Fundatia Calea Victoriei organizeaza un atelier despre istoria culturala a Bucurestiului sustinut de Petre Guran pe parcursul a zece intalniri saptamanale, incepand cu 13 mai. Se va vorbi despre manastirile, muzeele, palatele si parcurile, locuri de memorie ale orasului Bucuresti.

"Si daca orasul ar fi o fiinta vie, care si-ar spune istoria prin locuri si pietre. Cum sa intelegem o cladire veche, o piata, o strada, un front de case, o biserica, o colectie de obiecte, o statuie? De ce ne oprim in fata lor? De ce ne plac sau nu? Si de ce este important ca ele sa fie transmise dintr-o generatie in alta? Acestea sunt intrebarile la care va incerca sa raspunda cursul. Cheia se afla la privitor. El este interpretul, prin el si in el se realizeaza semnificatia obiectului. El preia informatia exprimata in forme si o transforma in cuvinte, in concepte. Arta acestei traduceri presupune si ea o invatare", se arata in expunerea tematicii atelierului.

Cursul isi propune sa organizeze majoritatea intalnirilor la fata locului, in preajma obiectului, in intimitatea spatiului.

Cele zece intalniri ale atelierului se vor desfasura dupa urmatorul program:

1. Scurta introducere in istoria orasului Bucuresti. Spatiu public, spatiu eclezial, spatiu civil.

2. Complexul patriarhal si manastirea Radu Voda.

3. Biserica Stavropoleos, manastirea linistita din inima unui oras agitat.

4. Manastirea Antim – Schitul Maicilor, biblioteca nepretuita si schitul ascuns intre blocuri.

5. Muzeul National de Arta, palatul in care arta ne “povesteste” despre trecutul orasului si unde gasim chipul oamenilor care au trait in Bucurestii secolelor trecute.

6. Palatul Sutu (Muzeul orasului) - pe urmele trecutului in acte, obiecte si imagini inedite care reflecta momentele vesele, solemne sau triste ale orasului.

7. Casa Melic (sectie a Muzeului National de Arta) casa negustoreasca din perioada fanariota.

8. Centrul istoric - locul unde s-a nascut orasul cu multe secole in urma si secretele lui. Hanul lui Manuc – caravanserai din perioada fanariota. Una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului.

9. Parcurile Ioanid si Icoanei si bulevardul Dacia, cladiri elegante si parcuri cu parfum din vremea aristocratilor si negustorilor instariti de odinioare.

10. Palatul Cantacuzino – Casa Enescu si Muzeul Muzicii