Cu romanul "Gomorra", a carui ecranizare a fost premiata in acest an la Cannes, Roberto Saviano a ajuns una dintre cele mai cunoscute persoane din Italia. Dar si cea mai amenintata. Mafia napolitana a declarat ca il vrea mort pana la Craciun. Presa italiana se mobilizeaza in incercarea de a-l ajuta pe scriitorul in varsta de 29 de ani. Cotidianul "La Repubblica" a deschis un apel online al carui scop e sa determine institutiile statului sa-si asume responsabilitatea si sa-si apere cetateanul.

Scriitorul si jurnalistul Roberto Saviano, care e originar din Napoli, a publicat romanul "Gomorra" in 2006. Investigarea afacerilor Camorrei i-a enervat pe capii mafiei napolitane, cu atat mai mult cu cat romanul de debut al lui Saviano a avut un mare succes, fiind tradus in 42 de tari.

Filmul realizat de Matteo Garrone dupa carte a obtinut in acest an la Cannes Marele Premiu al Juriului. Succesul filmului - care, de altfel, reprezinta Italia in cursa pentru nominalizarile la Oscarul pentru cel mai bun film strain - a incins si mai mult spiritele.

Dupa ce Ministerul italian al Afacerilor Interne l-a mutat pe Saviano din Napoli si i-a dat garzi personale, anuntul ultimativ al Camorrei mobilizeaza mass-media si lumea culturala internationala.

Roberto Saviano este intervievat de CNN - si spune ca ar minti daca ar afirma ca nu regreta acum ca a scris cartea, pentru ca viata i-a fost data peste cap, iar familia risipita in toate partile -, iar in 20 octombrie, sase personalitati premiate cu Nobel - Orhan Pamuk, Dario Fo, Desmond Tutu, Gunther Grass. Mihail Gorbaciov si Rita Levi Montalcini - au semnat un articol in care se declarau de partea lui Saviano si considerau ca Mafia nu este doar o problema politica, ci una democratica. Articolul a fost publicat de "La Repubblica", cotidian al carui colaborator este Roberto Saviano.

Puteti semna aici

http://www.repubblica.it/speciale/2008/appelli/saviano2/index.html

Roberto Saviano are si un site la zi, http://www.robertosaviano.com unde se gaseste inclusiv articolul din 22 octombrie in care scriitorul le multumeste celor care i-au sarit in ajutor.

Numit de Umberto Eco, "erou national", Roberto Saviano traieste din 13 octombrie 2006 sub escorta politiei.