Fizicianul american John Wheeler, unul dintre ultimii colaboratori al lui Albert Einstein, a decedat la sfarsitul saptamanii trecute, la varsta de 96 de ani, informeaza AFP citand surse apropiate familiei. Fizicianul american John Wheeler este autor a numeroase lucrari de fizica teoretica, mai ales asupra fisiunii nucleare, printre cele mai notabile lucrari ale sale numarandu-se proiectul Manhattan pentru fabricarea primei bombe atomice.

Ca unul dintre ultimii colaboratori ai lui Einstein, parintele fizicii moderne, Wheeler a incercat, in van, sa termine proiectul "teoriei unificate" a acestuia. Fizicianului i se datoreaza ecuatia numita Harrison-Wheeler, care descrie materia nucleara la intensitate inalta ca, de exemplu, cea din mijlocul stelelor cu neutroni.

Tot Wheeler este cel care a inventat termenul de "gaura neagra", pana atunci numita "stea inghetata" si expresia "o gaura neagra nu are par" pentru a descrie rezultatul potrivit caruia o gaura neagra este caracterizata, intr-un mod unic, de masa sa, de moment cinetic propriu si incarcatura electrica proprie, indiferent de materia din care este creata. Wheeler a avut mari contributii in dezvoltarea cunoasterii asupra 'gaurilor negre' prin utilizarea teoriei relativitatii.

John Wheeler s-a nascut in 1911 in Statele Unite. Numit profesor la Princeton (New Jersey, SUA) in anii 1930, John Wheeler si-a construit intreaga cariera academica in aceasta prestigioasa universitate, iar in 1976, in apropierea retragerii din activitate, s-a mutat la Universitatea din Texas, scrie AFP.