Abatia Klosterneuburg si ICR Viena anunta initierea Premiului de Arta St. Leopold pentru lucrari de pictura, sculptura, grafica sau fotografie care promoveaza mesaje umanitare. Premiul in valoare de 12.000 de euro va fi decernat pe 14 noiembrie 2008 de catre Abatia Klosterneuburg.

Participarea este deschisa tuturor artistilor si grupurilor de artisti, indiferent de nationalitate, confesiune si statut profesional.

Pentru premiul din 2008, abatele Bernhard Backovsky a ales tema „Calea crucii si Izbavire“.

„Nu suntem interesati de o noua reprezentare a caii crucii la catolici, cu cele 14 opriri ale sale – dintre care lipseste una importanta, Izbavirea – ci de o reinterpretare a acesteia: oamenii sunt nevoiti sa strabata diferite cai ale crucii, cu diferite opriri, pe cont propriu, in grup sau ca natiune; in conceptia noastra, pe toti ii asteapta in final izbavirea. Aceste doua aspecte trebuie sa se regaseasca in lucrarile inscrise in concurs“, a declarat abatele Bernhard in cadrul lansarii concursului pentru unul dintre cele mai bine dotate premii de arta din Austria. „Ctitorul si patronul nostru spiritual Leopold si-a ajutat intotdeauna semenii, iar noi am continuat traditia. Prin intermediul acestui premiu, dorim sa incurajam patrunderea aspectelor sociale si umanitare in arta.“

Pentru inscriere, se vor trimite lucrarile pe un suport digital (CD) pana in data de 15 iunie a anului curent. Juriul alege pana la sfarsitul lunii iunie 20 de lucrari din cele inscrise in concurs, care trebuie sa ii parvina in original pana in data de 15 septembrie. La mijlocul lunii septembrie se organizeaza o expozitie cu lucrarile selectionate. Premiul se decerneaza anual in ajunul zilei de 14 noiembrie, sarbatoarea Sf. Leopold.

Mai multe informatii despre concurs si conditii de participare gasiti la adresa http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com/.