50 de masini inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci pot fi vazute, de joi, 2 octombrie, intr-o expozitie deschisa la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti. Modele, unele functionale, vor poposi aici timp de patru luni, in cadrul unui turneu prin 60 de tari, unde au fost vazute de peste 20 de milioane de persoane.

Vezi si galeria foto cu o parte din modelele din expozitie

Toate cele 50 de masinarii sunt realizate din lemn si respecta pana in ultimul amanunt schitele din caietele lui da Vinci. Desenele si proiectele vechi de peste 500 de ani au fost facute accesibile publicului abia anul trecut, cand reprezentantii Muzeului Leonardo au scanat 12.000 de pagini si au creat o arhiva gratuita online.

Fiecare model din cadrul expozitiei este insotit de o copie a schitei orginale si detalii cu privire la aplicatiile gandite de da Vinci pentru fiecare inventie in parte. Printre cele 50 sunt bicicleta, rulmentul, fierastraul hidraulic, podul mobil, tancul, deltaplanul, planorul, parasuta si robotul.

Cele 50 de modele nu au fost materializate in timpul vietii lui Leonardo da Vinci, dar unele sunt perfect functionale si pot fi operate de vizitatorii expozitiei. Aceasta va ramane deschisa pana pe 31 ianuarie 2009, in intervalul orar 11.00 - 22.00. Biletele de acces costa 20 de lei, iar elevii si studentii beneficiaza de reducere de 50%.

Evenimentul a fost adus la Bucuresti de Asociatia Future Networs, impreuna cu Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, cu ajutorul Reprezentantei Comisiei Europene si al Autoritatii Nationale pentru Tineret si cu sprijinul financiar al Allianz Tiriac, Raiffeisen Bank si Bosch. Potrivit organizatorilor, costurile de organizare se ridica la 1,5 milioane de euro.