Lansarea seriei de autor consacrata scrtiitorului Norman Manea va avea loc in prezenta acestuia marti, 15 aprilie 2008, la Institutul Cultural Roman. Norman Manea este in acest moment cel mai tradus scriitor roman in strainatate, cartile sale fiind publicate in 20 de limbi.

La eveniment vor participa Carmen Musat, critic literar, redactor ­sef al revistei Observator cultural, Paul Cernat, critic literar, Silviu Lupescu, director general al Editurii Polirom, Tania Radu, vicepresedinte al ICR, Mircea Mihaies, vicepresedinte al ICR.

Primele volume aparute si care vor fi lansate de editura la intalnirea de la Institutul Cultural Roman sunt: Intoarcere huliganului, Inaintea despartirii. Convorbiri cu Saul Bellow, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Poemul Vorbind pietrei (scris in limba romana, dupa o vizita, in calitate de invitat de onoare, la targul de carte de la Ierusalim, in 2003; textul apare insotit de traducerile in zece limbi si de ilustratii semnate de Tudor Jebeleanu).

Potrivit editurii, de la plecarea sa din tara in 1986, vizita din aprilie 2008 este a doua facuta de Norman Manea in Romania (dupa o prima revenire in 1997). Scriitorului i se va conferi titlul de Doctor Honoris Causa de catre doua institutii prestigioase de invatamint superior: Universitatea Bucuresti si Universitatea „Babes Bolyai“ din Cluj­Napoca. Pe parcursul sederii in Romania, autorul va sustine conferinte si va avea intilniri cu cititorii, va participa la o masa rotunda alaturi de Orhan Pamuk si Antonio Tabucchi, va vizita Bucovina natala si Maramuresul.

Premiul Medicis Etranger pe 2006 acordat scriitorului in Franta pentru Intoarcerea huliganului si numeroase alte distinctii (printre care „MacArthur“ – „Nobelul american“ – si Premiul International de literatura „Nonino“) l­au propulsat pe Norman Manea de pe pozitia de autor cunoscut spre cea de autoritate literara. Norman Manea este in acest moment cel mai tradus scriitor roman in strainatate (cartile sale, publicate in 20 de limbi, insumeaza peste 50 de volume).

In prezent, Norman Manea este „writer in residence“ si profesor de literatura europeana la prestigiosul colegiu Bard din New York, unde au predat, in decursul anilor, Saul Bellow, Toni Morrison, I.B. Singer, Mary McCarthy, Chinua Achebe, John Ashberry.

Alte evenimente cu participarea lui Norman Manea saptamana viitoare :

- Luni, 14 aprilie, ora 17.00, Muzeul Literaturii Romane – Dezbatere publica sub egida revistei Observator cultural: „Norman Manea si cititorii sai“. Evenimentul este moderat de criticul literar Carmen Musat, redactor­sef al revistei Observator cultural

- Miercuri, 17 aprilie, ora 17.00, Grupul pentru Dialog Social – Masa rotunda gazduita pe tema „Exilul – o trauma privilegiata“, moderata de scriitorii Gabriela Adamesteanu si Stelian Tanase \

- Joi, 18 aprilie, ora 17.00, Colegiul Noua Europa – Conferinta cu tema „Imposibilitati kafkiene“.