Piesa „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”/„Sortie de l’armoire M. Cioran” de Matei Visniec va fi prezentata, intre 10 iulie si 2 august 2008, la Festivalul International de Teatru de la Avignon (sectiunea OFF), in doua variante regizorale: cea a lui Radu Afrim si cea semnata de Radu Dinulescu, informeaza ICR.

„Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”, in regia lui Radu Afrim, a fost pusa in scena in premiera cu aceasta distributie la Centrul Cultural Kulturfabrik din Luxemburg, in noiembrie 2007. Proiectul a facut parte din programul cultural Belles Roumanies initiat de Centrul Cultural Kulturfabrik in parteneriat cu Institutul Cultural Roman. Succesul de la Kulturfabrik a facut ca piesa sa fie selectionata de Comisia de Teatru din Luxembourg pentru participarea la editia din acest an a Festivalului de Teatru de la Avignon. Mansarda la Paris cu vedere spre moarte se va juca pe scena Theatre du Balcon din Avignon.

„Sortie de l’armoire M. Cioran”, in regia lui Radu Dinulescu, este o productie la care colaboreaza Teatrul de Stat Constanta si La Compagnie du Grande Desherbage din Regiunea Sud – Franta. Spectacolul se va juca pe scena teatrului Espace Roseau. Piesa de teatru a mai fost prezentata la Constanta, in limba franceza, in luna decembrie a anului trecut.

Matei Visniec spune despre Mansarda la Paris cu vedere spre moarte: ''Piesa mea este o intalnire subiectiva si imaginara intre autorul Matei Visniec si filosoful Emil Cioran. Dupa moartea sa, Cioran a devenit pentru mine un personaj disponibil. In timpul vietii, Cioran a stiut sa-si construiasca o mansarda superba pe acoperisul acestui edificiu atat de ravnit care se numeste patrimoniul cultural al umanitatii. Ca personaj, el traieste tot timpul in mansarda sa nemuritoare si continua sa ne incite la a ne pune din nou sub semnul intrebarii toate ideile dobandite. Aceasta piesa se doreste un omagiu subiectiv adus lui Cioran, dar isi extrage substanta din gandirea si ideile acestui mare filosof. Cunoscatorii operei sale vor identifica repede sursele „cioraniene” ale unor replici. Pentru cei care ii cunosc mai putin opera, precizez ca piesa mea este impregnata de numeroase idei dezvoltate de Cioran pe teme de o mare diversitate, incepand cu sinuciderea, pana la destinul poporului roman.''

Participarea la Festival a celor doua trupe, formate din actori romani, francezi si luxemburghezi, este sprijinita de Institutul Cultural Roman.