Artistii romani Ioan si Camelia Popa au inaugurat saptamana trecuta la Muzeul National de Arheologie din cadrul faimoasei Manastiri Jerônimos (monument unde au avut loc ceremonii fundamentale pentru istoria Portugaliei si a Europei), expozitia itineranta de icoane si fresce ortodoxe.

Intitulata Aripi spre Cer, expozitia a beneficiat la vernisaj de prezenta dr. Luís Filipe de Matos Raposo, directorul Muzeului National de Arheologie al Portugaliei, dr. Manuel Bairrão Oleiro, directorul Institutului Muzeelor al Portugaliei, precum si directorul ICRL, dr. Virgil Mihaiu.

Pictorul Ioan Popa a prezentat succint semnificatia teologica a icoanelor si tehnicile prin care sunt realizate acestea. Potrivit ICR Lisabona, printre cei prezenti s-a aflat si parintele Marius Pop, parohul bisericii ortodoxe romane din Lisabona, co-organizator si autor moral al acestei reusite manifestari de cultura si civilizatie romaneasca.

Concomitent cu expozitia a fost inaugurat un atelier de creatie care functioneaza in regim de porti deschise. Cei doi pictori puteau fi vazuti la masa de lucru si – in timp ce pictau – ofereau explicatii asupra artei lor celor interesati. De mare succes s-au bucurat si proiectiile cu diapozitive reprezentand monumente de arhitectura religioasa de pe teritoriul Romaniei.

Icoanele romanesti vor putea fi admirate in acest spatiu expozitional pana in data de 10 august. Ulterior vor fi expuse in perioada 12 august-8 septembrie la Sé Patriarcal, principala catedrala a Lisabonei. Expozitia reprezinta inca un eveniment dedicat Anului European al Dialogului Intercultural, prin care ICR Lisabona ofera publicului larg posibilitatea de a cunoaste varianta romaneasca a artei sacre, de sorginte bizantina, specifica Europei Orientale.