Editia de anul acesta a Carnavalului de la Venetia s-a desfasurat sub genericul "Sensation. Tutti i senso in festa" - adica toate simturile in sarbatoare. Intentia organizatorilor a fost sa transforme carnavalul dintr-un eveniment mai degraba comercial intr-un festival cultural de elita.

Oferta culturala s-a adresat, intr-adevar, tututor simturilor: din program nu au lipsit teatrul, expozitiile, concertele, evenimente culinare si, evident, parada costumelor. Ca invitat de onoare la Carnaval, Romania a venit la Venetia cu propria oferta culturala.

Vestea buna e ca evenimentele organizate de Institutul Cultural Roman au fost interesante si adecvate cu atmosfera carnavalului. E vorba, printre altele, de un formidabil concert al orchestrei Philarmonia din Bucuresti, care a facut o punte intre Vivaldi si Enescu, de spectacolul coregrafic intitulat "Vis" al lui Dan Puric, de un spectacol de teatru in regia lui Mihai Malaimare, de o expozitie despre istoria ceramicii, si de citeva concerte de muzica electro si jazz.

Veste proasta e ca anul acesta a fost parca mai putin public ca niciodata: 2008 e an bisect, iar carnavalul a inceput mai devreme, asa ca multi dintre potentialii vizitatori ai Venetiei nu au avut timp sa-si revina dupa cheltuielile de Craciun si Anul Nou.

In plus, turistii pareau interesati mai degraba de parada costumelor din Piata San Marco decit de evenimentele culturale propuse de organizatori. Pe insula bienalei, care a gazduit cele mai multe evenimente romanesti, nu a venit aproape nimeni, asa ca sloganul “Sansation” de pe afisul cu participarea Romaniei a cam ramas fara acoperire.

Parada costumelor a continuat insa cu aceeasi exuberanta, iar stradelele din Venetia s-au umplut de masti multicolore si trene interminabile. Prea putini dintre acesti actori – pentru ca fiecare si-a luat rolul in serios – au vrut sa fie si spectari la evenimentele culturale. In timpul carnavalului, Venetia este ca un mall gigantic, un supermarket in care produsele culturale pur si simplu nu au cumparatori.