Invitatii lui Grigore Lese in cadrul programului “Ultimii rapsozi” din luna august vin de pe Valea Raznicului. Muzicantii din Grecesti vor canta si vor povesti joi, 28 august 2008, de la ora 18, la sediul Institutului Cultural Roman.

Ion Creteanu (voce), Mihai Fonea (vioara), Marian Ilie (contrabas), Maria Ilie (voce), Vasile Nica (cobza) si Adrian Lapadatescu (acordeon), componentii grupului, vin la Bucuresti ca reprezentanti ai unei traditii care a adus faima comunei doljene in regiune, informeaza ICR. Grigore Lese istoriseste astfel intalnirea cu protagonistii serii de joi si cu muzica lor:

„Asezate intr-un peisaj de o rara frumusete, la poalele dealului Morilor, inconjurate de paduri, am gasit trei sate uitate de lume: Barboi, Grecesti si Buzu, altadata celebre in toata Oltenia datorita tarafului condus de Nitu Voinescu. (...) Sate de mosneni si clacasi, situate la interferenta judetelor Gorj, Dolj si Mehedinti, au dezvoltat o muzica vocal-instrumentala cantata initial la curtile boieresti iar ulterior la nuntile si petrecerile din zona. Unele linii melodice se pare ca au fost mostenite de la curtea medievala, supusa influentelor turcesti si grecesti, altele s-au format sub influenta lautarilor, care dispun de imaginatie si improvizatie.”

Ultimii rapsozi, program lunar desfasurat in cadrul ICR, ofera publicului citadin posibilitatea de a se familiariza cu folclorul autentic – atat cel traditional romanesc, cat si cel al minoritatilor din Romania. Un deziderat urmarit prin acest program este constientizarea faptului ca arta traditionala, reprezentand o valoare identitara fundamentala, formeaza un patrimoniu imaterial care trebuie respectat si pastrat.