Spectacolul "Oedip" de George Enescu implineste pe 22 septembrie o jumatate de veac de la premiera. Opera Nationala din Bucuresti va marca aniversarea acestui eveniment cu doua reprezentatii ale acestei creatii, programate in zilele de 18 si 20 septembrie. Prezentarea operei Oedip din toamna acestui an va beneficia de montarea din 2003 prezentata in cadrul celei de-a XVI-a editii a Festivalului "George Enescu" in regia lui Petrica Ionescu.

Potrivit siteului Operei bucurestene, spectacolul va beneficia de urmatoarea distributie: Oedipe - Stefan Ignat, Tiresias - Horia Sandu, Creon - Ionut Pascu, Pastorul - Valentin Racoveanu, Marele Preot - Stefan Schuller, Forbas - Pompeiu Harasteanu, Un Paznic - Mihnea Lamatic, Theseu – Gabriel, Nastase, Laios - Mihai Lazar, Iocasta - Oana Andra, Sfinxul - Ecaterina Tutu, Antigona - Simona Neagu, Meropa - Adriana Alexandru, Batranul orb - Francisc Valkay. Conducerea muzicala este semnata de Cornel Trailescu. Maestru de cor este Stelian Olariu.

De-a lungul timpului spectacolul a beneficiat de mai multe variante de montare regizorala semnate de Jean Ranzescu in 1958, Catlina Buzoianu in stagiunea 1991-1992, Andrei Serban in 1995 si Petrica Ionescu in 2003. Editia din 2009 a Festivalului si Concursului "George Enescu", care se va desfasura in perioada 30 august-26 septembrie, se va deschide cu o noua versiune regizorala a operei enesciene realizata in coproductie cu Theatre du Capitole du Toulouse, in regia lui Nicolas Joel.

Opera "Oedip" a fost creata de George Enescu in perioada 1921-1931 fiind dedicata sotiei sale Maria Tescanu Rosetti. Premiera mondiala a operei a avut loc la Paris pe 13 martie 1936.