Concursul de pictura, acularela si desen "In memoriam Ionut Catalin Florea", concurs adresat copiilor cu cerinte educative speciale din unitatile de invatamant speciale din Bucuresti isi va premia castigatorii miercuri, 7 mai 2008, in cadrul unei festivitati organizata la Muzeul National Cotroceni, se arata intr-un comunicat al institutiei. La data de 7 mai 2008, se implinesc sapte ani de la disparitia artistului Ionut Catalin Florea.

Ionut Catalin Florea s-a nascut la 4 august 1974, iar la varsta de 16 ani , in urma unui grav accident, viata lui a luat o intorsatura dramatica. In 1991, impreuna cu mama sa, Ionut Catalin Florea s-a stabilit in Austria, la Altenhof (langa Linz) - sperand intr-o vindecare - si unde s-a confruntat pentru prima data cu arta plastica, incepand sa creeze in tehnica acrilica. La Altenhof, Ionut Catalin Florea a avut prima sa expozitie, dupa care s-a asociat la proiectul "Casa", un sediu destinat tinerilor cu probleme de handicap.

Ionut Catalin Florea a urmat incepand din octombrie 1997, in calitate de audiant extern, cursurile Universitatii de Arta din Linz, neacceptand niciodata sa fie considerat drept o persoana cu handicap.

Ionut Catalin Florea a murit la 7 mai 2001, la varsta de 26 de ani, lasand in urma peste 1000 de lucrari grafice, acuarele si desene. La 7 mai 2002, la comemorarea unui an de la trecerea sa in nefiinta, a avut loc la Linz, prima expozitie retrospectiva, care a insemnat un triumf al artei sale.

In anul urmator, la 7 mai 2003, Muzeul National Cotroceni a organizat o noua expozitie retrospectiva a artistului Ionut Catalin Florea, expozitie prilejuita de Anul International al Persoanelor cu Handicap.

Pornind de la aceasta expozitie, in anul 2004, Muzeul National Cotroceni a desfasurat o ampla campanie de relatii publice "Solidaritate si integrare prin arta", fiind primul muzeu din tara care a lansat o astfel de campanie de promovare a unui artist disparut prea devreme - Ionut Catalin Florea. Campania a beneficiat si de un site de promovare si a castigat si premiul de aur "Romanian Public Relations Award 2004 - Golden Award for Excellence", in cadrul celei de-a doua editii a "Zilelor PR-ului romanesc".

La data de 7 mai 2008, la implinirea a sapte ani de la disparitia artistului Ionut Catalin Florea, Muzeul National Cotroceni a avut initiativa de a organiza acest concurs care a beneficiat de o tematica - "Visele mele" - si de un regulament de desfasurare, la el participand copii din scolile speciale din Bucuresti, clasele V-VIII si IX-XII.

Lucrarile copiilor participanti au fost jurizate de cunoscute personalitati ale lumii artistice: pictorul si prof. univ. Marin Gherasim - Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, prof. Dorel Zaica - Liceul de Arta "Nicolae Tonitza", prof. Florin Mocanu - Liceul de Arta "Nicolae Tonitza".

Potrivit comunicatului de presa, premiile ce se vor acorda sunt urmatoarele: Marele premiu - oferit de mama artistului doamna Ecaterina Florea, premiile I, II, III pentru categoria claselor V-VIII si IX-XII, premiul juriului, mentiune speciala si mentiuni. Mentionam ca premiile II vor fi oferite castigatorilor de catre Societatea Apa Nova.

Festivitatea de premiere din data de 7 mai 2008 este prima dintr-o serie de evenimente care se vor desfasura la Muzeul National Cotroceni de-a lungul lunii mai, sub genericul "Luna Mai - luna egalitatii de sanse la Muzeul National Cotroceni", evenimente la care vor fi invitati sa participe copii din unitatile de invatamant speciale din Bucuresti.