Pictorul Sabin Balasa a incetat din viata in aceasta dupa-amiaza, in jurul orei 16, la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, anunta Antena 3. In varsta de 76 de ani, pictorul suferea de cancer la plamani, cu metastaze. Potrivit informatiilor, pictorul ar fi refuzat, in aceasta dupa-amiaza, sa isi mai puna masca de oxigen, iar la scurt timp, a facut stop cardio-respirator.

In luna februarie, medicii constanteni ii extirpasera lui Sabin Balasa o tumoare pulmonara de 30 de centimetri. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti

Medicul care il ingrijea pe Sabin Balasa a declarat ca pictorul era constient in aceasta dimineata si a mai apucat sa picteze, in cursul zilei de astazi, ultima sa schita - una cu o broasca testoasa.

Sabin Balasa s-a nascut pe 17 iunie 1932 in localitatea Dobriceni, din judetul Olt. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, insa si-a continuat studiile de pictura la Sienna si Perugia, in Italia.

Sabin Balasa a fost unul dintre cei mai talentati si apreciati pictori romani, dar si unul dintre cei mai bogati artisti din tara.

Cunoscut mai ales ca "pictorul de curte al Ceausestilor", Sabin Balasa a devenit celebru in primul rand pentru zecile de tablouri care care infatiseaza fostul cuplu dictatorial si care ii poarta semnatura.

La fel de cunoscute sunt, insa, si frescele din Sala Pasilor Pierduti a Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi, care poarta semnatura lui Sabin Balasa.

Unele dintre picturile lui Sabin Balasa se vand cu bani grei, existand persoane dispuse sa plateasca sume de ordinul zecilor de mii de euro pentru un tablou semnat Sabin Balasa.

Pe langa tablourile in sine, Sabin Balasa a fost si autor si regizor de filme de pictura animata.

Pictura lui Balasa poate fi caracterizata ca apartinand unui suprarealism tarziu, desi artistul insusi caracterizeaza opera sa ca apartinand unui romantism cosmic.

Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale cu par lung in pozitii emblematice, animale amintind de un hibrid intre inorogi fara coarne si centauri, respectiv de barbati infatisati in acte de meditatie, uneori efectuand munci fizice.