Piata de carti si manuale scolare din Romania, estimata in prezent la aproximativ 80 de milioane de euro anual, de patru ori mai putin decat in Ungaria, va scadea cu 30-40% in 2009, potrivit estimarilor Uniunii Editorilor din Romania. UER asigura peste 80% din productia si difuzarea de carte scolara.

Reprezentantii Uniunii Editorilor din Romania s-au reunit zilele trecute in judetul Prahova, la Cheia, pentru a analiza in cadrul editiei a II-a a Colocviilor de iarna UER efectele crizei in domeniul cartii si manualelor.

  • Printre concluziile la care au ajuns reprezentantii Uniunii se afla aceea ca piata de carti si manuale scolare va scadea in 2009 cu 30-40 de procente, in conditiile in care, conform statisticilor, exista o criza a culturii scrise de aproape 20 ani care situeaza Romania printre ultimele tari din Europa atat in privinta lecturii, cat si a productiei de carte. An de an se produc si se vand tot mai putine carti, iar achizitiile statului si programul de 100 de euro pentru profesori nu au reusit decat in mica masura sa contribuie la dinamizarea sectorului.
  • Vanzarile de carte au scazut deja in luna ianuarie cu 30% comparativ cu aceeasi  perioada a anului trecut. Potrivit unui comunicat al Uniunii Editorilor din Romania, reducerea drastica de catre ministerele culturii si educatiei a bugetelor destinate achizitionarii de carti si publicatii si incertitudinea asupra programelor de sprijin gen „100 de euro pentru profesori” determina editorii sa anunte recesiune in domeniu si sa adopte masuri anti-criza menite sa le asigure supravietuirea: scaderea planurilor editoriale cu 35-40%, reducerea personalului cu 10-25%, asigurarea unui management strict al resurselor umane, materiale si financiare.
  • Situatia cea mai grava este cea a productiei de manuale care, acuza Uniunea Editorilor, se afla de 18 ani in pericol din cauza incapacitatii Ministerului Educatiei de a asigura calendare pe termen lung si un cadru stimulativ editarii manualelor de calitate, precum si de a le achizitiona la preturi juste si echitabile, se arata in comunicatul Uniunii Editorilor din Romania.
  • Din cauza bugetului anual alocat (aproximativ  6 milioane de euro, adica 2,3 euro/elev pentru toate manualele) si a mecanismului de achizitie care incurajeaza licitarea pretului sub cheltuielile de productie, s-a ajuns ca manuale de peste 100 pagini color sa coste in medie 2,5 lei, ceea ce nu acopera nici valoarea tiparului (nicicum drepturile de autor, tehnoredactarea, grafica, redactarea, corectura, transportul la inspectorate), sustine UER.
  • In aceste conditii, editurile de carte scolara nu mai pot subventiona productia de manuale. Din acest motiv, editorii de manuale scolare solicita o intalnire cu reprezentantii Ministerului Educatiei si convocarea de urgenta a Comisiei Consultative de profil, pentru a se adopta o strategie in domeniu, un calendar minim de 5 ani, precum si o metodologie care, in conditiile reformei si descentralizarii anuntate, sa desparta evaluarea continutului de achizitie, construindu-se o piata libera, concurentiala si competitiva, la nivelul standardelor si realitatilor europene.
  • In acest fel, spun editorii, subventia bugetara va asigura o reala protectie sociala celor care au nevoie de ea, iar comunitatea, profesorii si parintii vor putea alege manuale adecvate pregatirii si strategiei educationale.
  • In plus, Uniunea Editorilor din Romania face un apel catre Presedintie, Parlament, Guvern si alte autoritati pentru a se adopta un plan anti-criza in domeniu, precum si masurile legislative si administrative care sa permita supravietuirea industriei cartii si asigurarea manualelor.