Volumele 'In Bucuresti, fara adresa', de Elisabeta Isanos si 'Candva la Baneasa', de Alexandru Grigorescu sunt cele mai recente aparitii in colectia Planeta Bucuresti a editurii Vremea. Doua carti despre capitala noastra de ieri si de azi.

'In Bucuresti, fara adresa' Elisabeta Isanos

Elisabeta Isanos este nu doar o fina observatoare a Bucurestiului de azi, asa cum si cat ni s-a pastrat, ci si o talentata si sensibila povestitoare. Din harul amanuntului observat in timp ce bate orasul cu pasul, aduce sub ochii nostri un Bucuresti pe care nu il stiam posibil. Grabiti sa prindem metroul sau tramvaiul, pioni ai unui scenariu globalizant in continua multiplicare, nu suntem pregatiti sa primim darurile istorice, culturale si mitice ale orasului viu, pastrate in ciuda oricaror accidente naturale sau istorice. Autoarea se plimba In Bucuresti, fara adresa, pentru ca orasul – cu toate ale lui – ii este acasa. O acasa recuperata din preaplinul amintirii de copil cu radacini in alte zone istorice ale romanitatii, o acasa asumata cultural, mental, sufleteste, cu dedicatie, talent si acribie de istoric.

'Candva la Baneasa' Alexandru Grigorescu

Candva la Baneasa, de Alexandru Grigorescu, este o carte fascinanta despre viata din jurul hipodromului bucurestean, cu povesti despre marii proprietari de cai, despre jockey si doamne in rochii de vara. Prefata lui Cristian Topescu da gust cititorului sa-i cunoasca pe Negroponte, pe Marghiloman, pe celebrul cal Petrica, castigator de Derby, pe doamnele ce-si etalau toaletele si pe domnii care discutau de afaceri asteptand sa inceapa cursa.

La sfarsitul cartii gasiti culorile proprietarilor de cai, fotografii de epoca si un tabel cu ultimii castigatori ai premiului Jockey-Club, cu numele proprietarului, antrenorului, jockey-ului, calului.