Primele "standing ovations" ale galei. "Niciodata nu m-am gandit ca daca faci bine celor din jur, vei fi rasplatit. Pana acum", a spus Jerry Lewis, care a fost premiat pentru activitatea sa in favoarea copiilor suferinzi.

"Toata viata am avut de ales intre a iubi si a uri, dar am ales sa iubesc", a spus A.R. Rahman. Primul statement legat de mesajul filmului lui Danny Boyle.

Sophia Loren, Shirley MacLaine, Nicole Kidman, Halle Berry si Marion Cotillard au prezentat Oscarul pentru Cea mai buna actrita in rol principal. Oscarul a fost obtinut, cum era de asteptat, de Kate Winslet, pentru rolul din "The Reader".

"De la varsta de 8 ani ma pregatesc pentru acest speech", a spus actrita care a spus ca in repetitiile pe care le facea in oglinda de la baie, statueta Oscar era reprezentata de un flacon de sampon.

Robert De Niro, Sir Ben Kingsley, Anthony Hopkins, Adrien Brody si Michael Douglas au anuntat Oscarul pentru Cel mai bun actor in rol principal.

A doua surpriza a galei: Sean Penn, si nu Mickey Rourke primeste Oscarul!

Si, in fine, "Slumdog Millionaire" - Cel mai bun film al anului! Toata echipa e pe scena. "Cand am inceput n-aveam nici bani suficienti, dar aveam un scenariu despre un lovestory nebun", a spus Christian Colson, producatorul filmului.

Intre actualizari, redactorul-sef de la HotNews, Cristian Pantazi, imi scrie ca a gasit o superpoza pe AP: ceremonia Oscarurilor urmarita in India. Un cadru parca rupt din filmul lui Danny Boyle, cu toata suflarea devaforizata a Indiei urmarind de pe jos, din strada, emisiunea "Vrei sa fii milionar".

Succesul filmului si povestea lui sunt mai spectaculoase decat filmul in sine. A fost realizat cu bani foarte putini, cu actori necunoscuti si cu speranta ca va fi lansat in cel mai bun caz in sali, daca nu direct pe DVD.

Dintr-un film sortit uitarii a devenit unul dintre cele mai mari succese ale anului. De ce un film nu la fel de inteligent ca "Frost/Nixon", nu la fel de elaborat ca "The Curious Case of Benjamin Button" si nu la fel de problematic precum "Doubt" castiga totusi atatea Oscaruri, printre care Oscarul pentru Cel mai bun film?

Explicatia sta, cred, in criza financiara pe care o traversam. Filmul lui Boyle are ca personaj central un baiat foarte simplu si onest care traverseaza toate greutatile puse de saracie si in final castiga 20 de milioane de rupii numai pentru ca iubeste o fata.

Nu-i pasa de bani (dar ii castiga), vrea doar sa fie vazut de acea fata pe micul ecran.

Probabil ca aceasta latura umana (nu banii conteaza, ci dragostea), combinata cu muzica si locatiile de un exotism mizerabilist ale Indiei alcatuiesc motivul popularitatii filmului. Iar filmul a luat ochii membrilor Academiei, care l-au premiat si pentru Cel mai bun scenariu adaptare, desi toti ceilalti concurenti de la aceasta categorie ("Frost"/"Nixon", "The Curious Case of Benjamin Button", "The Reader" si "Doubt") ar fi fost mai indrituiti la premiu.

"Slumdog Millionaire" a fost pentru "The Curious Case of Benjamin Button", "Dark Knight" si "Frost/Nixon" cuiul din pantof. Fara filmul lui Danny Boyle, probabil ca "The Curious Case of Benjamin Button" ar fi luat Oscarul pentru Cel mai bun film. (Desi cel mai bun dintre filmele nominalizate in acest an, "Frost/Nixon" era prea politic, prea serios si avea doza inexistenta de spectacol pentru a putea lua Oscarul pentru Cel mai bun film).

Mai ales ca orchestrarea ampla a unei (uneori neverosimile) povesti de dragoste dintre doi oameni ale caror ceasuri biologice se invart invers avea avantajul omagierii postume a victimelor uraganului Katrina din New Orleans.

Filmul lui David Fincher are si o imagine mult mai elaborata si mai eleganta ca "Slumdog Millionaire", desi a trebuit sa se declare invins si la aceasta categorie.

Prin premierea lui Sean Penn, membrii AMPAS si-au exprimat o optiune politica. Primind premiul, vadit surprins, Sean Penn a si exclamat de pe scena: "Iubitorilor de comunisti si de homosexuali ce sunteti!", declarandu-se, ca si scenaristul oscarizat Dustin Lance Black, in favoarea egalitatii de drepturi intre homosexuali si ceilalti cetateni americani.

Avea Sean Penn de ce sa se mire. Mickey Rourke nu doar castigase Globul de Aur pentru "The Wrestler", dar era dat ca favorit de casele de pariuri si de toti specialistii, cu atat mai mult cu cat rolul sau din filmul lui Darren Aronofsky urma traseul sau din viata: "inapoi in ring si inapoi in viata, pretuind sansa renasterii", dupa cum a spus Sir Ben Kingsley cand l-a prezentat pe nominalizatul Rourke.

Oscarurile din acest an n-au mai avut, ca semn de respect pentru cei loviti de criza, o gazda actor de comedie. Insa oricat de simpatic, Hugh Jackman s-a dovedit o solutie nefericita, pentru ca s-a descurcat destul de rau cu numeroasele partituri muzicale.

Pe scena impodobita cu o fastuoasa cortina de cristal, au urcat mai multi actori-prezentatori decat anul trecut, pentru ca la categoriile de interpretare au venit cate 4-5 premiati la editiile trecute pentru a prezenta fiecare cate un nominalizat.

Cel mai savuros moment al galei a fost parodia la "Pineapple Express", in care Seth Rogen si James Franco, imbracati ca in film, rad ca istericii privind la televizor secvente din filmele nominalizate. "Hai sa ne uitam la un film in care un baiat se culca cu o nazista", spune Franco. Evident, filmul care le place cel mai mult e "The Wrestler".

Momentul In Memoriam a numarat mai multe personalitati decat anul trecut. Prezentat de Queen Latifah, el s-a deschis cu Cyd Charisse si s-a incheiat cu Paul Newman.

Productiile anului - filme de actiune, comedii, filme de dragoste, de animatie ori documentare - au facut obiectul unor "yearbook"- uri de montaj, prezentate intre sectiuni.

Daca Steven Spielberg a fost prezent la gala, el inmanand Oscarul pentru Cel mai bun film, este cred primul an dupa o lunga perioada cand Jack Nicholson lipseste, cu tot cu ochelarii lui de soare.

Cel mai bun film - "Slumdog Millionaire"

Cel mai bun regizor - Danny Boyle ( "Slumdog Millionaire")

Cel mai bun actor in rol principal - Sean Penn ("Milk")

Cea mai buna actrita in rol principal - Kate Winslet ("The Reader")

Cel mai bun actor in rol secundar - Heath Ledger ("The Dark Knight")

Cea mai buna actrita in rol secundar - Penelope Cruz ("Vicky Cristina Barcelona")

Cel mai bun scenariu original - Dustin Lance Black ("Milk")

Cel mai bun scenariu adaptare - Simon Beaufoy ("Slumdog Millionaire")

Cea mai buna imagine - Anthony Dod Mantle ("Slumdog Millionaire")

Cel mai bun montaj - Chris Dickens ("Slumdog Millionaire")

Cea mai buna scenografie - "The Curious Case of Benjamin Button"

Cele mai bune costume - "The Dutchess"

Cel mai bun machiaj - "The Curious Case of Benjamin Button"

Cea mai buna coloana sonora - A.R.Rahman ("Slumdog Millionaire")

Cea mai buna melodie originala - "Jai Ho" ("Slumdog Millionaire")

Cel mai bun sunet - "Slumdog Millionaire"

Cel mai bun montaj sunet - "The Dark Knight"

Cele mai bune efecte vizuale - "The Curious Case of Benjamin Button"

Cel mai bun lungmetraj de animatie - "WALL-E"

Cel mai bun film strain - "Okuribito" (Japonia)

Cel mai bun documentar de lungmetraj - "Man on Wire"

Cel mai bun scurtmetraj documentar - Smile Pinki"

Cel mai bun scurtmetraj de animatie - "La maison en petits cubs"

Cel mai bun scurtmetraj de fictiune - "Spielzeugland"