O expozitie retrospectiva de fotografie a unuia dintre cei mai importanti fotografi romani din secolul XX, maestrul Dan Eremia Grigorescu va fi deschisa in perioada 8-21 aprilie la Accademia di Romania din Roma. Manifestarea are loc in cadrul festivalului international de fotografie FotoGrafia – Festival Internazionale di Roma, ajuns la cea de-a VII-a editie.

Sub titlul l’Occhio e lo spirito / Ochiul si spiritul, expozitia reuneste lucrari de mare valoare artistica, fiind ingrijita si prezentata de criticul de arta prof. dr. Dan Haulica, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta. Vernisajul va avea loc pe data de 11 aprilie.

Festivalul FotoGrafia – Festival Internazionale di Roma este produs de Zoneattive, sub directia artistica a lui Marco Delogu. Tema festivalului in acest an este “Vedere la normalità. La fotografia racconta il quotidiano” (Privire asupra normalitatii. Fotografia povesteste cotidianul).

Dan Eremia Grigorescu s-a nascut la 20 noiembrie 1917 la Barlad (Romania), in familia Gen. Eremia Grigorescu si al Elenei Negropontes. Si-a inceput activitatea artist si fotograf in tara, din 1974 a emigrat la Paris, unde si-a continuat activitatea artistica. A murit la 19 februarie 1990 la Paris.

Este unul dintre cei mai importanti fotografi romani de dupa razboi, o autoritate recunoscuta in domeniul fotografiei si al imaginii, obtinand numeroase premii si diplome internationale, printre care si Excellence FIAP. Dintre albumele publicate, adevarate capodopere ale genului, amintim: Voronet (Washington, 1957), Arta folclorica din nordul Moldovei (1958), Aspecte ale vietii si operei lui Mihail Sadoveanu (1958), Muzeul satului Bucuresti (1958), Delta Dunarii (1966), Brancusi – où l’anonimat du génie (1967), Paris (Leipzigermesse, Hachette, 1970), Variatii pe tema lui Homo faber” – imagini din atelierul pictorului Henri Catargi (1970), Firenze, Venezia, Roma (1974), Valea Frumoasei (1975).

In Romania este cunoscut si pentru indelungata colaborare cu revista Secolul XX. Expozitii mai importante: Accademia di Romania, 1972 (prezentare Giancarlo Vigorelli), Delta Dunarii, UNESCO, 1992 (prezentata de Jacques Yves Cousteau). Participant in 1982 la Bienala de la Venetia, impreuna cu Dan Haulica, cu un “Omaggio a Brancusi”, in Padiglione d’Onore.