Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Fundatia Calea Victoriei

Atelier despre arta si arhitectura greaca cu arheologul Catalin Pavel

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 20 august 2008, 19:11 Actualitate | Cultură

Cursul tinut de arheologul Catalin Pavel despre arta si arhitectura greaca nu este o istorie de manual ci mai degraba o invitatie la un rasfat de imagini, privite din mai multe perspective estetice. Atelierul, derulat pe parcursul a cinci saptamani, se desfasoara incepand cu luna septembrie, la sediul Fundatiei Calea Victoriei.

Pentru ca vasele grecesti pictate nu erau pictate; pentru ca statuile grecesti nu erau albe ca marmura; pentru ca zimbetul arhaic al korai nu are nici o legatura cu veselia; pentru ca in Parthenon nici un bloc nu este taiat drept – o oprire asupra artei grecesti face intotdeauna sa apara un nou chip al uneia dintre cele mai bogate arte ale umanitatii.

Cursul este o propunere de analiza neconformista a artei si arhitecturii grecesti, in care sa gindim monumentele viu si neintermediat.

Miza acestui curs este de a reflecta citeva ore la ce datoram, adesea fara sa stim, efortului grec de a gasi – intr-o fantastica aventura de 500 de ani incheiata acum doua milenii – un corp si un chip pentru om.

Iata temele celor cinci ateliere saptaminale:
1. Primul umanism grec – secretele zimbetului arhaic
2. Arhitectura templului grec – de la templul lui Artemis din Korkyra la Parthenon
3. Clasicismul grec – epoca lui Pericle
4. Marii pictori ceramisti greci – de la Zeuxis la Aison
5. Arta elenistica – invazia sensibilitatii moderne

Catalin Pavel este licentiat in Jurnalism si Stiintele comunicarii, licentiat in Istorie, detine master in istore antica si arheologie si este doctorand in arheologie. Burse detinute: Erasmus (2001-2002, Münster), Chevening (2005-2006, Oxford, Hertford College) si New Europe College (Bucuresti, 2007-2008). A realizat sapaturi arheologice la Tropaeum Traiani (Adamclisi), Haltern, Milet, Volubilis, Bibracte, Horcott Gloucestershire, Noviodunum (Isaccea) si Troia.

Atelierul se adreseaza cursantilor cu varste peste 16 ani si costa 150 ron, informeaza Fundatia Calea Victoriei.

Articol sustinut de Superbrands

AmCham  - 25 de ani de impact in Romania, prin sustinerea consultarii intre mediul public si privat, pentru dezvoltarea Romaniei

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania.

809 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri