Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania si ambasadorul Romaniei la UNESCO, sosit in tara de la Paris pentru citeva zile, propune o discutie despre negocierea noii Istorii a literaturii romane - cazul Eminescu, plecand de la volumul Eminescu. Negocierea unei imagini, de Iulian Costache, pe care il va lansa miercuri 5 martie, la orele 18.00, la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, din Calea Victoriei nr. 115, Bucuresti.

Lumea culturala romaneasca asteapta cu emotie aparitia anuntata pentru acest an a Istoriei critice a literaturii romane, a lui Nicolae Manolescu, a carei publicare a inceput in 1990 cu volumul I, dupa care autorul a renuntat la ideea editarii volumelor succesive, asumind pariul publicarii integrale a acestei istorii. Insumind cca. 2.500 de pagini, Istoria lui Nicolae Manolescu este comparabila cu cea a lui G. Calinescu, toata lumea asteptind o noua asezare a valorilor literare si o noua harta a patrimoniului cultural romanesc.



Despre volumul Eminescu. Negocierea unei imagini, al universitarului Iulian Costache, vor mai vorbi profesorul Paul Cornea, presedintele Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania si Radu Calin Cristea, noul director al Muzeului Literaturii Romane, care a anuntat intentia de a amplifica proiectele acestei institutii.

Eminescu. Negocierea unei imagini de Iulian Costache este cea mai noua aparitie in colectia „Critica si Istorie literara” a Editurii Cartea Romaneasca, fiind recomandata de nume importante ale criticii literare: „O contributie iesita din comun si care merita cu prisosinta a fi citita” (Nicolae Manolescu) / „O reusita exemplara”(Paul Cornea) / „O cercetare ampla, ambitioasa si provocatoare” (Alexandru Calinescu) / „Iulian Costache este reprezentativ, daca nu pentru o categorie intreaga, macar pentru un tip de carturar ajuns la maturitate de care cultura noastra are vitala nevoie.” (Livius Ciocarlie) / „Această carte va avea ecou. Sugestia mea este că ar merita să fie tradusă, pentru că reprezintă un mod de a impune valorile noastre, pe creatorii români, printr-un cadru teoretic şi exegetic deosebit." (Mircea Martin).

Eminescu. Negocierea unei imagini de Iulian Costache – o carte despre receptarea poetului in epoca sa, ce ofera publicului cititor sansa descoperirii unora dintre cele mai neasteptate si neconventionale imagini despre Eminescu in comparatie cu asteptarile publicului de astazi. Intervalul de timp selectat spre analiza (1870-1900) evidentiaza cel mai amplu spectru al receptarii si o diversitate strident polarizata a interpretarilor, reprezentind nu doar cea mai spectaculoasa etapa a istoriei eminescologiei, dar si cea mai palpitanta din punctul de vedere al dificultatilor refacerii tesutului acestor interpretari.

Nicolae Manolescu: „Receptarea lui Eminescu reprezinta o problema la fel de importanta ca si editarea ei. De altfel, o editie critica presupune un proces al receptarii. Studiul lui Iulian Costache este o premiera in materie. Nimeni n-a luat in considerare pana acum receptarea lui Eminescu intr-un mod atat de sistematic si de minutios. Ce s-a intamplat cu Eminescu pana la 1900? Aceasta este intrebarea la care Iulian Costache raspunde. E vorba de Eminescu de dinaninte de constituirea mitului; de Eminescu supus inca unei contestari destul de vehemente; de Eminescu vazut de contemporanii lui. Sunt multe lucruri noi, de ansamblu si de amanunt, cu privire la opere dintre cele mai „batute” ale lui Eminescu, ceea ce constituie, in sine, un merit exceptional. Studiul este captivant intelectual, fara poncifele obisnuite (de la o vreme) cand e vorba de Eminescu, o contributie iesita din comun si care merita cu prisosinta a fi citita".

Literatura functioneaza, in fapt, ca un imens joc de negociere si strategie. In acest joc, autorul/textul si cititorul/criticul devin actori ai unor negocieri sistematice, angajand strategii si tactici specifice. Practic, nici o istorie nu isi poate permite sa fie una exclusiv a scriitorilor si sa construiască doar pe versantul operelor, ignorand cititorul si versantul receptarii. Si, totuşi, aceasta viziune ce confera cititorului vocatia unui potential co-autor, a fost asumata in chip programatic, pana acum, doar de Istoria critica… a lui Nicolae Manolescu. Spatiul literar devine astfel mai cuprinzator si, implicit, mai bogat in provocari. Altfel, fara negocierea (unicitatii) textului cu (multiplicitatea) cititorilor sai, literatura ar risca sa fie redusa la un depozit de pagini mineralizate, niciodata deschise, conservate sub eticheta vreunei biblioteci ferecate. Asadar: cita negociere, atita literatura.(Iulian Costache)

Cartea lui Iulian Costache este un volum de interes atit pentru specialistii criticii si istoriei literare, cit si pentru toti cei preocupati de "brand PR", propunand refacerea pe simulator a istoriei negocierii unuia dintre „brandurile” cele mai celebre ale literaturii romane: Eminescu

Iulian Costache
Iulian Costache (n.1961). Este lector universitar in cadrul Facultatii de Litere – Universitatea din Bucuresti. Sustine cursuri de literatura romana moderna si studii europene in cadrul departamentelor de profil ale aceleiasi facultati. In anul 2003, obtine doctoratul cu distinctia Magna cum laude. Teza este coordonata de profesorul universitar Paul Cornea. La nominalizarea profesorului Nicolae Manolescu, i se ofera, in anul 2004, de catre Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu” si Consiliul Municipal Botosani, o bursa de cercetare post-doctorala. Publica in: Revista de Istorie si Teorie Literara a Institutului G. Calinescu, Viata Romaneasca, Contemporanul, Ateneu, Tomis.