Celebrul scriitor Milan Kundera, autorul romanului "Insuportabila usuratate a fiintei", a denuntat la politia secreta, in 1950, o studenta, marturie care a condus, ulterior, la condamnarea unui tanar la 22 de ani de inchisoare, scrie saptamanalul Respekt, citat de AFP.

"Astazi, la 16,00, un student, Milan Kundera, nascut la 1 aprilie 1929 la Brno (...) s-a prezentat la departamentul nostru pentru a raporta (ca o studenta urmeaza sa se intalneasca in aceasta seara cu un anume Miroslav Dvorácek) .... Acesta din urma dezertase din armata si fugise in Germania, de unde se intorsese, ilegal, in Cehoslovacia", arata raportul politiei 624/1950, aflat in arhiva ministerului de Interne.

Arestat la locul intalnirii dupa acest denunt, Dvoracek a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare, dupa ce procuratura ceruse, initial, pedeapsa cu moartea.

Din inchisoare, el a fost trimis sa munceasca fortat intr-o mina de uraniu. A fost eliberat dupa 14 ani, in 1963, moment in care Milan Kundera publicase romanul "Iubiri caraghioase", primul pas spre notorietate al celebrului scriitor.

Milan Kundera, in varsta de 21 de ani la acel moment, nu-i cunostea personal pe cei doi tineri implicati in poveste, dar a auzit vorbindu-se de intalnire de la alte persoane, potrivit anchetei efectuate de Adam Hradilek, autorul articolului.

Hradilek, care lucreaza la Institutul pentru studierea regimurilor totalitare si se ocupa de gestionarea arhivelor comuniste, a dat intamplator peste numele lui Kundera, in timp ce analiza documentele legate de tanara care se intalnise cu Dvorácek.

Dvoracek, un pilot ceh, a parasit tara in 1948, dupa venirea comunistilor la putere. In tabara de refugiati de la Munchen, el a fost recrutat de un serviciu de informatii ceh din diaspora, finantat de americani, si trimis inapoi in Cehoslovacia.

In prezent, Miroslav Dvoracek, in varsta 80 de ani, traieste in prezent in Suedia.

Milan Kundera, care a fost initial un comunist convins, s-a alaturat taberei reformatoare in anii '60. Dupa inabusirea primaverii de la Praga de catre tancurile armatei rosii, lui Kundera i s-a interzis orice activitate politica.

Autorul unor romane precum "Gluma", "Insuportabila usuratate a fiintei", "Iubiri caraghioase", "Viata e in alta parte" sau "Valsul de adio", Kundera a emigrat in Franta in 1975.

Kundera refuza, de mai multi ani, orice intalnire cu presa si revine, unoeri, incognito, in tara natala.

Scriitorul, care a refuzat sa raspunda la intrebarile saptamanalului Respekt asupra afacerii Dvoracek, nu este singurul artist european care se vede chestionat asupra trecutului sau. Germanul Gunter Grass, laureat al premiului Nobel in 1999, a recunoscut ca a facut parte dintr-o unitate Waffen SS, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Milan Kundera dezminte categoric informatia

Milan Kundera a dezmintit categoric informatia prezentata de saptamanalul ceh: "Sunt total dezamagit de acest lucru la care nu ma asteptatm catusi de putin, de care nu stiu nimic si care nu a acut loc niciodata", a declarat celebrul scriitor, pentru agentia ceha CTK.