Prima editie a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra (7-11 ianuarie a.c.) s-a incheiat. Premiul pentru cel mai bun film de fictiune i-a revenit lui Andrei Dan Staruiala pentru scurtmetrajul sau de debut, O tigara aprinsa, prezentat in premiera absoluta in cadrul festivalului de la Piatra Neamt. Premiul, oferit de HotNews si Millenium Tour, consta intr-un voucher, in valoare de 1.000 de euro, pentru o calatorie la orice festival de film din Europa. Andrei Dan Staruiala a mai castigat premiul pentu cel mai bun montaj (300 de euro), oferit de Centrul National al Cinematografiei (CNC) si de Filmlab, organizatorul festivalului.

Premiul pentru cel mai bun film documentar (500 de euro), oferit de CNC, a fost obtinut de scurtmetrajul Milky Way de Ivana Mladenovic, iar cel pentru cel mai bun film experimental (300 de euro) – de Punga la romani al Malinei Ionescu. Tot la categoria film experimental, Dormi!, primul scurtmetraj al Alinei Manolache (liceanca din Piatra Neamt), prezentat in premiera absoluta la Filmul de Piatra, a primit din partea juriului o mentiune speciala, in valoare de 100 de euro. Cel mai bun film de animatie a fost declarat Poveste de adormit copiii de Reka Kassay, care a primit un premiu de 500 de euro, oferit tot de CNC.

Premiul pentru cea mai buna regie (300 de euro) i-a revenit filmului Pentru el de Stanca Radu, iar cel pentru cea mai buna poveste (300 de euro) – lui Sincopa de Codin Sebastian Pop. Acesta din urma a primit si premiul pentru cel mai bun nou-venit (300 de euro). Toate cele trei premii au fost oferite de CNC.

Liviu Leleu, operatorul filmului Numele meu este... de Dorin Moldoveanu, a obtinut premiul pentru cea mai buna imagine (300 de euro), oferit de CNC. Scurtmetrajul lui Dorin Moldoveanu a castigat si premiul publicului (oferit de CineMagia), fiind filmul cel mai votat de spectatorii festivalului. Dan Stefan Rucareanu, sound designer-ul scurtmetrajului Lungul drum spre casa de Anamaria Chioveanu, a primit premiul pentru cel mai bun sunet (300 de euro si un mini-set profesionist), oferit de CNC si de Red Line Studio.

Juriul international a fost alcatuit din cineasti apreciati si reprezentanti ai unor importante festivaluri internationale partenere, din Romania si din strainatate: Marija Ratković si Ljubo Zdjelarević din Croatia, Matei Branea (desenator si regizor de animatie, art director & illustrator al festivalului NexT Bucuresti), Mugur Robert Crangasu (reprezentant Future Shorts Romania), Mihai Mitrica (directorul festivalului Anim’est Bucuresti) si Daniel Mitulescu (producator – Strada Film). Marija Ratković studiaza productie cinematografica si teatrala la Academia de Arte Dramatice din Zagreb, este membru si trainer al sectiunii „High School Video” de la Karlovac si responsabil cu relatii publice al Karlovac Film Club; a realizat mai multe filme documentare si de promovare, avand la activ premii nationale si internationale, si a fost implicata in organizarea a numeroase festivaluri si workshop-uri (Festivalul de Film de la Zagreb, Zagreb Dox, Festivalul de Film de la Motovun, Animafest Zagreb, Festivalul de Film One Take etc.), numarandu-se printre initiatorii festivalului international de film pentru liceeni Four River (Karlovac). Ljubo Zdjelarević studiaza productie la Academia de Arte Dramatice din Zagreb si este de un deceniu un apreciat si premiat realizator de filme si artist video; membru activ al Cinema Clubului de la Zagreb, este si producator al festivalului international One Take.

Filmul de Piatra a fost organizat de Filmlab si Consiliul Judetean Neamt, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Teatrului Tineretului Piatra Neamt, Pizza & Grill 66 Piatra Neamt, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Ambasada Frantei in Romania. Partenerii media ai festivalului sunt: Cotidianul, Observator Cultural, TVR Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Iasi, HotNews, CineMagia si Alternativ.