Duminica, 20 iulie 2008, la ora 19.00, la Varsovia, va avea loc, in cadrul Festivalului International „Warsaw Summer Jazz Days”, o zi dedicata integral jazz-ului romanesc.Invitati sunt muzicienii Marius Popp si Ozana Barabancea. Evenimentul reprezinta cea de-a doua participare a unor muzicieni din Romania la Festival, dupa ce anul trecut ICR-Varsovia a organizat un weekend de jazz romanesc cu Teodora Enache, Mircea Tiberian, Liviu Butoi, Vlaicu Golcea si Bucharest AV.

Festivalul “Warsaw Summer Jazz Days” este cel mai important festival de gen din Polonia, renume castigat atat prin calitatea invitatilor, cat si prin anvergura evenimentelor. Organizatorul sau, excentricul animator Mariusz Adamiak, este cel mai puternic promotor de jazz din tara. Concertele, care se desfasoara de-a lungul unei luni, in aer liber sau in cele mai bune cluburi ale capitalei, sunt sustinute de nume cunoscute ale jazz-ului mondial, iar printre invitatii speciali se numara de fiecare data cantareti de jazz legendari. Anul aceasta, festivalul ajunge la cea de-a saptesprezecea editie, iar invitatii sunt pe masura momentului: Alicia Keys, Pat Metheny, cvartetul Branford Marsalis, cvartetul Charlie Haden si Bobby McFerrin Duets, informeaza ICR Varsovia.

Marius Popp este un cunoscut pianist, profesor si compozitor roman. Dupa studii de arhitectura la Institutul „Ion Mincu” din Bucuresti, a inceput sa se remarce prin concerte si inregistrari radio. De-a lungul carierei sale a participat la numeroase festivaluri romanesti si internationale, precum Festivalurile de Jazz de la San Sebastian, Varsovia, Lubliana si Praga. A colaborat cu muzicieni cunoscuti de jazz precum Lionel Hampton, Aura Urziceanu, Art Farmer, Slide Hampton, Johnny Griffin si Barney Kessell. A obtinut numeroase premii, printre care Premiul Asociatiei Compozitorilor, Premiul UNITER si Premiul Criticilor de Muzica. Este autorul primului manual de jazz publicat in Romania.

Artista a Operei Romane, Ozana Barabancea si-a descoperit talentul pentru jazz alaturi de profesori precum Anca Parghel, Edmond Deda sau Marius Popp. Absolventa a Academiei de Arte „Luceafarul” din Bucuresti, Ozana Barabancea a obtinut, in 1998, Premiul special al juriului la festivalul “CD Jazz Napocensis” din Cluj, iar in 2002 Premiul revistei „Actualitatea Muzicala”.