Trei cunoscuti poeti romani, Grete Tartler, Florea Tutuianu si Razvan Tupa se vor intalni cu poetii de limba germana Michael Speier si Tzveta Sofronieva pentru a dialoga despre Poezie si a citi din creatia lor, in cele doua limbi- romana si germana in cadrul reuniunii "Amprenta lucrurilor - imagini si poezie din Romania si Germania", din 24 iunie, la sediul ICR Berlin. Totodata, va avea loc si vernisajul expozitiei intitulate “Portrete in oglinda”, expozitie cu lucrari ale artistei plastice berlineze Anna Holldorf si ale Floarei Tutuianu, prezenta la Berlin in dubla ei ipostaza de poeta si artista plastica.

Lectura versurilor romanesti, traduse in limba germana, va fi asigurata de actrita Ricarda Ciontos, originara din Romania. Potrivit ICR, intalnirea are o bataie mai lunga si constituie un prim pas dintr-o colaborare pe termen lung intre autorii care se vor intalni la Institutul Cultural Roman din Berlin: Moderatorul intalnirii este Michael Speier, printre altele, fondator si editor al revistei “Park. Revista pentru noua literatura” (fondata in 1987 la Heidelberg). In aceasta calitate isi propune editarea unui numar special al revistei “Park”, dedicat liricii romanesti. In reciprocitate, revista „Cuvantul”, al carei redactor-sef este poetul Razvan Tupa, va gazdui texte ale poetilor germani, in traducere romaneasca. Cele doua artiste plastice,care sunt totodata remarcabile ilustratoare de carte, vor ilustra reciproc poeziile confratilor lor poeti.

Michael Speier n. 1950, scriitor, traducator si teoretician literar, traieste in Berlin. A publicat sapte volume de lirica. Versurile lui sunt traduse in numeroase limbi si au aparut in peste 30 de antologii. Traduce poezie contemporana din franceza, italiana si engleza (Roubeaud, Zanzotto, Hamburger s.a.).

Din 1997 este profesor onorific la Universitatea Cincinatti (SUA) si visitig profesor la diverse universitati americane, precum si la Deutsches Literaturinstitut din Leipzig. Fondator si editor al revistei “Park. Revista pentru noua literatura” (fondata in 1987 la Heidelberg) si a “Anuarului Paul Celan”. Membru al colegiului redactional al revistei “Poesie” (Paris).

Tzveta Sofronieva, n. 1963 la Sofia, Bulgaria. In prezent traieste la Berlin. Scrie cu egala usurinta in bulgara, germana si engleza- poezie, povestiri, roman, eseistica si este totodata traducatoare. A sustinut cursuri si conferinte in diverse universitati americane si canadiene (UCLA, Harvard, UPENN, John Hopkins, Northwestern, University of Chicago, University of Toronto), precum si la Cambridge-Mare Britanie, in Bulgaria si in Germania. Initiatoarea retelei europene “Cuvinte interzise”(1998-2007), co-organizatoarea Web Streaming Poetry Events (2006). A editat transcript, o antologie despre „gandirea limbii si despre intalnirile in multilingvism“ (2007). Premiul pentru Poezie al Academiei Bulgare (1988).

Artista plastica Anna Holldorf (n. la Aschaffenburg) stabilita din 1962 la Berlin, unde absolva in 1994 sectia de pictura a Facultatii de Arte la clasa Profesor Herrfurth. Intre 1995-1996 face un stagiu de lucru in Japonia, iar ulterior beneficiaza de o serie de burse importante. Stagii de lucru la Basel/Elvetia, in Provence/Franta si la Stockholm/Suedia (2003-2007). Din anul 2001 este docenta la Institutul pentru Arte si Meserii din Lehnin/Berlin. Conduce editura de arta “Ars Amelia” din Berlin.