Doua din cele patru premii pentru film documentar oferite la competitia europeana Dialektus de la Budapesta au revenit productiilor romanesti: “Sa nu ma intelegeti gresit” de Adina Pintilie si “Viva Constanta!” de Ambrus Emese. In competitia celei de-a IV-a editii a Festivalului european de film documentar Dialektus au fost selectate 50 de productii din 17 tari.

Documentarului Adinei Pintilie, “Sa nu ma intelegeti gresit”, i s-a decernat premiul la sectiunea Human Stories, in timp ce, Ambrus Emesea castigat premiul la categoria Film european studentesc cu filmul “Viva Constanta!”.

Potrivit ICR Budapesta, juriile au apreciat finetea observatiei si compozitia exacta, ingenioasa si inspirata a documentarului romanesc, subliniind si contributia realizatorilor de imagine. S-au inscris in competitie 255 de filme, din care 171 straine si 74 maghiare, dar au ramas in concurs dupa preselectie 50 de productii din 17 tari.

Este primul an cand Institutul Cultural Roman din Budapesta se asociaza cu Festivalul Dilektus, Brindusa Armanca, directoarea institutului, fiind invitata sa faca parte din juriul pentru Sectiunea Realitati maghiare. Dialektus a difuzat in paralel filmele la cinematografe din Budapesta si la Casa Tranzit din Cluj.