Pentru publicul iubitor de arta si cultura, pe raftul librariilor Carturesti se gaseste de astazi catalogul Walls & Floor (Without the Ceiling), o ilustrare a celui mai recent proiect artistic realizat in colaborare de Dan Perjovschi si Nedko Solakov, artisti care au cucerit in ultimii 15 ani scena artistica internationala. Expozitia care face subiectul acestei lucrari a fost gazduita intre 30 noiembrie 2007 si 3 februarie 2008 la Viena, de catre Bank Austria Kunstforum, una dintre galeriile de referinta din Austria.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, caracterul unic al catalogului Walls & Floor (without the Ceiling) consta in faptul ca aduce publicului roman cea mai recenta opera realizata in cadrul unui proiect comun de catre cei doi artisti, un act artistic de natura efemera, temporara. Dan Perjovschi si Nedko Solakov au asaltat grafic spatiul expozitional cu imagini si text, prin umor condimentat pe alocuri cu ironie incisiva – podeaua (Perjovschi) si peretii (Solakov). Ulterior, dupa doua luni de expunere in Sala Tresor a Bank Austria Kunstforum, desenele au fost acoperite, pentru a face loc altor lucrari si manifestari artistice. Catalogul insa pastreaza o bogata selectie de desene realizata de curatorul expozitiei, Annemarie Tűrk, precum si o excelenta discutie cu cei doi artisti, propusa de tinerii curatori Heike Eipeldauer si Katarzyna Uszynska despre modul de lucru, contextul si mesajul lucrarilor.

Dan Perjovschi a ales in mod constient desenul ca modalitate de expresie, acesta fiind considerat de cand lumea modalitatea artistica cea mai la indemana: „Vreau sa cuprind in cateva linii o realitate cat mai complexa. Aici are loc revolutia mea, in desenul de 10X10 cm.“ Desenele sale politice sunt instantanee aruncate in graba pe perete. Ele tematizeaza cu sensibilitate si ironie incisiva evenimente macropolitice, pe care le plaseaza in contextul experientelor personale. Dan Perjovschi nu face nici un fel de distinctie intre sfera privata si cea publica si politica. „Sunt critic fata de institutii, fata de lumea artei, fata de lume in general. (...) Modul nostru de lucru e foarte adaptabil, ne ajuta sa ajungem in spatii unde alte tipuri de arta nu au acces”, spune Perjovschi in cadrul interviului acordat celor doi curatori ai Bank Austria Kunstforum.

Nedko Solakov a urmat cursurile sectiei de de pictura murala, devenind un povestitor care prelucreaza in creatiile sale in aceeasi masura teme universale si momente autobiografice. Magia deosebita a creatiei sale conceptualizate, transmediatice rezida in alternanta ludica dintre simplitate si complexitate, seriozitate si umor, precizie si absurd. „Textul nu este o explicatie a imaginii, dupa cum nici imaginea nu este o ilustrare a textului. Cele doua elemente nu pot decat sa coexiste.”Temele centrale ale activitatii sale artistice sunt, pe langa identitatea artistului, analiza critica a „sistemului artistic“, a sistemelor de reprezentare mostenite si a asteptarilor care se leaga in mod traditional de sfera artei. „Modul in care o poveste se poate infiripa in acest spatiu foarte limitat de 2-3 cm este o sursa de suspans personal pentru mine in ultimii ani. In general, nu stiu de la inceput cum se va termina povestea, e foarte interesant sa incerc sa o finalizez intr-o maniera care este in egala masura logica si absurda(...).