Elisabeta Rizea, figura simbolica a rezistentei anticomuniste din Romania, va fi propusa pentru Premiul Sakharov pentru anul 2008. Premiul se acorda anual de Parlamentul European pentru merite deosebite privind drepturile omului, protectia minoritatilor, dezvoltarea democratiei, statul de drept si libertatea de gandire. Nominalizarea Elisabetei Rizea este prima propunere romaneasca pentru prestigiosul premiu.

Elisabeta Rizea (1912 - 2003) a fost o eroina a luptei anticomuniste din Romania. Impreuna cu sotul ei, a sprijinit activ grupul de rezistenta anticomunista Arsenescu-Arnautoiu. A fost arestata si torturata de autoritatile comuniste in 1952 si 1964 si a facut 12 ani de inchisoare.

Initiativa propunerii Elisabetei Rizea la Premiul Sakharov apartine europarlamentarilor Rares Niculescu si Marian Zlotea. Acordarea Premiul Sakharov unei eroine a rezistentei anticomuniste din Romania ar insemna o recunoastere a rolului important al tuturor luptatorilor impotriva regimului comunist si o consemnare, pentru generatiile viitoare, a acestei perioade negre din istoria Europei, arata autorii propunerii.

Initiatorii propunerii sugereaza ca premiul sa fie oferit grupului de initiativa constituit in Romania pentru ridicarea unui monument al eroinei Elisabeta Rizea.

Potrivit comunicatului remis presei, in sustinerea acestei propuneri, delegatia romana a grupului PPE-DE din Parlamentul European va organiza la Bruxelles si Strasbourg o campanie de informare privind rezistenta anticomunista in Romania, sub titlul "Cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete". Aceasta campanie va cuprinde brosuri, afise, prezentari de filme documentare.