Numeroase edituri din tara si din strainatate isi prezinta ofertele de carte la intalnirea cu cititorii in cadrul Targului International Gaudeamus - Carte de Invatatura. Edituri mai mari sau mai mici au anuntat peste 200 de lansari de volume. Totodata, pe parcursul celor cinci zile ale targului vor fi organizate seminarii, expozitii, intalniri cu cititorii, evenimente ce vor aduce la standurile editurilor autori si personalitati veritabile ale culturii romanesti.

Grupul Editorial Corint a pregatit pentru micii cititori si pentru toti fanii literaturi fantasy, in general, lansarea volumului – TUNELE 2. IN ADANCURI – cartea a doua din seria TUNELE de Roderick Gordon & Brian Williams. O serie aleasa si promovata de editorul Barry Cunningham, cel care a descoperit Harry Potter si l-a transformat intr-un fenomen. Evenimentul va avea loc sambata, 22 noiembrie, la standul editurii si va beneficia de o sesiune de autografe din partea autorilor.

O alta aparitie editoriala lansata la GAUDEAMUS – va fi tot o carte fantasy – URME IN TIMP de Petru Popescu. Un roman de aventuri alert, despre descoperiri si supravietuire, scris de Petru Popescu autorul romanelor Intoarcerea, Oaza si al bestsellerului In coasta lui Adam (Almost Adam) vandut in America in peste 1 milion de exemplare, aflat pe lista de bestselleruri New York Times.

Inca o noutate a Targului de Carte Gaudeamus vor fi primele doua carti din seria Capodopere ale Literaturii Universale povestite pentru copii – Divina Comedie de Dante Aligheri si Furtuna de William Shakspeare. Opere celebre din literatura lumii sunt povestite de scriitorul italian Roberto Mussapi si ilustrate sugestiv de artistul Giorgio Bacchin.

Editura Vremea prezenta noile sale aparitii editoriale din colectiile consacrate:

Colectia Planeta Bucuresti:

Siluete din familia Bratianu, de Nicolae Pillat

Doamne si Domni la raspantii bucurestene, de Victoria Dragu Dimitriu

Candva la Baneasa, de Alexandru Grigorescu

In Bucuresti, fara adresa, de Elisabeta Isanos

Captivantul Bucuresti interbelic, de Graziella Doicescu

Colectia FID:

Intelectualitatea interbelica intre traditionalism, Arsavir Acterian

Insemnarile unui procuror sau Procuratura vazuta din interior, de George Pavel Vuza

Treptele bucuriei, de Ernest Bernea

Colectia Rosu si Negru:

Crimele din Badger’s Drift, de Caroline Graham

Orasul infernului, de Edward Lee

Colectia Teatru:

Arevahar, de Paul Bogdan

Colectia Autori romani:

Curcubeul toamnei, de Grigore Olimp Ioan

Viata, ca o vizita, de Erast Calinescu

Colectia Poesis:

Albul miresei care se vedea in oglinda, de Aurelia Marin

Colectia In jurul lumii:

Tara Sfanta. Israel, Palestina, Iordania, de Cristina Isvoranu

Polirom si Cartea Romaneasca lanseaza peste 1.000 de titluri la Gaudeamus 2008

Editura Polirom este prezenta si la aceasta editie a Tirgului Gaudeamus cu o oferta extrem de generoasa: peste 800 de titluri, majoritatea noutati. O noua colectie, „Opere”, ce grupeaza scriitori importanti, care au marcat si influentat decisiv istoria literaturii romane contemporane, editii definitive, realizate cu maxima acuratete si prefatate de critici importanti, o noua serie de autor, dedicata lui N. Steinhardt, si trei noi serii de autor in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” (seria „Vladimir Nabokov”, cel mai important proiect editorial din cadrul colectiei pe anul 2008, seria „Mika Watari”, initiata cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nasterea scriitorului, si seria „Jose Saramago”, dedicata celui mai important scriitor portughez contemporan, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura) – acestea sint cele mai recente proiecte editoriale de la Polirom, noutati fata de ultimul tirg, Bookfest.

Oferta Polirom include numeroase noi aparitii in colectiile deja cunoscute: Zilele regelui de Filip Florian sau Maestro de Stelian Tanase (colectia „Fiction Ltd”), Explorari in comunismul romanesc. Volumul al III-lea de Paul Cernat, Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici (colectia „Plural”), Bastionul cruzimii. O istorie a Securitatii (1948-1964) de Marius Oprea (colectia „Document”), Ochiul – traducere in premiera din opera lui Vladimir Nabokov, Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao de Junot Diaz – Premiul Pulitzer pentru Literatura pe 2008, Reuniunea de Anne Enright – Man Booker Prize 2007, Al cincilea copil de Doris Lessing – Premiul Nobel pentru Literatura pe 2007 (colectia „Biblioteca Polirom”) sint doar citeva dintre noutatile editoriale pregatite pentru vizitatorii editiei 2008 a Tirgului Gaudeamus.

O aparitie de exceptie o constituie Dictionarul comunismului, volum care va fi lansat in prezenta coordonatorului, Stephane Courtois. Inedit in oferta de la tirg a Editurii Polirom este si volumul de Memorii al I.P.S. Bartolomeu Anania.

Intre cele citeva sute de volume prezente la stand, noutati absolute fata de ultimul tirg, se afla si multe carti din zona nonfiction (O contraistorie a filosifiei. Volumul al III-lea de Michel Onfray, Patrii imaginare de Salman Rushdie, De docta ignorantia de Nicolaus Cusanus), precum si o oferta absolut impresionanata de carti universitare.

Polirom la Gaudeamus inseamna, pe linga oferta bogata, si intilnirea cu foarte multi scriitori, prilejuite atit de lansarea celor 24 de noi volume, cit si de cele doua dezbateri: „Comunismul si fictionalizarea lui” si ,,Cum se mai simte literatura romana?”

Pentru editia de anul acesta a Tirgului de Carte Gaudeamus, oferta Editurii Cartea Romaneasca numara peste 200 de titluri, dintre care 50 sint noutati.

Cartea Romaneasca prezinta cea mai noua colectie, „Performa”, creata pentru a oferi publicului studii de critica, istorie si teorie a artelor vizuale si a artelor spectacolului (teatru, dans, film, fotografie, arte plastice, arte media).

De asemenea, in colectia „Proza” a fost inaugurata seria de autor „Daniel Banulescu”, ce debuteaza cu Cel mai bun roman al tuturor timpurilor, ultimul volum din „Trilogia Danielissima” (seria va continua cu romanele Te pup in fund conducator iubit! si Cei sapte regi ai orasului Bucuresti).

De asemenea, foarte multe titluri noi in colectiile consacrate: PROZA: Orchestra portocalie de Veronia Niculesu; POEZIE: America! America! de Marius Oprea; TEATRU: Aurolac Blues si alte texte scurte de Saviana Stanescu; TEORIE, CRITICA SI ISTORIE LITERARA: Iluziile literaturii romane de Eugen Negrici, Regasirea intimitatii de Simona Sora sau Strategiile subversiunii. Incursiuni in proza postmoderna de Carmen Musat.

Grupul editorial Nemira ofera cititorilor peste 500 de titluri, noutati editoriale variate: science fiction, fantasy, suspans, literatura clasica si contemporana, ghiduri practice, benzi desenate japoneze, carti pentru copii si adolescenti. In perioada targului Gaudeamus, cartile Nemira au reducere de pana la 50%.

Pentru editia din acest an, grupul editorial Nemira a pregatit lansarea unor volume deosebite si evenimentul “Happy Hours” pentru copii, prilejuit de aparitia la editura Nemi a seriei Madagascar 2.

In standul Nemira se vor gasi si carti apartinand celor doua imprinturi ale grupului: Manga Otaku, singura editura din Romania care publica exclusiv banda desenata japoneza, si Nemira Junior, care publica titluri pentru adolescenti.

Evenimentele Nemira la Gaudeamus 2008:

20 noiembrie, ora 18.00

· Lansarea cartii Istoria secreta a lumii de Jonathan Black, la standul editurii.

In lucrarea Istoria secreta a lumii, Jonathan Black prezinta pentru prima data cititorului o istorie completa a lumii, de la inceputurile ei pana astazi, conceputa pe baza credintelor si a scrierilor din culisele societatilor secrete. De la perspectiva esoterica asupra evolutiei speciilor pana la radacinile oculte ale stiintei, de la secretele Potopului la motivatiile ascunse ale politicii externe americane, aceasta istorie demonstreaza ca aspectele fundamentale ale existentei umane pe planeta noastra pot fi percepute dintr-un unghi cu totul diferit fata de cel obisnuit.

Invitat special la eveniment domnul Eugen Ovidiu Chirovici.

21 noiembrie, ora 18.00

· Lansarea volumului Iubire, iubire de Laura Storddart, la standul editurii.

Iubire, iubire de Laura Storddart este o colectie de scurte citate din marii poeti ai iubirii, precum Sappho, Marlowe, Wordsworth, John Clare, Shakespeare, Goethe sau Thomas Hardy, alese si ilustrate de Laura Stoddart.

Invitatii speciali la acest eveniment sunt Dana Savuica, Catalina Mustata si Florin Zamfirescu.

22 noiembrie, ora 17.00

· Lansarea volumului Raportul Hite de Shere Hite, la standul editurii.

Rezultat in urma unei cercetari fara precedent in domeniu, Raportul Hite de Shere Hite a revolutionat total modul in care femeile isi privesc propriul corp. Ideea directoare a studiului a fost o inovatie extraordinara: tot ceea ce se intampla in timpul actului sexual ridica problema egalitatii intre sexe. Importanta acestei noi metode de cercetare din perspective feministe va fi dezbatuta in cadrul evenimentului.

Invitatii speciali la acest eveniment: Mihaela Minulescu, doctor in psihologie, si Dana Verescu, traducatoarea volumului.

23 noiembrie, ora 15.00

· Extragerea castigatorilor Tombolei “Nemira iti organizeaza Revelionul”.

In perioada Targului de carte Gaudeamus 2008, Nemira le-a pregatit cititorilor o serie de surprize. Printre ele se afla si tombola "Nemira iti organizeaza Revelionul": fiecare vizitator care cumpara o carte Nemira si completeaza talonul de tombola pus la dispozitie la standul editurii, are sansa sa castige un sejur de 7 zile la Sharm el Sheikh (Egipt), in perioada 27 decembrie 2008 – 02 ianuarie 2009. In ultima zi de targ, la standul Nemira se va extrage castigatorul tombolei.

Evenimentele Nemi la Gaudeamus 2008:

23 noiembrie, ora 11.30

· Nemi, parte a Grupului Editorial Nemira, va invita la Happy Hours alaturi de Madagascar 2, noua serie de carti, marca DreamWorks, la standul editurii. Cei mici vor participa la concursuri de desen cu premii-surpriza.

Potrivit editurii, in seria Madagascar 2 au aparut: Tatal si fiul salveaza situatia, Liniile Aeriene Pinguin Expres, Cartea tanarului cititor, In formatie completa, Pierduti in Africa, Plimbare prin salbaticie, Madagascar 2 - Carte de colorat.

Institutul Cultural Roman (ICR) va prezenta, la standul sau de la Targul International Gaudeamus – Carte de Invatatura, cartile aparute la Editura ICR, publicatiile editate sub egida sa (Lettre Internationale, Plural), precum si informatii despre programele pe care le deruleaza. Trei dintre cele mai recente aparitii la Editura ICR vor fi lansate in cadrul targului.

Vineri, 21 noiembrie, ora 17.00, va avea loc lansarea albumului Farmecul discret al Bucurestilor/The Discreet Charm of Bucharest, de Dan Dinescu. Albumul va fi prezentat de autorul sau, artistul fotograf Dan Dinescu si de istoricul Andrei Pippidi.

De la Bucuresti, obiectivul se muta catre Bucovina: tot vineri, dar de la ora 18.00, este randul unui volum dedicat orasului Cernauti. Albumul Cernauti 1408 – 2008 va fi prezentat de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Romane si prof.univ.dr Ilie Luceac, coordonatori ai lucrarii si semnatari ai textelor insotite de imagini realizate de Mihai Cratofil.

Sambata, 22 noiembrie, la ora 12, la standul ICR se lanseaza manualul Limba romana pentru straini, semnat de Mona Pologea. Vor prezenta autoarea Mona Pologea, Oana Suciu (ICR) si prof.univ.dr. Rodica Zafiu.

Editura TREI pregateste cititorilor titluri noi si surprize in cadrul Targului de carte de la Romexpo.

Esti o romantica incurabila?

Aseaza-te langa fereastra si savureaza toamna in compania noului roman semnat de Marc Levy – Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus

Vrei sa evadezi intr-o lume funky?

Lasa-te condus de Frederic Beigbeder in Shitters' Club, acolo unde te asteapta betii, seductii si uitari de sine.

Fan al filmului?

Din Paris, Eric Fottorino, directorul Le Monde si unul dintre cei mai remarcabili autori francezi contemporani, te invita sa te pierzi in Sarutari de cinema, un roman in care vei regasi cele mai frumoase filme-cult ale Noului Val al cinematografiei franceze, dar si o senzuala poveste de dragoste.

Probleme cu copii care nu-si fac temele ori sunt prea putin interesati de scoala?

Editura TREI si Irina Petrea iti ofera solutii in Si tu poti fi SUPERNNANY II – Cu copilul la scoala. Sambata 22 noiembrie, la ora 17,00, ii asteptam pe pãrinti, bunici, dar si pe scolarii nazdravani – mai mari sau mai mici – la standul editurii, pentru a ne bucura impreuna de prezenta autoarei si de lansarea noi sale carti.

Aveti nevoie de indrumare intr-o problema personala sau in relatiile cu ceilalti?

La Editura TREI, cartea te ajuta sa descoperi calea cea mai scurta pentru solutionarea problemelor. Colectia de Psihologie Practica este special conceputa in aceasta directie. Santajul emotional, Barbatul divortat, Relaxare si erotism, Cum sa daruim iertarea, Boala ca sansa – sunt doar cateva din titlurile pe care vi le oferim.

Sunteti pasionati de psihanaliza, psihologie sau psihoterapie?

Atunci cu siguranta ne vom intalni. De ce? Pentru ca suntem cei mai tari din tara cand vine vorba de carti de specialitate din aceasta zona. Freud, Jung, Perls, Irvin Yalom, Jacob Levy Moreno si multi altii – va dau intalnire la standul nostru.

Editura ALLaduce, la editia Targului de carte Gaudeamus din acest an, peste 500 de titluri - educatie si beletristica -, si organizeaza si dezbatere - eveniment "Scriitorul, cenzura si securitatea", informeaza un comunicat al Editurii remis luni AGERPRES.

Cu aceasta ocazie va avea loc, lansarea volumui VII din Opere Complete in prezenta autorului, Bujor Nedelcovici.

Volumul include si eseul "Un tigru de hartie. Eu, Nica si Securitatea", consacrat dosarului de securitate al autorului.

La manifestare vor participa Ana Blandiana, Mihnea Berindei, Ion Balu, Livius Ciocarlie, Mihai Creanga, Stephane Courtois, Dorin Dobrincu, Lucia Hossu-Longin, Germina Nagat, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Romulus Rusan, Alex Stefanescu.

Societatea Romana de Radiodifuziune, organizatoarea targului, va fi prezenta prin editura CASA RADIO care-si va prezenta productiile proprii. In data de 20 noiembrie, RADIO ROMANIA va organiza finala pe tara a celei de-a patra editii a Concursului National de Lectura "Mircea Nedelciu", iar pe 21 si 22 noiembrie va organiza seminarul "Multilingvismul si anul european 2008 al dialogului intercultural".

RADIO ROMANIA propune cititorilor si doua titluri: este vorba de "Romanul dintre doua betii" al lui Serban C. Anghene, precum si volumul de debut "Foamea sufletului" al Elenei Marinescu. La randul sau, Editura CASA RADIO le ofera cititorilor si ascultatorilor ultimele aparitii din colectia de CD-Carte Radio - Prichindel, ocazie cu care va fi adus si un omagiu artistului Vasile Socoliuc – ilustratorul colectiei, disparut in acest an, prezentarea noii serii a colectiei de teatru radiofonic pe CD – Fonoteca de Aur - o formula grafica originala pentru a da o noua viata unor inestimabile inregistrari istorice din arhivele Radioului. In cadrul acestei colectii vor fi lansate ciclurile "Integrala Alecsandri", "Integrala Caragiale" si "Integrala Moličre, partea I".

Editura CASA RADIO va mai lansa, de asemenea, cele mai recente aparitii de carte sonora din seria „Colectionarul de voci“ a colectiei Biblioteca de poezie romaneasca.