Interviu cu Alex Balasescu: "Patriarhalismul islamic este de acelasi tip cu cel ortodox"
Vlad Mixich: Vorbiti engleza, franceza, italiana si farsi. Sunteti antropolog, dar si initiat in teoria modei. Aveti un profil de spion. Sunteti cumva un spion?
Alex Balasescu: Chiar daca as fi, n-ati sti. Intr-adevar, in periplurile mele am cunoscut tot felul de oameni din tot felul de domenii ale vietii, iar in Iran si Bahrein am avut contacte destul de interesante cu personaje-cheie din regiune. Asta mi-a permis sa am o profunzime a observatiilor care nu e la indemana oricui care se intereseaza de aici de regiunea Orientului Mijlociu. Odata ajuns acolo, oricine are indrazneala poate afla lucruri care sunt absolut nedifuzate in media si necunoscute publicului larg.
“MOTORUL IRANULUI SUNT FEMEILE”
V.M.: E o prejudecata faptul ca Iranul este o tara inchisa si greu accesibila?
Alex Balasescu: Totul depinde de disponibilitatea cu care mergi acolo. Daca aceasta disponibilitate exista, exista si deschidere din partea celuilalt. Iranul este ca o ceapa care se tot lasa decojita, dar niciodata nu se ajunge la miez. Asta si pentru ca au o fantastica “diplomatie” care atinge gradul de norma sociala.
Felul de a fi politicos, deferent si ingaduitor cu celalalt, dar in acelasi timp pastrand distanta este o norma sociala gasita la toate nivelurile. De la asta pana la modul in care Iranul face diplomatie nu este decat un pas. Este foarte amuzant pentru cineva care cunoaste Iranul, sa priveasca negocierea chestiunii nucleare din Iran.
Pentru ca multi diplomati din vest nu stiu ca in Iran a avea rabdare este un dar. Acolo rabdarea nu este o calitate, ci ea exista. Maiestria negocierii vine la ei dintr-o istorie lunga si serioasa, care - poate si din cauza lui Herodot - a ramas necunoscuta. Ceea ce pentru noi si Herodot erau marile razboaie greco-persane, pentru persani erau niste mici incidente la marginea imperiului.
Oamenii sunt foarte deschisi la nivel cotidian tocmai pentru ca exista o inchidere oficiala. Comparatia cu Romania dinainte de 1989 poate ca nu este deplasata. Si atunci oamenii ajunsi in fata unui strain vorbeau doar daca nu le era frica. In Iran le este mai putin frica, pentru ca e un loc foarte batut de turistii europeni. Ce este foarte interesant e ca turistii cauta un Iran traditional, cliseistic, un Iran de tablou.
Am intalnit odata un grup de turisti spanioli care vazusera toate locurile traditionale, si in ultima lor seara in Teheran i-am dus sa vada un alt Iran. Au fost sa vada locurile de intalnire ale tinerilor, in parcul national, unde vezi travestiti. Au fost socati.
V.M.: In Iran exista travestiti...?
Alex Balasescu: Da! Iranul incurajeaza oficial operatiile de schimbare de sex, din cauza politicii pe care o are in ceea ce priveste homosexualitatea. Homosexualitatea ca manifestare sociala este interzisa, ca practica este tolerata, insa nu sub numele acesta. Identitatea sexuala echivalata cu identitatea subiectiva, adica a extrage identitatea personala din preferinta sexuala nu este un lucru acceptat acolo.
Daca identitatea personala este bazata in cea mai mare masura pe preferinta sexuala, atunci ea va deveni si identitate sociala vizibila, si asta e impotriva normelor lor sociale patriarhale destul de stricte.
V.M.: Societatea iraniana vrea sa se occidentalizeze sau, mai curand, incearca sa formeze un islam modern in stilul Turciei?
Alex Balasescu: Intotdeauna in istoria lor moderna, adica dupa revolutia de la 1907, ei au incercat sa se modernizeze si occidentalizeze. Modelul turcesc a fost adoptat inca de la inceput. Bineinteles s-a inceput cu imbracamintea la barbati. Dupa revolutia islamica s-a mers pe o islamizare radicala a spatiului, dar astazi, la 30 de ani dupa, experimenteaza o societate cu elemente de democratie occidentala combinate cu elemente care tin de jurisprudenta islamica.
Ce particularizeaza Iranul fata de celelalte tari musulmane din jur este in primul rand faptul ca exista o republica care se revendica de la principii islamice si de la acel principiu instaurat de Khomeini: principiul interpretarii legii doar de mullahi, care sunt absolventii scolilor islamice. In acest principiu exista posibilitatea adaptarii constante la realitatile moderne.
Este clar ca ei sunt foarte mandri de achizitiile lor. Exista perceptia in Occident ca tinerii iranieni occidentalizati in stilul de viata cotidian ar fi imediat pro-americani, ceea ce este foarte departe de adevar. Aceiasi tineri care poarta bentite cu steagul Americii la petreceri, au un spirit nationalist destul de dezvoltat.
V.M.: Nu va voi intreba daca se poate vorbi despre libertate la Teheran, ci daca o astfel de intrebare ar avea sens acolo?
Alex Balasescu: Este o buna formulare. Libertatea este un concept cu o istorie in spate si nu-l putem aplica direct la Iran asa cum este. Acolo exista, din perspectiva noastra, o continua negociere a spatiilor de libertate: ce e admis, in ce context e admis, in ce spatiu urban e admis? Toate acestea se negociaza continuu.
V.M.: Intre cine si cine se poarta aceasta negociere?
Alex Balasescu: Negocierea se poarta la nivel individual intre parinti si copii, intre femei si barbati, intre membrii societatii civile si institutiile de stat. Motorul societatii civile iraniene sunt femeile. Intre diversi poli ai puterii exista o continua negociere.
Daca ar fi sa ne oprim la nivel urban, exista spatii in care este permisa o conduita pe care noi am numi-o libertate, dar in momentul in care se iese din acele spatii, care de obicei sunt mall-uri, se ia imediat o conduita mai sobra.
E o societate cu tripla personalitate. Sunt lucruri care nu ne sunt nici noua straine, insa la noi nu sunt impuse de stat. Tinerii iranieni, cand ies din aceste mall-uri, sunt verificati de un fel de bodyguarzi care le controleaza aspectul si imbracamintea pentru ca mai apoi sa nu aiba probleme cu politia.
In taxiuri se profita de acest spatiu semi-anonim pentru ca tinerii sa se tina de mana sau sa fie mai tandri decat atat. De multe ori am vazut masini de politie care treceau si avertizau tinerii dinauntru: “De ce ai atins-o asa?”. Apoi incepea negocierea: “Pai este sora mea”; ”Bine atunci, la revedere”. E o continua negociere.
DEZASTRUL ADMINISTRATIEI BUSH IN IRAN
V.M.: Tinerii iranieni percep astfel de restrictii ca pe o povara sau isi asuma acest tip de valori?
Alex Balasescu: Femeile se simt mai frustrate decat barbatii in acest sistem. Tinerii baieti se simt mult mai bine in acest stil de viata. Multi dintre cei cu care am vorbit au calatorit si in vest, dar prefera Iranul. Regimul este mai permisiv pentru barbati, si asta e valabil de la cotidian pana in spatiul legal. Iar in spatiul legal exista, din pacate, foarte multe momente in care barbatii sunt avantajati fata de femei.
Dar exista chiar si aici posibilitatea negocierii. Cu toate acestea, femeile sunt foarte implicate in societate. Dupa razboiul cu Irakul din anii '80, foarte multe fete tinere sunt incurajate sa mearga la facultate, iar baietii sunt incurajati spre o cariera comerciala. In populatia de studenti, 70% sunt femei, pentru simplul motiv ca o fata cu diploma valoreaza mai mult pe piata maritala.
V.M.: Piata maritala depinde in continuare de familie?
Alex Balasescu: Nu mai mult decat la noi, si depinde si de nivelul social. Dar dupa ce fac patru ani de studii, femeilor iraniene li se deschid imediat noi orizonturi si prefera sa nu se mai casatoreasca devreme, ci sunt incurajate sa aiba o cariera in orice domeniu. Exista o astfel de politica oficiala a statului. Am vazut chiar si femei pilot de raliu si in tot felul de alte meserii surprinzatoare.
V.M.: Daca lucrurile stau asa, cum de femeile continua sa fie discriminate?
Alex Balasescu: Cu siguranta tine de interpretarea masculina a Coranului. Mai exista insa o dimensiune in Iran: revendicarea de la zoroastrism. De exemplu, calendarul cel mai important pentru sarbatori este calendarul zoroastrian. In momentul in care revendicarea de la islam convine, este ea folosita, in momentul in care convine revendicarea de la zoroastrism, aceasta este folosita. Cand convine revendicarea de la modernism, ea este folosita.
V.M.: Acest comportament nu duce in anumite momente la un blocaj?
Alex Balasescu: Blocajul este pana la urma reglat de faptul ca Iranul este o republica islamica. Acesta este ultimul argument al autoritatii, care este in practica o autoritate a patriarhatului. Daca spunem ca e o autoritate islamica atunci oamenii se gandesc imediat la ceva strain, cand de fapt este ceva foarte cunoscut si in Romania, pentru ca e vorba de acel tip de patriarhalism care la noi are alt nume: se numeste ortodoxism.
Dupa prima mea vizita la Teheran m-am intors in Romania si le-am spus prietenilor ca dintre toate locurile vizitate cel mai familiar in sensul relatiilor inter-umane mi-a fost Teheranul. Tocmai datorita acestui traditionalism de fond, care aici se revendica de la ortodoxie, si acolo se revendica de la islamul siit, dar ambele se intalnesc in puncte semnificative.
V.M.: Demontati, va rog, trei clisee nocive si larg raspandite despre Iran.
Alex Balasescu: Femeile supuse si imbracate in negru din cap pana in picioare: departe de adevar.
Iranul ca dusman absolut. Acest cliseu a fost preluat imediat de la administratia americana. Faptul ca se preiau automat in Romania lucruri care nu vin din Europa de vest, ci din Statele Unite este o greseala.
Un al treilea stereotip nociv este cel ca Iranul ar fi un stat 100% totalitar. Foarte putini oameni din Romania stiu ca acolo exista alegeri, chiar daca exista cerinta de a fi validati candidatii de catre Consiliul Gardienilor Revolutiei.
V.M.: Ati intalnit vreun potential terorist in Iran?
Alex Balasescu: Nici unul. Angajamentul politic in Iran nu este de gen terorist, de gen Al-Qaeda, tocmai pentru ca nationalismul lor este foarte puternic. Tinerii isi doresc sa se afirme ca natiune. Terorismul de gen Al-Qaeda e un terorism de retea globala, nu are de-a face cu nici o natiune si e calchiat pe conflictul politic tip secol 21. Pentru Iran e foarte importanta natiunea.
V.M.: Sustineti ca politica administratiei Bush fata de Iran a fost dezastruoasa...
Alex Balasescu: Dezastrul a inceput in momentul invaziei Irakului si necontinuarii tipului de negociere care a existat intre Iran si SUA in problema Afganistanului. Probabil calculele politice au fost ca deschizand doua fronturi, in estul si vestul Iranului, acestea ar contine intre doua fronturi Iranul si l-ar slabi ducand la o schimbare de regim.
Dar s-a intamplat exact invers. Iranul a capatat o importanta regionala foarte mare, de care trebuie sa se tina seama ca atare, ne place sau nu. Atata timp cat Iranul nu va fi acceptat ca egal la masa de negociere de administratia americana, vor fi probleme. Aceasta e politica dezastruoasa: politica non-dialogului sau non-dialogului recunoscut. Celelalte elemente le stim foarte bine...
Si mai este ceva: sustinerea regimului din Arabia Saudita de catre administratia Bush, regim care bate recordurile fundamentalismului islamist din regiune. Politica de propaganda a SUA amesteca factiunile aflate in conflict, punand Hamas, Hezbollah si Al-Qaeda in aceeasi salata. Mai exista si incapacitatea de a intelege dinamica interna dintre suniti si siiti.
Cel mai impresionant aspect este insa recrutarea tinerilor teroristi, care se face din cele mai defavorizate medii. Statele din Golf, in ultimul timp, si-au gasit mana de lucru si carnea de tun in partile dezmostenite unde e raspandit si islamul. Dar nu religia este de vina.
V.M.: Va plateste cumva vreun seic pentru a populariza astfel de opinii?
Alex Balasescu: Daca m-ar plati un seic, probabil as avea timp sa scriu mult mai mult. Dar, din cauza ca trebuie sa-mi castig existenta, nu prea mai am timp sa scriu.
V.M.: Ce v-a determinat sa incepeti sa studiati islamul? Seicii nu platesc, atunci sa intelegem ca ati avut cumva o iubita persana?
Alex Balasescu: Esti mai aproape de adevar cu ultima afirmatie. Am studiat la Los Angeles, unde locuiesc 2 milioane de iranieni. Inevitabil vei intalni unul si eu am intalnit mai multi, si intr-adevar am avut o iubita care mi-a vorbit frumos despre Iran. Toti vorbesc frumos despre Iran.
In SUA, iranienii nu spun ca sunt iranieni de cand a fost criza ostaticilor, ci spun ca sunt persani. In Iran pe de alta parte, exista o foarte mare gelozie, amestecata cu dispret, a claselor superioare din Teheran fata de cei care au emigrat in California. Apoi am urmarit “afacerea naframei” din Franta, si de aici pana la a studia intreaga estetica corporala combinata cu urbanismul a fost un pas.
“NU STATUL AMERICAN E FOARTE PUTERNIC, CI BANCHERII”
V.M.: Ce il face pe un antropolog serios sa se ocupe de un lucru atat de superficial cum este moda?
Alex Balasescu: Asa e... sunt absolut superficial. Era un tip prin secolul 19 care era foarte interesat de molii si de cum si-au schimbat ele culoarea odata cu industrializarea. Un tip foarte superficial, Charles Darwin il chema, care de la acea mica observatie a ajuns la o teorie celebra. Pentru un antropolog serios, orice lucru empiric e o poarta de intrare spre teorie. De exemplu tu, cam cat timp si cati bani petreci alegandu-ti hainele?
V.M.: Destul...
Alex Balasescu: Cei mai multi oameni petrec foarte mult timp si cheltuie multe resurse pentru alegerea hainelor. Inseamna ca e deja ceva serios la mijloc. Cand ai apoi legi care se dau impotriva unui sal care leaga acest obiect de anumite spatii institutionale publice, iar in alta tara ai legi care pe acelasi obiect fac o intreaga tevatura e o treaba serioasa... Si cand ai apoi case de moda care speculeaza la maxim aceste contexte politice, atunci ai deja o teza.
V.M.: Legat de acest subiect, as dori sa stiu parerea unui antropolog despre o alta chestiune serioasa: hegemonia jeans-ilor pe strazile moderne...
Alex Balasescu: Da, sunt un obiect extraordinar si fascinant. Daca acum sunt peste tot, pentru mine semnifica faptul ca am intrat deja in ceea ce, ca sa glumim in continuare, Marx prevedea in sec. 19, adica proletarizarea lumii. In sensul masificarii.
Bineinteles ca designerii sunt destul de inteligenti sa fabrice neincetat elemente de distinctie in ceea ce este cea mai indistincta piesa de imbracaminte. Oricum, acest fenomen spune multe despre succesul strategiei americane dezvoltata dupa al doilea razboi mondial, numita “ winning hearts and minds”. Ceea ce s-a numit la un moment dat cu o sintagma foarte la moda, razboi cultural.
Nu a fost chiar un razboi, dar a fost o strategie globala de seductie foarte buna. Pentru ca politica de cucerire se poate baza foarte mult si pe seductie. Insa, este adevarat ca raspandirea blugilor tine foarte mult de raspandirea produselor culturale americane, gen filme, care veneau cota obligatorie odata cu ajutoarele gen plan Marshall.
Daca Europa sau Asia importa bunuri din SUA, trebuia - parte din contract - sa importe si sa difuzeze obiecte culturale cum ar fi filme, reviste, etc. Nu-mi place termenul imperialism, dar traim intr-o lume postcoloniala si interdependenta in care in curand vom avea de-a face cu un imperialism care vine din alte zari. Sa vorbim despre imperialismul american e ca si cum am intoarce moneda de acum 20 de ani.
Nu statul american e foarte puternic, ci anumiti bancheri, pentru ca statul american se imprumuta masiv de la banci. Avand acest mecanism financiar in spate, au reusit sa construiasca o influenta difuza la nivel global, care nu este neaparat americana ci multinationala.
Sa nu uitam ca portul New Jersey, unul dintre cele mai importante porturi de intrare in SUA, a incercat sa fie cumparat de un grup financiar din Dubai. Dar, ca sa revenim, ceea ce Franta incearca si esueaza lamentabil cu francofonia, au reusit americanii cu blugii.
LUPTA ESTETICA DINTRE BASESCU SI TARICEANU
V.M.: Ati fost consilierul de imagine al unor politicieni pentru alegerile europarlamentare. Cum arata dulapurile politicienilor romani?
Alex Balasescu: Am avut foarte mult de lucru. Nu exista o grija pentru estetic, sau o concordanta intre persoana publica pe care acesti oameni doresc sa o prezinte si garderoba lor, care este de obicei a unei persoane publice, dar de alt tip. Nu exista o concordanta intre imagine si garderoba.
De exemplu, garderoba unei avocate din Romania cuprinde o vestimentatie care poate prezenta argumente pentru o curte de bloc, dar nu pentru un politician serios. Am intalnit si garderobe modeste din frica, din cauza acestei culturi a saraciei.
Cat despre politicieni... Tariceanu are un avantaj: acela al tinutei corporale si al faciesului, avand in mod clar o prestanta care nu ii da priza la public. Aici se joaca marea lupta estetica intre Basescu si Tariceanu. Cel din urma apare ca fiind un elitist care starneste invidia si... ura de clasa. Vrem - nu vrem, ierarhiile sociale vor exista intotdeauna si isi vor face simtita influenta.
V.M.: Care sunt figurile publice pentru care discordanta dintre imagine si garderoba e atat de mare incat ar avea nevoie de un consilier de imagine?
Alex Balasescu: Turcescu, de exemplu... greseste in atitudinea sa corporala. A fost recent pe coperta unei reviste. Daca te uiti la fotografia de pe coperta, se vede ca e un pic cocosat si adus de spate. El isi creeaza o imagine mai agresiva si, cu tot respectul pentru munca pe care o face, trebuie sa spun ca greseste la stil.
Costumele acelea croite drept, pantalonii un pic prea largi, culorile neinspirate pentru tenul sau, combinate cu discursul lui, ar putea parea respingator unora. Daca ar avea acelasi discurs, dar cu alta tinuta, ar putea parea mai putin violent.
Mai sunt si altii. Unora le sta bine in costum, altii nu si-au ales bine costumul. Pe Liviu Mihaiu de exemplu, fiind mic de inaltime ca si mine, nu il avantajeaza pantalonii aceia largi. El trebuie sa-si schimbe costumele. La un moment dat a aparut pe scena si avea un costum cu manecile ajungand pana la degete.
Imi place pe de alta parte foarte mult Hurezeanu, pentru ca el probabil are doua costume de acelasi fel, foarte recognoscibile, dar impecabile. Asta e un truc pe care putini il stiu.
Daca vorbim de starletele care si-au facut un nume din imaginea publica... Mihaela Radulescu arata ca o prezentatoare de la RAI-Uno si asta nu e in concordanta cu tipul de femeie inteligenta si „self-made” cum ea profeseaza a fi.
Pe de alta parte, este posibil ca o schimbare de stil sa nu prinda la public. Pentru ca reperele vizuale ale publicului romanesc sunt sarace.
V.M.: Cat de mult difera gustul estetic al alegatorului roman fata de cel american sau francez?
Alex Balasescu: Difera de cel francez, dar nu si de cel american. Romania, ca si SUA, este o tara rurala. Kerry - de exemplu, fostul contracandidat al lui Bush, a pierdut pentru ca era un fel de Tariceanu pe langa Bush - texanul care era un fel de Basescu. Bush a facut atunci o partida de vanatoare care a fost bine difuzata si cu priza la public.
Kerry a facut si el o partida de vanatoare, dar era incredibil ca modul in care se comporta il pozitiona exact in acea categorie elitista, sanctionata de alegatori.
La francezi insa, exista o apreciere un pic mai larga a elegantei, pentru ca vine dintr-o traditie mai lunga a regalismului si aristocratiei franceze. Oricat de republicani ar fi francezii declarativ, actional sunt de fapt roialisti. Le place, asadar, sa fie reprezentati de oameni cu tinuta.
Din pacate, in Romania eleganta e de multa ori vazuta ca o fronda, pentru ca oamenii chiar daca nu sunt saraci, se simt saraci. Traim intr-o cultura a saraciei. La noi e la fel cum spunea si Orhan Pamuk despre Turcia: o tara in care si oamenii bogati au invatat sa fie saraci. Asta este si tara noastra.
V.M.: Ce sperati cand v-ati intors dupa 10 ani in Romania?
Alex Balasescu: Tagore spunea ca „sunt fericiti cei care nu spera nimic, pentru ca ei nu vor fi niciodata dezamagiti”. Dar, la naiba, nu pot sa nu fiu dezamagit putin, pentru ca nu speram ca lumea sa stie ce inseamna antropologie, sa inteleaga combinatia dintre moda si antropologie, dar speram sa gasesc un spatiu mai putin opac discursurilor de alt fel.
Am avut surpriza neplacuta sa constat perpetuarea aceluiasi discurs al dihotomiei stanga- dreapta, inteleasa ca totalitarism-comunism versus capitalism-liberal bun, care se aplica nediscriminat. Am intalnit in 2003 forme de cenzura pe aceasta tema din partea unor reviste la care nu ma asteptam.
Acum, in 2008, am intalnit acelasi tip de opacitate la propunerea deschiderii spatiului. Exista multe propuneri, dar nimeni nu face efectiv ceva. Iar cand se face ceva, este imediat taxat drept neomarxist sau mai stiu eu ce. Astea sunt micile mele dezamagiri. Dar, pe de alta parte, nu ma plang si continui sa... combat. Dar, din pacate, in Romania nu exista spatiu polemic, pentru ca polemica ideilor esueaza in atacuri la persoana. Si asta e valabil pentru toate domeniile.
V.M.: Ce schimbare ati dori sa vedeti la romani?
Alex Balasescu: Sa se abandoneze ideea ca suntem o cultura exceptionala si o natiune de exceptie. Ar trebui sa ne dam seama ca suntem o cultura normala, minora, intr-un context dat, si ca avem un loc atata timp cat nu ne credem exceptionali. Atata timp cat ne credem exceptionali, vom ramane frustrati si vom fi permanent exclusi, caci, pana la urma, cine vrea sa stea la masa cu un geniu?

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Eu l-as numi un "bobo", categorie care exista si in Franta (suporterii socialistei Royal) si in USA (suporterii lui Obama), oameni plini de ganduri si contradictii :)), care sunt relativ educati, inteligenti si fara probleme materiale deosebite, vegetarieni, atrasi de moda, arta si discursuri "umaniste" despre "multiculturalism" si "diversitatea etnica" :))
Problema lor fundamentala e aceea a lui Kerry, subliniata chiar de Balasescu, "elitismul", care transpira fara jena chiar si la romanul nostru. Indivizi simpatici la un pahar, la un cocktail de ambasada, insa perfect incapabili sa propuna ceva nou, creativ, viabil, o alternativa la sistemul pe care il critica intre doua feluri de mancare "bio":))))
El poate polemica cand vrea, cu cine vrea, inclusiv in Romania, insa va asigur ca e nemultumit de adeziunea foarte redusa pe care ideile sale, agreabile de citit si inoperante de aplicat, o intalnesc in spatiul urban si cu diploma din Romania ;)
Mi-ar face placere sa discut cu el, in engleza, franceza, coreeana, ce vrea el sau hai, pretentie absurda, in limba lui materna :)))
insa daca tot critici poate ne arati tu solutia ca noi suntem cam prosti ...
Discursului dumneavoastra de atotstiutor si cunoscator fin al realitatilor si constiintei umane ii lipseste ceva elementar: bunul simt.
O vorba din popor v-ar caracteriza ca pe un "numai vorba-i de el". Unde mai pui ca nici macar nu aveti tupeul sa va semnati.
E important sa cadem de acord asupra continutului inainte sa ne spargem capul fragil de intelectual dambovitzean cu forme coltzuroase ;). Si e drept, n-am tupeu, nu sunt indeajuns de metisat ca sa dau cu subsemnatu la fiecare niuz. Astept!
In comentariul la care fac referire ati afirmat: "Mi-ar face placere sa discut cu el, in engleza, franceza, coreeana, ce vrea el sau hai, pretentie absurda, in limba lui materna :)))"
Acest comentariu se incadreaza perfect cu afirmatia ca "v-au murit laudatorii". Acel om scrie dintr-o experienta recunoascuta. Iar replica cu care incercati sa stirbiti aceasta realitate este una plina de "mistocareala" de bazar.
Iar atacul la persoana, la capul meu dambovitean colturos il voi trece cu vederea. Nu faceti decat sa-mi dati dreptate. Ceea ce sunteti dumneavoastra in stare este sa atacati persoana si nu ideea pe care acesta o emite.
As putea raspunde cu aceleasi argumente insa cu mult timp in urma am invatat ca te lauzi doar atunci cand nu esti stapan pe sentimentul de proprie valoare.
Nu va pot acuza insa pentru ca reprezentati ceea ce scrieti, un personaj de bazar. Imi cer scuze pentru ca v-am bagat in seama.
Ma rog, trecem peste, desi cred ca era bine sa va semnati Alec.
Spuneti ca "acest om scrie dintr-o experienta recunoscuta". Serios? De unde stiti? Cine, ce i-a recunoscut?
De asemenea, pentru ca va vad cunoscator: cum vine asta cu experienta? Cum se transforma asta in "profunzime a observatiilor"? Ajung contactele "interesante"? Ajunge ca ai fost acolo? Sau ca stii limba (pe jumatate)? Am auzit schemele astea si la cursurile lui Vintila M., modelul (sau Gurul) lui Alec. Dar nici unul, nici altul, nu reuseste sa dezvaluie marele mister al transformarii "contactelor interesante" in "profunzime a observatiilor"?
Ca sa intelegeti va voi spune ca faceam parte din acea categorie de romani care se cred superiori ca si natie fatza de musulmani. Asta pana am vizitat o tara musulmana. Si nu in excursie ci mergand din oras in oras cu un VW Transporter. Atunci mi s-au clarificat multe prejudecati la care apelam.
Din punctul meu de vedere, deci subiectiv, autorul acestui interviu pune punctul pe i in multe priviinte. Atitudinea mea nu este insa de a-l apara, pentru simplul motiv ca nu are nevoie sa fie aparat.
Acest interviu reprezinta un punct de vedere referitor la un subiect. In astfel de situatii atacurile la persoana nu isi au rostul. Si da, mi se pare lipsa de bun simt sa folosesti un limbaj de bazar referitor la un om care iti vorbeste frumos. Poti combate o idee, poti exprima faptul ca nu esti de acord fara sa improsti cu noroi in stilul lui VC Tudor.
Plus prezentarea, ca a locuit nu stiu unde (insist: si ce daca?), ca a calatorit nu stiu unde (cit? ce-a facut? ce-a gasit acolo, dincolo de impresii de calatorie si lecturi din ziare?), ca a avut o iubita asa si pe dincolo...
Pai, nu ajunge Dan Chisu? De ce mai e nevoie de inca unul, pe sfertul lui?
Macar el a facut si face ceva pentru Romania.
scuze carcotasule ..pentru ca ma agat aci. mi-ai luat vorba din gura:)
Ma bucur sincer ca exista si de astia!
Felicitari pentru initiativa de a face asa un interviu. E mult mult mai interesant decat alte fleacuri ce apar mereu pe Hotnews, si m-as bucura sa faceti o rubrica de interviuri cu oameni care chiar au de spus ceva.
Multumesc mult.
Are dreptate Alexandru sa vorbeasca de "cultura normala", suntem o astfel de cultura, o cultura europeana, la fel de mult/putin interesanta ca zeci de alte culturi europene. In spatiul european exista doar 5-6 mari culturi, exceptionale (anglo-saxona, germanica, franceza, italiana, rusa, poate si aceea spaniola), in rest e "concurenta intre "normali", acolo unde suntem si noi. Fata de acesti "mari" suntem inca "minori", asa cum fata de cultura romaneasca, aceea albaneza, sarba, croata, slovaca, georgiana, basca sau valona raman si ele "minore".
Asta trebuie promovat in presa romaneasca, ideea normalitatii noastre in spatiul cultural european, nu vesnica auto-umilire prosteasca si masochista.
In rest, cred ca Balasescu (antropologii sunt prin definitie cautatori de sinonime si similaritati etno-culturale) are dreptate cand compara Iranul islamic de azi cu Romania ceausisto-comunista, doar ca la noi, chiar si atunci, homosexualii sau femeile adultere nu erau spanzurati de macarale sau batute cu pietre pana la moarte !!
Dar e vorba tot de un regim totalitar, in care oamenilor le e frica sa vorbeasca deschis si cand sistemul va fi lovit, va fi nu o explozie ci o implozie, o revolutie din interior stimulta din exterior, cum a fost si in Romania!
Poate shoca mintile multor talibani ortodoxi care se cred buricul pamintului.
Imi place ce zice omul despre "imperialismul american", cred ca asta va soca toata sleahta de anti-americani de profesie, citez: "Nu-mi place termenul imperialism, dar traim intr-o lume postcoloniala si interdependenta in care in curand vom avea de-a face cu un imperialism care vine din alte zari. Sa vorbim despre imperialismul american e ca si cum am intoarce moneda de acum 20 de ani.".
Perfect de acord, domnule Balasescu, imperialismul vine acum de la Est, din Rusia si China, USA nu mai au timp de asa ceva, sunt prea ocupate..:)
Vrei sa gasesti greseli de gramatica in orice mesaj care nu-ti convine?
Pai ar fi bine sa incepi cu tine insuti sa observi cite greseli faci in orice spui, gindesti, faci.
Cit despre talibani autohtoni ortodoxi imi mentin parerea ca sint la fel de periculosi (daca li s-ar da puterea pe mina) ca si oricare alti fanatici religiosi.
Ma bucura existenta unor astfel d e romani tineri si inteligenti.
Ca sa nu mai vorbim despre prestatia de pe (i)relitatea alaturi de ... Tatuluiciu cu care fu intr-un acord perfect (simbol national sau Louis Vuitton). Coroborand informatiile veti putea vedea ca nu-i decat un alt creieras pierdut in bagabonteala intereselor…
si Tagore, si Darwin... Of!
Cheia intelegerii pozitiei Iranului nu este neaparat islamismul, cat nationalismul. Problema nucleara este in egala masura una militara cat si una de imagine, de afirmare a capacitatii de a duce un astfel de proiect la capat.
Nu trebuie dedus de aici ca pericolul iranian este mai mic decat se zice, ci doar ca trebuie tinut cont de aceste date atunci cand se cauta o solutie.
Ghici de unde stie texte de-astea: de la parintele lui spiritual. Legenda merge mai departe.
Parca aduce a ceva cunoscut...
Aceleasi fraze le foloseau ziarele,revistele, cartile de stanga (imi pare rau, nu ma pot abtine) din Italia prin anii '70 vorbind despre Ceausescu, despre fabuloasa democratie din Republica Socialista Romania, despre faptul ca toti il VOTEAZA pe tovaras, despre transformarea miraculoasa a agriculturii samd.
Domnule B., dumneavoastra sunteti o persoana originala. Noi (pravoslavnici de vita veche) eram convinsi ca in Iran multe dintre gesturile care ni se par firesti se pedepsesc crunt. Domnia docta a matale tocmai ne-a deschis ochii.
Voi renunta dupa lectura acestui interviu la a mai da crezare vecinilor si prietenilor mei iranieni. Inseamna ca paranoia cronica de care dau dovada este cauzata de probleme psihice grave si nu de eventualitatea unor persecutii in detrimentul celor ramasi in Iran (a se citi familie). La caminul studentesc in care locuiesc nu s-a proiectat Persepolis pentru ca iranienilor le-a fost frica, stupid bineinteles.
A! Era sa uit. Domnule Balasescu, de ce va asemanati cu Darwin? Au mai fost tipi originali si prin biblie. Daca va mai straduiati un pic iesea un Ilie, un prooroc al revenirii lui Marx pe pamant.
Evident, "la palme d'or" va reveni inevitabil lui Obama, noul Messiah, omul-celor-doua-rase, salvatorul, etc. Numai ca nu se vede bine "pa" tricou, zott-ul din Teheran da mai bine la cromatica :))
asa ca manipularea societatii civile a inceput .
abeea astept sa inceapa ofensiva aliata in iran , poate or sa il gaesca pe osama bin laden si armele de ditrugere in masa pe care le cautau in irak.
PS , isi maia duce cineva motivul pt care a inceput raz din irak ( arme de distrugere in masa , amenintare globala , incalcarea drepturilor omului ) si prin acel raz sau rezolvat toate ( sau gasit si armele de distrugere in masa si irakienii traiesc ff fericiti pe la guantanamo bay , sunt transportati cu avionul , li se inceraca rezistenta la somn si tortura , si in plus alegerile au fost ff okei ), la fel va fi si cu iranul se va incepe un raz cu ff motive si se va continua fara motiv
sper sa iasa obama presedinte
1. In ceea ce priveste pozitia SUA, descrierea oficiala a Iranului este la fel de departe de realitate ca si prezentarea Romaniei ceausiste din cartea "Orizonturi rosii" a lui Pacepa: detalii autentice, interpretari pe linga fapte si o imagine generala desprinsa dintr-un western cu John Wayne.
Pe de alta parte, am citit memoriile mamei americane tinute impreuna cu fata ei, impotriva vointei sale, in Iran. In ciuda tuselor graose de propaganda, a infioratoarei lipsei de deschidere si deci de intelegere fata de o societate alta decit cea americane, tragedia sitatiei si eroismul evadarii ramin cutremuratoare.
Altfel spus, nu este suficient ca propaganda SUA sa denatureze pentru ca cea iraniana sa fie litera de evanghelie.
2. Daca citesti cu adevarat ce scrie despre Iran, vei vedea ca Balasescu descrie o populatie care cel putin in mediul urban este educata si deschisa la nou, tianra si dinamica.
Insa in acelasi timp, vorbeste despre o societate traditionalista, in care religia se confunda cu traditia si "superstitiile" si in care - esential - libertatea nu este un dat ci se (re)negociaza permanent.
Nu este departe de Romania (mai ales cea de acum 20 de ani, desi pluralismul si spiritul antreprenorial sint mai aproape de viziunea lui Gorbaciov decit de a lui Ceausescu, iar lui Gorbaciov tot Occidentul i-a cintat osanale), dar romanii, desi traditionalisti si-au pus de la bun inceput in minte sa maimutareasca "Occidentul". Asa se face ca ne proclamam, sta de drept, am abolit pedeapsa cu moartea, si in litera legii si in fata camerelor de luat vederi ne tratam detinutii civilizat.
3. De retinut din interviu este poate ca Vestul are mai mult de cistigat seducind poporul iranian decit amenintindu-i conducatorii autoritari.
Foarte interesant este cum s-a desfăşurat acest interviu: în scris? Este un auto-interviu? Eu cam asta înţeleg din fraza de mai jos:
"Alex Balasescu: Daca m-ar plati un seic, probabil as avea timp sa scriu mult mai mult. Dar, din cauza ca trebuie sa-mi castig existenta, nu prea mai am timp sa scriu."
Dacă este să aberăm pe marginea situaţiei mondiale actuale, în care trăim într-o Americă generalizată şi globalizată (ascultaţi şi Rammstein - We're all living in America, aşa, ca paranteză distractivă), în care putem compara Iranul cu România că, deh, suntem români, şi Islamismul cu Ortodoxismul la nivelul patriarhalismului... da, am putea deveni antropologi cu toţii. Şi comentatori de faşiăn, că ce merge mai bine cu antropologia decât nişte modă...
Interviul mi se pare regizat, în cel mai bun caz, cu mingi ridicate la fileu, iar, în cel mai rău caz, complet fals. În orice situaţie, nu pot să nu recunosc D-nului Bălăsescu nişte merite, precum capacitatea de sinteză. Mai departe însă, restul comentariilor sunt la fel de ştiinţă precum marketingu' de succes: câteodată iese, de multe ori însă nu rupi gura târgului...
Relatiile dintre inidivizi si popor si dintre popor si stat sint mai subtile decit ideile prefabricate servite de autoritati si de mass media. Oare cum ar fi aratat descrierea similara a Japoniei sau a Ungariei din anii '20 facute de un calator atent si pasionat?
Solutia simpla in cazul Iranului este ca SUA si Occidentul in general sa denunte caracterul represiv si nociv al statului iranian. Dl. Balasescu insa sugereaza ca ar fi mult mai usor sa vindem iranienilor de rind visul occidental al libertatii nenegociabile.
Ca si in cazul represiunii sub Ceausescu, daca "FEMEIA" nu incalca anumite limite, poate spera sa aiba un rol major in societate, ca persoana independenta sau ca cea care are ultimul cuvint in familie. Este greu de aceea sa rascoli macar femeile din Iran impotriva regimului.
In Occident separatia stat-biserica a facut posibila definirea sferei private a persoanei, separatia puterilor, in general domnia legii si egalitatea in fata ei, in fine, libertatea de initiativa si de asociere.
In zona noastra, habsburgo-turca, lucrurile sint mai neclare pentru ca am ocolit intrucitva problematica separatiei biserica-stat fiind fascinati mai curind de puterea data de modernizare. Romanii au avut nevoie de concurenta cu celelate etnii din Ardeal sau de slabirea scutului otoman pentru a se trezi la modernitate; turcii (ca si japonezii) a trebuit sa fie umiliti militar. Care sa fie combinatia optima de seductie si atractie care sa basculeze decisiv societatea iraniana spre deschidere?
Dl. Balasescu prezinta doar niste obsevatii care par sa indice ca se pot cistiga mai usor si mai durabil mintile iranienilor decit centrele lor de putere. In fond, cresterea puterii si prosperitatii natiunii iraniene depind de decuplarea statului de religie, nu?
Doctrina islamica cere (nu e o optiune) imperativ un control religios asupra tuturor aspectelor vietii sociale si economice, ceea ce plaseaza societatile musulmane la nivelul sec.14-15 european, retard recunoscut si de intelectuali musulmani (care recomanda "rabdare":)).
Inca o eroare pe care o faceti, separatia biserica-stat nu e posibila in islam pt. ca in aceasta practica religioasa nu exista ierarhie "bisericeasca", nu exista "patriarhi" sau "papi" islamici, nu exista federatii sau biserici nationale islamice.
Franta a descoperit acum cativa ani dificultatea de a-i organiza pe musulmani si cu toata presiunea lui Sarkozy, noua organizatie "musulmana" e profund divizata si paralizata de divergente etnice, doctrinare, etc.
In consecinta, o fatwa data de rectorul unei "universitati islamice" poate fi contestata imediat de orice imam salafist sau wahabit. Iar o fatwa data de un ayatolah shiit va fi oricum ignorata de teologii suniti :)).
Cum in islam nu e posibila o separare "biserica-stat", singura sansa e separarea indivizilor de mentalitatile lor religioase (foarte improbabil, lent si distrugator) sau combatarea frontala a ideologiei islamice, pt. a demonstra adeptilor ei ca se inseala si se auto-handicapeaza prin adeziunea la islam.
Drum lung, dificil si vedem deja cat de complicat va fi!
Despre dl. Alex Balasescu - numai bine !
Pentru colegii de pe forum - acesta este un interviu cu o persoana care a fost si va mai merge in Iran ...., nu este obligatoriu o radiografie a societatii iraniene . S-apoi , un intelectual antrenat in antropologie si moda vede ceea ce vrea sa vada , poate vedea partea superba a lucrurilor , poate distruge doar niste prejudecati din gandirea de pe aici ...
Si ce nu s-a remarcat - acolo totul este negociabil - deci si acest interviu este primul pas in negociere . Prin aceasta prisma puteti intelege ca de fapt adevarul cunoscut si stiut de dl. Alex este mult mai in adanc si poate fi cunoscut numai de cei care au fost , vazut , simtit , integrat acolo . Ceilalti care citesc , citesc o poveste placuta , imbietoare .
Principiul "ai mancat salam cu soia, ai dreptul sa-ti dai cu parerea despre comunism" e nu doar exclusivist si extremist, e irational si are o dubla utilizare :)
Asa ca, in spiritul traditiei inteligentei europene, ma simt suficient de abilitat si informat sa-mi exprim opinia despre Iran, la fel de pertinent ca unul influentat subiectiv de trairi personale cu localnici primitori :)
asta e antropologia inventata de Vintila M. si preluata de Alec B. Pentru moment, nu putem mai mult. Sintem la nivelul "stim, pentru ca am fost acolo".
Adevarul e mult mai simplu si mai pedestru: vazind acest film la Cannes, am considerat ca este total nepotrivit sa facem reclama unui film prost, a carui unica valoare de intrebuintare este ca tract politic. La vremea respectiva, cind filmul lui M.Moore (aureolat de o Palme d'Or f contestata ulterior) inca mai impresiona sufletele mai sensibile, gestul nostru a fost prost vazut; in timp, insa - cind "Fahrenheit 9/11" a fost pus la coltul lui ca pseudo-documentar de propaganda -, s-a vazut ca am avut dreptate.
In rest, in privinta Iranului, probabil ca parerile lui Al.B. sint destul de pertinente - in fond, omul a fost la fata locului, asa ca cine sa-l contrazica? -, dar pentru oricine a vazut 2 filme recente f diferite ("Persepolis" si "Be Like Others", documentar despre operatiile de schimbare de sex in Iran - prezentat la TIFF 08), "realitatea" povestita de intervievat apare mult edulcorata.
Oare de ce?
Am vazut Persepolis (cenzurat in "democratia" islamica iraniana) si ce povesteste autobiografic autoarea e cam departe de perceptia domnului Balasescu, e probabil ca nu au frecventat aceleasi medii si nu au suferit acelasi gen de "tratament".
Din discutiile pe care le-am avut cu aceiasi oameni tineri de care vorbeste domnul B., nu rezulta nicidecum situatia pe care ne-o descrie domnia sa. Ni s-a povestit, de exemplu, ca sunt tolerati cei care se drogheaza cu heroina dar nu cei care beau o bere.
Ajung si eu la aceiasi intrebare: oare de ce, domnule B.?
Cum ziceam cartea e proaspat aparuta la editura Curtea Veche. Poate dupa citirea ei, realitatea se va desfasura in intregime din toate observatiile adunate in studiul lui Balasescu.
Vine de la .... Bilderberg!
dl. B. cauta sa ne spuna ca pentru a rezista in timp ,, it,s a must,, ca o cultura sa fie nationalista. Cosmopolitismul te slefuieste pana la disparitie. DOAR persanii si chinezii au rezistat timpului! culturile lor au fost si sunt in continuare profund nationaliste! egiptul antic a disparut in momentul in care au acceptat inf. grecesti venite direct sau prin roma.
mai inati,
Americanii sunt rurali, ca si romanii
Americanii sunt condusi de cativa bancheri.
Americanii au invadat lumea prin bluejeans
Americanii trateaza la fel Hamas, Hizballah si Al Qaeda
Romanii gresesc pentru ca adopta multe lucruri din SUA, si nu din Europa de Vest.
in schimb,
Francezii sunt rafinati.
La Teheran e la fel de bine si frumos ca la Viena, Milano, New York sau ....whatever. (pentru ca sunt chiar si travestiti, vai tu!!!!)
Bush e texan, adica taran
Un premiu si pentru cea mai tampita intrebare din interviu: Ati intalnit vreun potential terorist in Iran?
(fiind specialist in fashion, probabil ca are simtul estetic asa de dezvoltat incat vede un potential terorist pe strada, avand un dress code aparte,)
Tragand linia si socotind din acest interviu raman doua idei:
1. USA Suks!
si...
2. Mihaela Radulescu e..... starleta!!!!!!!
Spionu lu' peste!!!!!
Curios ca in 300 de ani, acei pionieri europeni, religiosi si simpli, au preluat un continent la nivel de epoca de piatra si l-au transformat in super-putere mondiala :)). Ceea ce altii, mai numerosi si cu civilizatii mai vechi, n-au reusit nici in 2.000 de ani. Inca se chinuie sa gaseasca formula bombei:))
Este din BALANTA lui Pintilie si este intr/adevar memorabila: "Parinte, iti zic eu, americanii e al mai prost popor din lume!".
De unde ma asteptam sa fac cunostiinta cu un...veritabil James Bond de pe Dambovitza, calator pe mai multe continente, un Badea Cartzan modern, iata ca, imberbul nostru erou, stimulat de reporter, ne bombardeaza cu idei din Herodot, ca apoi sa ajunga la...Darwin, la nationalism, la Revolutia Islamica din Iran (de care este fascinat), la America, la Tariceanu si la marinarul de la Cotroceni pe care- l seamana cu cowboy-ul texan...la Turcescu, Mihaiu, etc...la costumele lor, etc.
Fuga sa de idei - idei pe care le aduce si le arunca fara a le sustine cu argumente - e caracteristica unui anumit tip de comportament al unui locatar de la Spitalul 9, manipulator de profesie, grandoman, paranic, care are doar el dreptate!
.
Nu stiu de unde atata admiratie la cititorii de pe Hotnews pentru un asemenea personaj!
Semidoctul nostru Bond in loc de a face comparatie intre ortodoxism si islamism, ne acuza pe noi romanii de lipsa de...NATIONALISM!!!!
In plus, cameleonul nostru face PROPAGANDA pro Islam si valorile propagate de Islam.
Sa cred ca Mr "Bond" este adept al lui Nae Ionescu, Zelea Codreanu, Mussolini sau Hitler? Ca doar pe acestia nu i-a enumerat in " borshul" sau dorit sociologic.
Cert e ca un asemenea tip de om, cu asemenea idei bizare nu se va numara niciodata printre cei apropiati mie.
Serviciile secrete occidentale cunosc de acum bine aceasta tehnica a convertitilor "pe ascuns", care se folosesc de femei europence profitand de ignoranta acestora.
Francezi citesc oriunde; in parc, in metrou, pe terase
Iar culorile si combinatiile( ma refer aici nu numai la haine) pe care le-am vazut pe strazile parisului sunt asa cum noi nici nu visam.
Intr-adevar, romanii se simt saraci si resping elitismul a priori, fara argumente concrete, instinctiv. pe principiul " uite, al naibii, are facultate... are tinuta, deci, are fitze.."
de asta tariceanu e atata de mult injurat, desi cu guvernul lui avem prima crestere economica REALA dupa atatia ani de la revolutie...
si PRIMA ALTERNATIVA LA PSD - neocomunistii rusofili si de tip " caracatita", vezi Iliescu..
iar Basescu, care e mitocanul absolut, intruchipeaza visele de parvenire ale multimii..
Cu ajutorul "neocomunistiilor rusofili si de tip caracatita", aka Iliescu..
Good night and good bye, Gabriela!
indivizii astia care se pretind toleranti, cultivati ,
( apropo, subtire bagajul de limbi straine al antropologului ) , iubitori de umanitate, in toate formele ei , sunt cei mai aprigi dusmani ai omului demn si liber.
mieros ne arunca cate o referire la batranul marx, cata dreptate avea el saracu, ne arunca cate o propaganda scarboasa la regimul criminal din teheran, cate o sageata la imperialismul american, care, vai doamne, ne subjuga cu blugi si filme, ce teroare !
mi-e scarba !
si ce e mai grav e ca maimutzoii astia intra si in politica. sunt consilieri !
PS Atunci cant Teheran va arata ca Dubai o sa cred intr-o emancipare a IRANULUI. Pana atunci...Sorry...
Cand a inceput cu aprecierile si parerile...
Cine se preocupa de moda ani de zile, pana la urma da cu bata in balta, ca n-are mobilarea intelectuala sa faca aprecieri constant de bun-simt...
O cultura minora are dumnealui, pt. ca daca nu te preocupi sa afli ai impresia ca nu exista... http://megalit.ro/libria/2008/02/03/inventii-mai-mult-sau-mai-putin-cunoscute/