Vineri, 13 februarie, este prima zi a Carnavalului de la Venetia. Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica va sarbatori aceasta zi printr-un dublu eveniment cultural.

Unul din cei mai importanti scriitori venetieni de azi, Alfio Fiorentino, a ales Institutul Roman pentru a-si aniversa, printr-un happening poetic purtand titlul „Cea de-a cincea dimensiune”, cei 50 de ani de la debutul in poezie. Alfio Fiorentino (n. 1934, Catania) este cunoscut ca fiind promotorul unor directii novatoare in poezia italiana contemporana (scriitura viziva si poezia vizuala), indeosebi a „mailart”-ului. „Krowten” reprezinta cel mai recent proiect dintr-un exceptional parcurs poetico-textual, alaturi de „Two signs" (Cairo, 1980); "RIMBAUD !!?" (1980); "Follow me" (1981); "Kafka" (Praga, 1988); "Selfportrait" (1988); "Self-museum" (Villorba, 1989); "Bear’s track" (Venetia, 1995). In 2001 a participat la cea de-a 49-a Bienala de la Venetia, sectia „Poezie”.

In aceeasi seara va fi redeschisa Mica Galerie a Institutului, spatiu expozitiv ce va gazdui din acest an proiecte apartinand unor tineri artisti plastici. Seria acestora debuteaza cu proiectul „Fusione”/„Contopire”, propus de Oana-Elena Birsan (n. 1983), absolventa a Facultatii de Arte Decorative si Design a Universitatii de Arte Plastice din Cluj-Napoca. Tanara autoare a mai expus la sediul UNESCO din Bucuresti si in sala de expozitii a Bibliotecii Academiei Romane. Proiectul sau abordeaza, cu mijloacele artelor decorative, cutumele vestimentare si semnificatiile mastilor specifice traditiei Carnavalului venetian. Expozitia va ramane deschisa publicului pana pe 18 februarie, informeaza IRCCU Venetia.