O celebra capodopera renascentista semnata de Antonello da Messina – „Portret de barbat” va fi expusa pentru prima data in Romania, la Muzeul National de Arta.. Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma si va ramane la Bucuresti pana pe 27 iulie. Expozitia va fi vernisata joi, 26 iunie, orele 19.00, informeaza un comunicat al MNAR.

Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea si o figura marcanta a Renesterii italiene. El a fost influentat de lucrarile pictorilor flamanzi, acordand o atentie speciala detaliilor si jocului luminii pe suprafete. De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii in ulei pe care a introdus-o la Venetia. Cunostintele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influentand in mod semnificativ scoala de pictura venetiana.

In general, figurile pe care Antonello le picteaza sunt scaldate de o lumina puternica, evidentiind trasaturile lor, precum si fiecare detaliu al vesmintelor. In portretele sale foloseste cu precadere semi-profilul, tipic scolii flamande de pictura, spre deosebire de majoritatea artistilor italieni renascentisti care pictau personajele din profil.

Exceptionala lucrare „Portret de barbat” de la Galeria Borghese, expusa la MNAR timp de o luna, este caracterizata de un puternic realism si este ilustrativa pentru tehnica folosita de Antonello da Messina. Aceasta opera se va afla astfel in dialog cu picturile expuse in salile dedicate Scolii italiene din Galeria de Arta Europeana a MNAR, datorate la randul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.

Programul de vizitare a al muzeului este de miercuri pana duminica intre orele 11.00-19.00. In prima miercuri din fiecare luna intrarea publicului este gratuita.