Scriitoarea spaniola Nuria Amat isi lanseaza romanul Regina Americii luni, 10 martie de la ora 18.00, la Libraria Carturesti. Cartea uneia dintre cele mai bune scriitoare spaniole contemporane a aparut la editura Leda. Romanul Regina Americii a obtinut Premiul orasului Barcelona in 2003, iar in prezent este nominalizat la Premiul literar IMPAC - Dublin 2007, informeaza editura.

La lansare sunt invitate Luminita Voina-Raut, traducatoarea cartii, Carmen Musat, Florina Pirjol si Luminita Marcu care vor discuta despre scriitura feminina actuala si despre un roman care imbina calitatea estetica extraordinara cu o poveste de o duritate tulburatoare, lumea cocainei, a razboiului perpetuu si a iubirii intr-un paradis al naturii, Columbia, acolo unde autoarea a trait in realitate, in urma cu 25 de ani.

Nuria Amat s-a nascut in anul 1950 la Barcelona. A trait in Columbia, Mexic, Germania, Franta si Statele Unite. Nuria Amat este autoare a numeroase romane, eseuri, teatru, poezie si traduceri. Iata cateva titluri:

- romane: Pan de boda (1979), Todos somos Kafka (1993), La intimidad (1997), El país del alma (1999) - roman finalist al Premiului literar latino-american Rómulo Gallegos;

- povestiri: El ladrón de libros (1998), Amor breve (1990), Monstruos (1991), Viajar es muy difícil (1995);

- piesa de teatru: Pat’s room

- eseuri: El libro mudo (1994) si Letra herida (1998).

Potrivit Publisher Weekly, "scriitura lui Amat contine o capacitate de a se autodistila: fiecare propozitie e precisa. Romanul e netraditional, fara semnele citarii pentru dialog si cu rupturi in naratiune, de la persoana intai la a treia. Drept urmare, proza are un specific oniric, care uneori e ametitor, dar intotdeauna fascinant."

Evenimentul lansarii va beneficia de traducere simultana.