Corespondenta intre marele dirijor roman Sergiu Celibidache si prietenul sau Eugen Trancu-Iasi a fost reunita intr-un volum intitulat "Scrisori catre Trancu-Iasi" aparut in aceasta luna la editura Vremea.

In cele 150 de pagini ale volumului sunt reunite epistolele trimise Sergiu Celibidache, plecat in Germania, prietenului sau ramas in tara, dar si amintiri despre cel ce a condus cele mai renumite orchestre de pe glob.

Din scrisori transpare dragostea dirijorului pentru rudele si prietenii din tara, dar si greutatile acestora in perioada comunista.

"Noi, cei din tara lui, suntem plini de bucurie si admiratie ca un fiu al patriei noastre poarta cu atata cinste numele de roman pe mai toate meridianele muzicale ale globului, ca pretutindeni succesele sale sunt socotite de cei mai pretentiosi ca unice si ca o parte din stralucirea realizarilor sale se revarsa si asupra pamantului care l-a zamislit", marturiseste Eugen Trancu-Iasi.

Sergiu Celibidache s-a nascut la Roman, in ziua de 26 iunie 1912. A urmat primele lectii de pian la Iasi si apoi la Bucuresti. A plecat in Germania si si-a perfectat studiile muzicale la Berlin cu mari maestri. Sergiu Celibidache a dirijat mari orchestre in Germania, Franta, Italia si Statele Unite si a a condus turnee in Italia, Franta, Argentina, Brazilia, Austria, Israel, Japonia, URSS, Olanda, Anglia, Suedia, Romania.