Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia anunta organizarea unui concurs pentru acordarea unei rezidente constand in realizarea unui proiect expozitional, care va fi amenajat in Noua Galerie a Institutului, pe durata celei de-a 53a editii a Bienalei de Arta de la Venetia, eveniment care se va desfasura in perioada 7 iunie- 22 noiembrie 2009. Pe aceasta perioada, castigatorul concursului va beneficia de o bursa lunara in valoare de 1000 euro, informeaza IRCCU Venetia.

Rezidenta va permite artistului sa se consacre unei activitati de conceptie si creatie, sa lucreze in mediul cultural si artistic italian, sa stabileasca contacte cu artisti, critici de arta, galeristi si colectionari italieni, sa creeze legaturi cu mediile profesionale specifice din Venetia si Italia.

Tema proiectelor inscrise la concurs va trebui sa se incadreze in criteriile generale si tematica celei de-a 53a editii a Bienalei de Arta de la Venetia 2009: „Making worlds”, asa cum au fost enuntate de curatorul Daniel Birnbaum.

Programul urmareste incurajarea modalitatilor novatoare de analiza si interpretare creativa a tematicii Bienalei, precum si utilizarea, in proiectul expozitional, a maximei vizibilitati a spatiului pus la dispozitie (Noua Galerie a Institutului). Creatiile realizate pe perioada rezidentei, inspirate de contextul cultural specific Bienalei de la Venetia, vor fi expuse in ultima luna de rezidenta.

Pe intreaga perioada a rezidentei (5.06.2009-24.11.2009), cazarea artistului se va face intr-o camera din spatiile IRCCU, in regim de gratuitate. Artistul va suporta cheltuielile de deplasare si transport al expozitiei din cuantumul bursei si va asigura programul de vizitare, adaptat orarului Bienalei (cel putin 4 ore pe zi).

Potrivit IRCCU Venetia, dosarul de solicitare a rezidentei va cuprinde urmatoarele documente:

- formularul de inscriere (care poate fi descarcat din www.icr.ro/filiale/VENETIA);

- curriculum vitae redactat intr-o limba de circulatie internationala;

- un rezumat al proiectului intr-o limba de circulatie internationala;

- un portofoliu cu imagini reprezentative.

Etapele concursului vor fi urmatoarele:

- anuntarea publica a concursului 30.01.2009;

- data limita de depunere a dosarelor (data postei) 25.03.2009;

- evaluarea dosarelor 2-3.04.2009;

- anuntarea rezultatelor 6.04.2009.

Dosarul va fi trimis pe adresa: Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica, Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214 – 30121 Venezia – ITALIA.

Mai multe informatii se pot obtine pe site-ul Institutului Cultural Roman,www.icr.ro.