Cursul tinut de arheologul Catalin Pavel despre arta si arhitectura greaca nu este o istorie de manual ci mai degraba o invitatie la un rasfat de imagini, privite din mai multe perspective estetice. Atelierul, derulat pe parcursul a cinci saptamani, se desfasoara incepand cu luna septembrie, la sediul Fundatiei Calea Victoriei.

Pentru ca vasele grecesti pictate nu erau pictate; pentru ca statuile grecesti nu erau albe ca marmura; pentru ca zimbetul arhaic al korai nu are nici o legatura cu veselia; pentru ca in Parthenon nici un bloc nu este taiat drept – o oprire asupra artei grecesti face intotdeauna sa apara un nou chip al uneia dintre cele mai bogate arte ale umanitatii.

Cursul este o propunere de analiza neconformista a artei si arhitecturii grecesti, in care sa gindim monumentele viu si neintermediat.

Miza acestui curs este de a reflecta citeva ore la ce datoram, adesea fara sa stim, efortului grec de a gasi – intr-o fantastica aventura de 500 de ani incheiata acum doua milenii – un corp si un chip pentru om.

Iata temele celor cinci ateliere saptaminale:

1. Primul umanism grec – secretele zimbetului arhaic

2. Arhitectura templului grec – de la templul lui Artemis din Korkyra la Parthenon

3. Clasicismul grec – epoca lui Pericle

4. Marii pictori ceramisti greci – de la Zeuxis la Aison

5. Arta elenistica – invazia sensibilitatii moderne

Catalin Pavel este licentiat in Jurnalism si Stiintele comunicarii, licentiat in Istorie, detine master in istore antica si arheologie si este doctorand in arheologie. Burse detinute: Erasmus (2001-2002, Münster), Chevening (2005-2006, Oxford, Hertford College) si New Europe College (Bucuresti, 2007-2008). A realizat sapaturi arheologice la Tropaeum Traiani (Adamclisi), Haltern, Milet, Volubilis, Bibracte, Horcott Gloucestershire, Noviodunum (Isaccea) si Troia.

Atelierul se adreseaza cursantilor cu varste peste 16 ani si costa 150 ron, informeaza Fundatia Calea Victoriei.