BBC a difuzat, sambata seara, un documentar care readuce in discutie autenticitatea misteriosului Giulgiu din Torino, considerat a fi panza cu care Iisus a fost acoperit dupa coborarea de pe cruce, scrie BBC News.

Pana in anii '80, milioane de crestini din intreaga lume au crezut ca Giulgiul este cel al lui Iisus, insa teoria a fost contestata in 1989 de o echipa de cercetatori. Acestia au analizat panza si au anuntat ca este un fals medieval din jurul anului 1325.

Productia BBC "Shroud of Turin", difuzata in ajunul Pastelui catolic, pune sub semnul intrebarii cercetarile realizate in urma cu 19 ani si propune o noua analiza care sa rezolve definitiv disputa. Realizatorii documentarului au fotografiat giulgiul cu ajutorul tehnologiei de inalta definitie, rezultatele punand la indoiala originea medievala a lintoliului.

Filmul reface drumul pe unde a trecut gilugiul sau pe unde este studiat (Torino, Oxford, Colorado, Istanbul, Ierusalim) si evidentiaza conflictul dintre probele stiintifice si cele istorice. Astfel, zeci de indicii istorice si cercetari stiintifice demonstreaza ca lintoul dateaza cu adevarat din vremurile lui Hristos si ca in analiza carbun 14 cercetatorii nu au tinut seama de contaminarile pe care panza le-a suferit de-a lungul secolelor.

"Shroud of Turin" prezinta si opiniile mai multor cercetatori care au studiat panza, printre acestia fiind si John Jackson, fizician american care a elaborat o noua ipoteza cu privire la Giulgiul din Torino. Plecand de la tehnici noi ale datarii cu carbon 14, care nu erau cunoscute in 1989, el ar putea aduce noi dovezi ca panza provine intr-adevar din epoca in care a trait Iisus Hristos.

"In primul rand, daca vorbim despre un fals medieval, trebuie sa stim cum a fost realizat. Nici un experiment facut recent, utilizand vopsea pe manechine incalzite, nu a produs amprente similare celor de pe Giulgiu'', a explicat Jackson pentru BBC, precizand ca petele de sange se potrivesc perfect numai daca panza este aseaza pe un corp cu trei dimensiuni si nu daca sunt pictate pe o suprafata plana.

Astfel, cercetarile efectuate in urma cu 19 ani pot fi puse sub semnul indoielii, avand in vedere faptul ca panza a fost reparata in Evul Mediu, dupa ce a ars partial intr-un incendiu din anul 1532.

Istoria giulgiului din Torino

Giulgiul are lungimea de 4,36 m, latimea de 1,10 m ,si este alcatuit din fire de in tors manual. Pe tesatura apar doua amprente: partea din fata si din spate a unui barbat neimbracat, biciuit si crucificat. Corpul a fost asezat pe spate, pe jumatatea inferioara a giulgiului, cealalta jumatate fiind pusa pe deasupra.

Misterul giulgiului nu a fost pe deplin elucidat, cu atat mai mult ca provenienta acestuia este neclara. Dupa unele surse istorice, dupa moartea lui Iisus, panza a fost dusa regelui Abgar din Edessa (Turcia de azi), care ar fi ascuns-o intr-un perete al cetatii. Giulgiul ar fi fost descoperit abia in secolul VI si dus de la Edessa in capitala bizantina Constantinopol, de unde Cruciatii ai transportat-o in Franta, in anul 1204.

Dupa anul 1400, panza a fost donata casei princiare de Savoya (Franta), iar in anul 1578 giulgiul a fost predat Domului din Torino, ramanand totusi proprietatea familiei de Savoya. In martie 1983, dupa decesul ex-regelui italian Umberto de Savoya, giulgiul a intrat in posesia Vaticanului, cu conditia pastrarii sale in continuare in relicviarul Domului din Torino.

De-a lungul timpului, mai multe ipoteze au fost emise cu privirea la autenticitatea panzei. In timp ce unii oameni de stiinta au sustinut ca panza a apartinut lui Iisus, alti sceptici au declarat ca aceasta este un fals rafinat. Dilema ramane fara raspuns si dupa decenii de cercetari, giulgiul din Torino fiind in continuare obiectul unor aprinse controverse.

Surse: bbc.co.uk, geocities.com, thelegraph.co.uk