Joi, 27 martie, de la 17.00, in Sala Foaier si apoi la Clubul Taranului va avea loc prima seara culturala din seria Povestea vecinilor cuprinsa in proiectul PUZZLE. Invitati la aceasta prima intalnire sunt reprezentantii comunitatii evreiesti din Romania care vin sa povesteasca despre viata lor, sa ne arate fotografii vechi si crochiuri ale Tiei Peltz, sa cante si sa ne trateze cu mancaruri traditionale.

In Sala Foaier a Muzeului Taranului Romanva avea loc vernisajul expozitiei Martori evrei ai unui secol romanesc. Fotografii si povesti din interviurile Centropa.

Potrivit organizatorilor,aceasta expozitie are la baza o cercetare inceputa in Romania in anul 1997, de Edward Serotta (fotograf, scriitor si producator de film), directorul Centropa. Pornind de la filmul documentar a aparut ideea unui proiect de conservare pe suport digital a amintirilor si fotografiilor comunitatilor evreiesti din Europa Centrala si de Est.

Expozitia, compusa din fotografii de familie ale batranilor evrei din Romania, isi propune sa reconstituie viata evreiasca asa cum a fost inainte de al doilea razboi mondial, in timpul razboiului si dupa acesta pana astazi. Fiecare fotografie este insotita de o scurta poveste, spusa de membrii familiei ramasi in viata sau chiar de cei din imagini. Cu prilejul deschiderii expozitiei vor lua cuvantul reprezentanti ai Centropa si CSIER (Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania).

Expozitia va fi deschisa pana pe 14 aprilie, de marti pana duminica, de la 10:00 la 18:00. Intrarea este libera.

La Clubul Taranului va fi deschisa expozitia de crochiuri semnata de pictorita Tia Peltz;

Dr. Aurel Vainer, presedintele FCER, va vorbi despre comunitatea evreilor din Romania in timp ce, Anca Ciuciu, cercetator CSIER, ne va plimba prin cartierele evreiesti de altadata din Bucuresti.

Roxana Guttman si Rudy Rosenfeld, actori la Teatrul Evreiesc de Stat, vor citi Interviu cu Rosenblum, de Ephraim Kishon, scriitor, dramaturg, regizor si autor evreu de satira.

Grupul vocal MENORA va interpreta muzica evreiasca.

Bucurestiul cuprinde diversitatea Europei la ea acasa. Romani, germani, armeni, evrei, maghiari, turci, francezi, greci, rromi, bulgari, italieni, aromani si multi altii au dat forma Bucurestiului de ieri si de azi. Incepand cu luna martie, Muzeul Taranului Roman le-a rezervat cate o seara in care vor veni cu tot ce au ei mai bun si mai frumos de aratat.