Peste 30 de noi titluri vor fi lansate in luna martie de editura Polirom. Traducerile din literatura universala sunt cel mai bine reprezentate in aceasta oferta carte, intre cele 11 titluri regasindu-se cartile "Vila de pe colina", de W. Somerset Maugham, "Calatorii imaginare", de E.A. Poe, si "Jurnal pe motocicleta. Insemnari dintr-o calatorie prin America Latina", de Ernesto Che Guevara. Potrivit editurii, titlurile noi aparute in aceasta luna acopera un spectru larg de domenii, de la eseistica si literatura romana, pana la publicistica, economie si societate, literatura universala, stiinte socio-umane si informatica.

Eseistica

• Cristian Badilita, Glafire. Noua studii biblice si patristice – cunoscutul teolog, coordonator la Polirom al proiectului Septuaginta, semneaza in colectia „Plural” o lucrare in care abordeaza teme ca utilitatea studiului literaturii apocrife, problemele de traducere a Septuagintei in limba romana sau mitul caderii ingerilor la Ioan Casian, dar si subiecte „fierbinti”: Evanghelia lui Iuda, popularizata de National Geografic, sau imaginea Mariei Magdalena de la textele sfinte pina la bestsellerul lui Dan Brown.

• Mihail Neamtu, Bufnita din darimaturi. Insomnii teologice in Romania postcomunista – dupa Gramatica Ortodoxiei. Traditia dupa modernitate (2007), autorul, unul dintre tinerii teologi deosebit de apreciati pentru rigurozitatea si luciditatea analizei, aduce, in aceeasi colectie „Plural”, editia a II-a, revazuta si adaugita, a unei lucrari anterioare, o pledoarie in favoarea unei confruntari constructive intre ortodoxie si modernitate.

• Saul Bellow, Pina la Ierusalim si inapoi (traducere de Marcel Ghibernea) – colectia „Plural” include in lista sa de autori si eseul unuia dintre cei mai cunoscuti prozatori americani. Lucrarea sustine, dupa cum apreciaza The Times, „o intelegere mai profunda a statului israelian, scrisa de unul dintre cei mai rationali admiratori ai lui”.

Literatura romana

• Ioan Grosan, Planeta mediocrilor – dupa foarte apreciatul roman O suta de ani de zile la Portile Orientului, autorul revine in colectia „Fiction. Ltd” cu a treia editie a Planetei mediocrilor. Grosan se dovedeste a fi, si prin acest roman, „printre putinii creatori de scoala noua care n-au devenit prizonierii unei singure formule epice”, dupa cum observa criticul Radu G. Teposu.

Publicistica

• Eugen Istodor, Vietasii de pe Rahova. Din marturiile unor condamnati pe viata – ca urmare a succesului primei editii, autorul revine cu o a doua, revazuta, a povestilor celor care au primit pedeapsa maxima. Construit in acelasi stil al interviurilor „dada despre care nimeni nu crede ca sint reale”, dupa cum sesiza Mircea Toma, volumul inclus in colectia „Ego. Publicistica” are toate sansele ca, prin amprenta personala a lui Eugen Istodor, sa devina un adevarat curs de tehnica a interviului.

Economie si societate

• Thomas L. Friedman, Lexus si maslinul (traducere de Adela Motoc) – cunoscut pentru recentul volum Pamintul este plat. Scurta istorie a secolului XXI, autorul revine in colectia „Economie si societate” cu un alt volum apreciat deopotriva de critica si de public. Friedman arunca o privire cuprinzatoare asupra noului sistem international ce transforma lumea afacerilor si asupra conflictului dintre Lexus si maslin – tensiunea dintre globalizare si fortele traditionale ale culturii, geografiei, traditiei si comunitatii.

Literatura universala

Colectia BIBLIOTECA POLIROM

• W. Somerset Maugham, Vila de pe colina (traducere de Ioana Vacarescu) – dupa Luna si doi bani jumate (2005), Valul pictat (2005), Placerile vietii (2006) si Robie (2008), lui W. Somerset Maugham i se traduce un nou roman care a beneficiat de o transpunere pe marele ecran in 2000, in regia lui Philip Haas, cu Kristin Scott Thomas si Sean Penn in rolurile principale.

• E.A. Poe, Calatorii imaginare (traducere, note si comentarii de Liviu Cotrau) – volum al unuia dintre cei mai provocatori scriitori moderni, considerat parintele prozei politiste si precursor al romanului SF si horror.

• Thomas Wolfe, Priveste, inger, catre casa (traducere si prefata de Marcel Cornis-Pope) – tradus la scurt timp dupa romanul De la moarte pina-n zori, Priveste, inger, catre casa este, de fapt, un roman al cautarii si al descoperirii, al deziluziei repetate si al aflarii mortii, al captivitatii in fatalismul existentei.

• Ernesto Che Guevara, Jurnal pe motocicleta. Insemnari dintr-o calatorie prin America Latina (traducere de Ana Chiritoiu si Gruia Dragomir) – nici un studiu biografic despre Che Guevara nu ar fi complet fara lectura acestui minunat jurnal. Cartea a fost ecranizata, in regia lui Walter Salles, si a cistigat in 2005 un Oscar pentru coloana sonora, dar si prestigiosul premiu BAFTA pentru cel mai bun film intr-o limba straina.

• Philip Roth, Operatiunea Shylock (traducere de Anca Dan) – Philip Roth („maestrul de necontestat al ironiei subtile”, dupa caracterizarea ziarului The Times) este al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America.

• Vladimir Makanin, Spaima (traducere de Ana-Maria Brezuleanu) – roman al unuia dintre cei mai importanti scriitori rusi ai momentului, Spaima a fost apreciat drept „replica asimetrica la Lolita lui V. Nabokov”. Aprecierea este corecta, dar nu si suficienta, intrucit Makanin vizeaza cu totul alte obiective, care pot fi descoperite doar prin lectura cartii.

• Elfriede Jelinek, Lacomie (traducere de Maria Irod) – thriller psihologic a carui actiune se desfasoara in muntii Austriei, Lacomie este cel mai important roman, dupa Pianista, al cistigatoarei Premiului Nobel pentru literatura din anul 2004.

• Ahdaf Soueif, Te port in gind (traducere de Adina Fader) – autoarea s-a impus prin proza scurta, excelind atit prin Aisha (1983), cartea sa de debut, propusa pentru Guardian Fiction Prize, cit si prin Fluierarul (1996). Te port in gind (2007) reprezinta o selectie a celor mai frumoase povestiri din cele doua volume amintite anterior ale scriitoarei egiptene.

• Zeruya Shalev, Sot si sotie (traducere de Ioana Petridean) – nominalizat la Premiul Femina, Sot si sotie este un roman in care singuratatea, teama de imprevizibilul vietii, imposibilitatea de a lua o decizie ce implica mai mult decit viata personala a unui individ si insuportabila greutate a constiintei devin motoarele intrigii, iar posibilele solutii se risipesc intr-un cliseistic „asa e viata”.

• Alberto Vazquez-Figueroa, Bora Bora (traducere de Nicolae Zavada) – romanul este o incursiune spectaculoasa si antrenanta in lumea tribala si exotica a vechilor locuitori din zona Pacificului de Sud, la finalul careia cititorul va avea cu siguranta nevoie de citeva momente pentru a se reconecta la secolul XXI.

Colectia THRILLER

• Steven Hall, Amintirile rechinului (traducere de Mircea Pricajan) – o carte primita cu un entuziasm fara precedent atit de critici, cit si de cititori, fiind comparata cu Fight Club sau cu filmele lui David Lynch.

Stiinte socioumane

Luna martie aduce in librarii o oferta consistenta de carte din domeniul sociouman:

– media: Remy Rieffel, Sociologia mass-media (traducere de Ileana Busuioc) si Bernard Miege, Informatie si comunicare. In cautarea logicii sociale (traducere de Adrian Staii);

– asistenta sociala: Stefan Cojocaru, Daniela Cojocaru, Managementul de caz in protectia copilului;

– stiintele educatiei: Lucian Ciolan, Abordarea integrata a curriculumului;

– semnalam, de asemenea, viitoarea aparitie in seria „Practic” a colectiei „Collegium” a lucrarii lui Pierre Bayard, Cum vorbim despre cartile pe care nu le-am citit (traducere si note de Valentina Chirita).

Informatica, calculatoare

Doua noi aparitii din domeniul informatic vor fi prezente in aceasta luna in librarii: Traian Anghel, Programare Web pentru liceu, si Mircea Badut, Sisteme geoinformatice pentru electroenergetica GIS.