A murit dramaturgul Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2005

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 25 decembrie 2008, 18:06 Actualitate | Cultură


Dramaturgul britanic Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in urma cu 3 ani, a incetat din viata miercuri, la varsta de 78 de ani. Harold Pinter suferea de mai mult timp de cancer, anunta BBC, citat de Rador.

Prima piesa a lui Harold Pinter, "Aniversarea", a fost desfiintata de majoritatea criticilor, fiind retrasa din repertoriul unui teatru londonez la doar cateva zile dupa premiera, in anul 1957, dar urmatoarea sa piesa, "ingrijitorul", i-a adus celebritatea.

Casatorit mai intai cu actrita Vivian Merchant, iar ulterior cu Lady Antonia Fraser, un cunoscut istoric,  Harold Pinter a fost discret cu privire la viata sa privata, dar si-a exprimat fara retincente opiniile politice.

Profitand de ocazia decernarii Premiului Nobel, in discursul sau de multumire, Harold Pinter nu a ezitat sa ii califice drept "criminali de razboi" pe presedintele american George W. Bush si pe premierul britanic Tony Blair.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1171 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Pinteresc (Joi, 25 decembrie 2008, 20:51)

  Nicolae [anonim]

  Atunci când Horace Engdahl, secretarul permanent al Academiei Suedeze, l-a sunat pe Harold Pinter să-i comunice că tocmai a fost înnobilat Nobel, venerabilul dramaturg britanic s-a arătat, cum altfel, sobru şi rezervat. Totuşi, a observat Engdahl, deşi „nu a spus prea multe cuvinte, a fost de fapt foarte fericit”. Atâta cât poate fi un om lucid, aş adăuga eu.
  La 75 de ani împliniţi cu trei zile înainte de anunţarea sa ca laureat, Pinter poate fi socotit un om fericit doar dacă înclinăm să credem că „profeţiile” sale literare şi politice s-au împlinit. Teatrul pe care-l scrie de zeci de ani, după ce în tinereţe cochetase cu absurdul pe scenele din Bristol şi Londra, nu este altceva decât afirmarea unei lucidităţi care-l consumă neîncetat, în ciuda faptului că specialiştii în ceea ce s-a numit „pinteresc” vorbesc despre un anume intuiţionism care prezidează facerea pieselor sale: „Termenii mei sunt termenii mei”, declara Pinter într-o discuţie purtată cu Michael Billington, în iunie 2001, şi explica: „Am tendinţa de a lucra mai mult cu imagini. În Party Time, de exemplu, avem această petrecere exclusivistă şi în acelaşi timp ceva se întâmplă afară, pe străzi”.
 • 0 (0 voturi)    
  Pinteresc II (Joi, 25 decembrie 2008, 20:53)

  Nicolae [anonim]

  Ei bine, afară, dincolo de zidurile unde se iluzionează omul că este la adăpost, se întâmplă mereu ceva în piesele lui Pinter, de la „Îngrijitorul” şi până la „Limbă de munte” sau „Cenuşă din cenuşă”, trecând prin „Color of Justice” sau „One For the Road”. Aici, în această piesă unde imaginile brutale abundă, Pinter joacă de-adevăratelea în rolul Nicolas, culmea, un anchetator brutal angajat al guvernului: este felul de a se provoca şi de a provoca al lui Pinter sau poate o ispăşire a propriei violenţe lexicale (dar ar fi prea puţin), neputincioasă în faţa Curţilor politice care decid azi soarta naţiunilor. El spune, aproape cerându-şi iertare, dar şi cu speranţă: „Când am urcat pe scenă în rolul ăsta, nu voiam să joc un monstru, deşi este un personaj în mod cert monstruos, ci un om. Nicolas este un om disperat care se doreşte confirmat de victima sa, vorbeşte despre iubirea lui pentru Dumnezeu, ţară şi natură, şi caută să găsească întotdeauna un fundament filozofic pentru acţiunile sale”. Nu e acesta portretul psihologic perfect al călăului dintotdeauna?
 • 0 (0 voturi)    
  Pinteresc III (Joi, 25 decembrie 2008, 20:55)

  Nicolae [anonim]

  Pinter este un furios pentru care teatrul a devenit politic în era liderilor politici prea dispuşi să hrănească democraţia cu sângele celor care nu o înţeleg. Aici nu este vorba de acceptare conştientă sau de clamarea libertăţii, de acea mult gâdilată vox populi. El spune că s-a săturat să afle că oamenii clamează demagogic după libertate: unde este acela care să spună că nu are ce face cu libertatea aşa cum o comandă unii, întreabă el? Când vine vorba despre mult cântatele drepturi ale omului, Pinter nu ezită: „să aduni rahatul sub covor”, un fel de demagogie scatologică (şi scatofagă) pe care le-o reproşează de la obraz lui Tony Blair (considerat a fi „deluded idiot”) şi lui G.W. Bush („mass murderer”): „G.W. Bush mereu protestează că are destinul lumii în minte şi bate toba despre oamenii iubitori de pace pe care încearcă să-i protejeze”. Şi acum vine tăierea nodului gordian: „Mi-ar plăcea să cunosc nişte oameni care urăsc libertatea”...
  Dar parcă numai pe cei doi i-a criticat de-a lungul unei vieţi în care a denunţat injustiţia sistemelor politice şi înjosirea omului? Lista e lungă şi-i cuprinde, între alţii, pe Henry Kissinger, prietenul lui Pinochet, Gerald Ford, amicul Indoneziei care a invadat Timorul de Est (200.000 de victime). Când aflăm toate astea e bine să înţelegem ce poate fi un scriitor „nobelizant” – că tot tânjim – în afara (sau înlăuntrul!) funcţiunii sale vitale: aceea de a propune o revrăjire a lumii în care trăieşte, anume prin rostirea directă şi energică a adevărului său, dar şi prin acţiune directă – care e tot scris. Dacă lumea ăstora mai poate fi revrăjită...
  Şi juriul ăsta de la Stockholm care i-a acordat premiul...
  Dar Pinter, care a trecut de-adevăratelea prin „valea umbrei şi a morţii” (în 2002 i s-a
  • -1 (1 vot)    
   Pinter a fost un evreu comunist si cinic (Joi, 25 decembrie 2008, 21:47)

   Imigrant rus [anonim] i-a raspuns lui Nicolae

   Care a gasit intotdeauna cateva vorbe de "duh de toaleta" (scatologic, ma rog, de gustibus, etc..) contra celor carora nu le impartasea ideile si valorile.
   Te rog sa citezi vreo critica acerba a acestui evreu venit din Rusia, contra crimelor de masa comuniste! S-a indignat Pinter de contemporanul sau Mao (mass murder de 15 ori mai mare ca Bush, care oricum a fost ales democratic:)? Sau de gulagul stalinist? A incercat sa lupte pt. a-si salva vreun semen intru ratiune si libertate din ghearele lagarelor socialiste?
   Militantismul si "indignarea" sa erau selective si lipsit de echitate. Jenant pt. un asa zis "intelectual da prestigiu" (nu e suficient sa scrii piese pe care le pricep 3 oameni, autorul si 2 amici de bere ca sa pretinzi sa-ti dai cu opinia de coltul geostrategiei mondiale:).

   Cum domnul Pinter n-a crezut in paradis, resurectie, mantuire si alte chestii din astea de "vrajit masele", acum cred ca e mort de-a binelea. Sau e grav contrariat :))
 • 0 (0 voturi)    
  Pinteresc IV (Joi, 25 decembrie 2008, 21:01)

  Nicolae [anonim]

  diagnosticat un cancer esofagian) a revenit, printr-una din acele „manevre poetice” care îi plac atât de mult chiar la poezie: una militantă, directă şi necruţătoare, aşa cum trebuie să fie adevărata poezie. O, nu marea poezie, ci poezia vie, grea de adevărul ei care poate fi văzut până şi de cei mai incapabili oameni în stare să priceapă că versul are greutatea lui specifică – cuantificată în propriul adevăr – şi poate face mai mult decât o pancartă pe care scrie „No War”. A scris aceste versuri (în volumul „Război”) pentru care nu este nevoie să fii mare poet dăruit de la Natură şi nici vreun estet critic ca să pricepi că „băutorii de apă nu dau capodopere”: Capul ţi se rostogoleşte în nisip / Capul îţi e un bazin în ţărână / Capul îţi e o pată în praf / Ţi-au ieşit ochii şi nasul / Adulmecă doar răsunetul morţilor / Şi tot aerul morţilor trăieşte / Cu mirosul dumnezeului Americii...
  Pinteresc, nu-i aşa?
 • 0 (0 voturi)    
  limitele lui Pinter (Vineri, 26 decembrie 2008, 13:10)

  nicu [anonim]

  Cred ca Imigrantul rus are dreptate. Sa stai la Londra, sa ai bani si succes, sa injuri vartos politica SUA si a Marii Britanii, sa nu murmuri, macar, la ce se intampla in Belarus, Rusia, Iran, etc, etc, este expresia liniei de unde incepe idiotenia lui H.Pinter. Nu avem decat sa il luam ,,la pachet", sau s-l refuzam. In ambele cazuri mare lucru nu se va intampla.
  • +2 (2 voturi)    
   OK (Vineri, 26 decembrie 2008, 15:49)

   Nicolae [anonim] i-a raspuns lui nicu

   dar a stat la Londra si a criticat establishmentul de acolo, nu a facut o pax rusinoasa cu el, ca atatia alti "mari"...
   The point e ca intelectualii critici la adresa propriilor guverne sunt din ce in ce mai rari.
   Amintiti-va, macar, ce spunea Ionesco prin 91:

   "Nu există gândire creatoare valabilă fără să refuzi tot ce se întâmplă, tot ce e în acelaşi timp putere şi opoziţie la modă. Aş fi adeptul unui spirit de opoziţie care să fie orientat deopotrivă contra statului şi contra anti-statului.Singura forţă ce-mi rămâne este refuzul. Refuzul de a mă spune, de a accepta să dau libertatea pe linişte, pe anestezie – acest pact modern cu diavolul pe care atâţia oameni din ţările oprimate îl fac „pentru a fi lăsaţi în pace”.
 • 0 (0 voturi)    
  Imigrante rus, manci scatologie (Vineri, 26 decembrie 2008, 19:13)

  Pinterescu [anonim]

  Cum spui chiar tu , " de gustibus" si sa-ti fie de bine, dar Pinter era nascut in Anglia avand ca nume de familie Pinto - nume vechi, de origine sefarda - in nici un caz venit din Rusia si restul balariilor pe care le le debitezi.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Pinterescu (Sâmbătă, 27 decembrie 2008, 14:28)

   Nicolae [anonim] i-a raspuns lui Pinterescu

   Corect, era fiu unui croitor evreu, dar nascut in Anglia. Bunicii sai au fost persecutati in Polonia si la Odesa.
   Insa nu ca era evreu ar trebui sa conteze, nici ca fusese de stanga in tinerete, ca toti scriitorii ingrijorati de ce pot face cei puternici cu banii si cu forta pe care le-o da puterea (Orwel ar putea fi un inaintas al sau), ci ca lua atitudine impotriva celor care 'croiesc" lumea dupa masura poftei lor: e simplu, a denuntat "dublul standard" al democratiilor vestice, dar nu a laudat comunismul estic. Oameni buni, el nu e, in privinta asta, Sartre!
   Criticile sale incep din 1980 impotriva lui Reagan si a d-nei Tatcher; nu sunt de ieri de azi, ca la destui intelectuali mioritici care azi il fac pe Pinter "comunist". Totusi, nu cunosc ca el sa fi sprijinit regimul de la Kremlin sau alte regimuri criminale.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by