La editura Humanitas a aparut un al doilea volum despre Cazul Tanacu. Romanul jurnalistic intitulat Cartea judecatorilor. Cazul Tanacu de Tatiana Niculescu Bran, este continuarea anchetei initiate de autoare in prima sa carte, publicata in 2006, Spovedanie la Tanacu. Cu un cuvant inainte de Andrei Serban, Cartea judecatorilor este povestea procesului si a reconstituirii dosarului penal deschis in cazul Tanacu, o carte scrisa in incercarea de a restitui atat versiunea reala a faptelor, cat si istoria unor oameni, incluzand prezumtia nevinovatiei lor.

"Autoarea isi asuma cu modestie rolul celui care consemneaza faptele. Este mesagerul din tragedia greaca, cel care nu interpreteaza, ci transmite auster, comunicand experientele altora, din dorinta de a intelege ce s-a intamplat de fapt. [...] Aceasta carte e un exemplu de nonfictiune rece si in acelasi timp calda, afectuoasa, plina de compasiune fata de conditia umana pe care o impartasim cu totii.", spune Andrei Serban in prefata cartii.

Prezentata in premiera la Teatrul Odeon in luna mai, piesa Spovedanie la Tanacu, regizata de Andrei Serban - piesa care ne descopera o noua forma de spectacol, aceea a teatrului documentar -, se joaca pe scena aceluiasi teatru pe 2, 3 si 4 iulie si pe scena Teatrului Luceafarul din Iasi pe 6 iulie.

Spectacolul Spovedanie la Tanacu face parte dintr-un proiect realizat in coproductie cu Institutul Cultural Roman, in cadrul Academiei Itinerante Andrei Serban (o initiativa a ICR New York), informeaza editura Humanitas.

Tatiana Niculescu - Bran a realizat un demers jurnalistic despre cazul Tanacu, ancheta care a stat la baza celor doua romane, deopotriva jurnalistice si literare. Despre drama maicutei de la manastirea "Sfanta Treime" din comuna Tanacu, Tatiana Niculescu - Bran impreuna cu Ionut Teianu, au realizat un film documentar, "Cazul Tanacu" (For God's Sake), care a fost prezentat, in premiera mondiala, in octombrie 2007, la Astra Film Fest Sibiu 2007.