Libraria Carturesti gazduieste lansarea volumului Locomotiva Noimann de Nichita Danilov, unul dintre cele mai recente titluri aparute la Polirom. La evenimentul care va avea loc marti, 18 martie, de la ora 18.00, va fi prezent autorul, alaturi de care vor prezenta criticul literar Eugen Simion, prof. univ. Ion Manzat, presedintele Asociatiei Romane de Psihologie Transpersonala, scriitorul Ioan Grosan, criticul literar Daniel Cristea-Enache si poetul Razvan Tupa. Locomotiva Noimann este al doilea roman din ciclul Talpi.

„O fericita exceptie de la regula poetilor care nu stralucesc in proza nici cind se vind in zeci de mii de exemplare mi s-a intimplat sa constat asta-vara citindu-l pe Nichita Danilov cu primul sau roman – Talpi. Sotronul. E una dintre cartile pe care, indeobste, le-am asteptat de la prozatorii afirmati si, eventual, formati dupa ’90, adica nesupusi unor reguli ale jocului estetic dintr-un mediu literar intru citva toxic. La o prima evaluare, asadar, revizuind baza de date adunate de-a lungul a aproape treizeci de ani de literatura, Nichita Danilov s-ar putea sa fie unul dintre cei mai buni romancieri opzecisti. Vad in Nichita Danilov o sansa reala de maturizare si universalizare a literaturii romane.”, spune prozatorul Radu Aldulescu.

Potrivit aprecierilor criticului Tudorel Urian, „Nichita Danilov este un optzecist atipic. Fantezist inconturnabil, poet si prozator de mare rafinament stilistic, Nichita Danilov este, la nivelul prozei, un povestitor de factura clasica (modelele cel mai la indemina sint Creanga, dar si povestitorii rusi), ale carui relatari mustesc insa de simboluri, intelesuri parabolice, intertextualitate si aluzii livresti.”.

Nichita Danilov (n. 7 aprilie 1952, judetul Suceava) este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, membru al PEN Club European, director al Casei de Cultura a Municipiului Iasi „Mihai Ursachi”, sub egida careia a infiintat, in anul 2001, Clubul de Lectura pentru Profesionisti, redactor-sef al revistei bilingve Kitej-grad, colaborator permanent al cotidianului Ziarul de Iasi. In anul 2004 a fost decorat cu Ordinul de Cavaler al Artelor Clasa A, oferit de Presedintia Romaniei.

Potrivit editurii Polirom, Nichita Danilov este prezent cu texte literare in antologiile de poezie din tara (peste 20 de titluri) si in reviste si publicatii din strainatate. Dintre numeroasele volume publicate, pot fi amintite Fintini carteziene (poezii, 1980, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania), Urechea de cirpa (pamflet, 1992), Mirele orb (poezii, 1995, Premiul Fundatiei Soros, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Nevasta lui Hans (proza, 1996), Ferapont (antologie de poezie, 2005), Centura de castitate (poezii, 2007, Marele Premiu pentru Poezie „Nichita Stanescu”, Premiul de excelenta al Asociatiei Scriitorilor din Iasi). De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Noua variatiuni pentru orga (antologie de poezie, 1999, Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Mooldova), Talpi. Sotronul (roman, 2004, Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Iasi), Masa si extraterestrul (roman, 2005).