"Le Bassin aux Nymphéas", o panza apartinand pictorului impresionist francez Claude Monet, a fost vanduta, marti seara, pentru suma de 40,9 milioane de lire sterline (51,7 milioane de euro) la o licitatie organizata de casa Christie's la Londra, stabilind un record mondial pentru un tablou al maestrului, informeaza AFP. Tabloul a fost adjudecat de o femeie a carei indentitate nu a fost dezvaluita.

Panza, care face parte din celebra serie cu nimfe a fost evaluata initial la o suma cuprinsa intre 18 si 24 de milioane de lire sterline. Precedentul record inregistrat de o opera de Monet a fost intregistrat in mai, anul trecut, la New York, cand "Le Pont du chemin de fer a Argenteuil" a fost adjudecata pentru suma de 41,4 milioane de dolari (26,7 milioane de euro).

Panza "Le Bassin aux Nymphéas" a fost pictata in 1919, la resedinta artistului din Giverny, Haute-Normandie. Acesta este unul dintre cele patru tablouri ale seriei in format mare pe care Monet a inceput sa o realizeze in 1914. Celelalte opere se gasesc la muzeul Metropolitan din New York, intr-o colectie privata, iar un al treilea a fost taiat in doua.

Casa Christie's a mai vandut la licitatia de marti seara un pastel de Edgar Degas (1834 - 1917), "Danseuse a la barre", pentru suma de 13,5 milioane de lire sterline (17 milioane de euro), suma care depasea mult pretul initial la care a fost evaluat, cuprins intre 4 si 6 milioane de lire sterline.

Potrivit AFP, casa Christie's a scos la licitatie, marti seara, 81 de opere impresioniste si moderne, printre care s-au numarat picturi de Degas, Matisse, Pissarro si Toulouse-Lautrec.