La sfarsitul lunii trecute editura Vremea a publicat volumul O suta de zile cu Monica Lovinescu apartinand Doinei Jela. Monica Lovinescu, fi­gu­ra cea mai pregnanta a rezistentei fata de regimul co­mu­nist, una din vocile de neconfundat ale Europei Libere, capata prin aceasta carte un chip de neuitat prin umor, omenie, caldura, tandrete si suferinta indurata cu demnitate.

Aparuta la o luna dupa disparitia Monicai Lovinescu, cartea restituie cititorului ultimele momente din viata acestei mari personalitati. Prin intermediul ultimelor interviuri, fotografiilor inedite, scrisorilor si evocarilor, fragmentelor de dezbateri pe forumuri, ca si al unor emotionante pagini din jurnalul propriu, Doina Jela realizeaza un portret plin de adevar si autenticitate al unei personalitati devenite simbolul insusi al rezistentei romanesti la comunism.

Autoarea Unde­lor scurte a acordat interviul de-a lungul mai multor zile, in apartamentul sau din strada François Pin­ton nu­marul 8, unde se izolase dupa disparitia lui Virtgil Ierunca. O suta de zile cu Monica Lovinescu este o poveste despre viata cuplului Monica-Virgil, de peste 50 de ani, in care amandoi au purtat aceeasi lupta, aceleasi griji, ace­leasi ganduri.