Vineri, 26 septembrie, in cadrul Festivalului International de Film de la Cambridge vor fi prezentate sase scurtmetraje semnate de tineri cineasti romani. Intitulat "New Romanian Shorts", programul cuprinde: "Lectia de box" de Alexandru Mavrodineanu, "Megatron" de Marian Crisan, "O zi buna de plaja" de Bogdan Mustata, "La drumul mare" de Gabriel Sarbu, "Valuri" de Adrian Sitaru si "Fatza galbena care rade" de Constantin Popescu.

Niciunul dintre cineasti nu va fi prezent la Cambridge, in schimb, programul va fi introdus de criticul Mihai Chirilov, directorul Festivalului Transilvania. Pe site-ul evenimentului, prezenta unui program de scurtmetraje romanesti este justificata prin dorinta de a le arata britanicilor ca, in afara de filmele de lungmetraj premiate in ultimii ani si difuzate in salile din strainatate, in Romania exista si alti cineasti tineri care promit sa faca filme cel putin la fel de bune.

Acelasi grupaj de scurtmetraje va fi prezentat in luna noiembrie si la Brighton, ambele participari fiind organizate de Institutul Cultural Roman de la Londra. La Brighton, filmele romanesti vor fi reprezentate de Gabriel Sarbu.

Ajuns la a 28-a editie, Festivalul de la Cambridge are loc din acest an nu in luna iulie, cum s-a intamplat pana acum, ci in septembrie, aceasta schimbare de data fiind insotita de evenimente speciale, ca de pilda, proiectia speciala de la Institutul de Astronomie a clasicului "2001: Odiseea spatiala" de Stanley Kubrick , pe 70 mm si in aer liber.

Festivalul mai propune un program special dedicat cinematografului polonez, o retrospectiva Derek Jarman, una consacrata actritei Tilda Swinton si alta cineastului austriac Ulrich Seidl, readucandu-si aminte si de Boris Karloff. Festivalul ia sfarsit pe 28 septembrie.