Baletul Lacul Lebedelor, una din compozitiile muzicale celebre ale lui Piotr Ilici Ceaikovski va fi interpretat de vedetele Teatrului Balsoi din Moscova dumunica, 23 martie, de la ora 20.00, pe scena Salii Palatului din Bucuresti. Considerat cel mai vizionat spectacol de balet din toate timpurile baletul Lacul Lebedelor a avut premiera la Balsoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova pe 4 martie 1877.

Libretul baletului (in 4 acte) a fost scris de catre Vladimir Berghicev si V. Ghelzer, avand ca sursa de inspiratie o veche legenda germana, (daca judecam dupa numele personajelor principale: Siegfried, Odette - Odillia, Rotbart s.a.) si a corespuns pretentiilor compozitorului rus. Povestea Lacului lebedelor vorbeste despre iubirea frumoasei Odette, o printesa transformata in lebada de catre vrajitorul Von Rothbart.

Legenda despre printese fermecate in lebede de un vrajitor rau, in care vraja lui poate fi spulberata numai prin iubirea unui print, se poate intalni in basmele mai multor popoare.

Premiera a avut loc la Balsoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova pe 4 martie (20 februarie stil vechi) 1877, avandul ca dirijor pe Semen Riabov si in coregrafia lui Julius Reisinger. Din pacate, publicul epocii nu era obisnuit cu stilul "simfonic" al unei muzici pentru balet, asa ca nu a inteles bogatia partiturii. La aceasta s-a adaugat si coregrafia mediocra a lui Julius Reisigner, ceea ce a facut ca primele reprezentatii sa fie un real esec.

Dupa moartea compozitorului, la cererea conducerii teareului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa si Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificari partiturii. in noua forma, baletul a avut premiara pe 15 ianuarie 1895. A fost un succes bine meritat. Desi au mai existat si alte versiuni, aceasta este cel mai des intalnita si reprezentata in mod frecvent.

In 1932, a avut loc punea in scena a baletului Lacul lebedelor, cu un ansamblu in intregime romanesc si solisti autohtoni in montarea Verei Carally.

Pentru orice balerina rolul Odette-Odile reprezinta un punct forte in portofoliu. Romanca Alina Cojocaru, prim-solista a prestigioasei Companii Regale de Balet de la Covent Garden, a evoluat in septembrie 2004, pe scena Salii Palatului, in rolul Odette-Odile, in compania corpului de balet a Operei Nationale. Interpretarea Alinei Cojocaru a dovedit ca nu este doar o balerina tehnica, dupa cum o caracteriza o parte a criticii de specialitate, ci un artist total a carei performanta a incantat publicul bucurestean.

In vara anului trecut celebrul balet "Lacul lebedelor" a fost jucat, in doua spectacole, pe scena Teatrului National din Bucuresti, in interpretarea Teatrului National de Opera si Balet din Kiev.