Printul saudit, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, nu este o celebritate si nici nu are o istorie ca un mare colectionar de arta, dar este misteriosul cumparator al tabloului lui Leonardo da Vinci, in valoare de 450 de milioane de dolari, potrivit unor documente investigate de New York Times.

"Salvator Mundi" vanduta cu 450 de milioane de dolariFoto: Wikipedia

Ceea ce este oarecum straniu, este ca acest print cumpara un potret non-islamic, care il portretizeaza pe Iisus Hristos, intr-un timp in care majoritatea membrilor elitei saudite, incluzand aici si familia regala, fac obiectul unei largi epurari politice, sub drapelul luptei anti-coruptie.

Acesta este un bun prieten al autorului reformei anti-coruptie, printul mostenitor Mohammed bin Salman, in varsta de 32 de ani.

Desi printul este vazut ca un reformator, amploarea arestarilor a devenit fara precedent, iar statele vestice sunt ingrijorate de instabilitatea politica a celui mai mare producator de petrol la nivel global.

Suma impresionanta pe care acesta a oferit-o pe lucrarea care il portretizeaza pe Iisus risca sa jigneasca sentimentele religioase ale conpatriotilor sai musulmani. Majoritatea musulmanilor considera ca orice ilustratie artistica a unui profet este o forma de sacrilegiu.

Extravaganta printului s-a reliefat si cu alte ocazii. Spre exemplu, acum doi ani a achizitionat, din Franta, un iaht de 140 de metri lungime, care valora o jumatate de miliard de dolari.

Cazul picturii "Salvator Mundi" este unul dintre cele mai prestigioase achizitii din lumea artei. Detinatorul anterior al picturii este un miliardar rus, pe nume Dmitry E. Rybolovlev, care a achizitionat lucrarea lui da Vinci in 2013, pentru 127,5 milioane de dolari. Acesta se afla inca in proces cu fostul vanzator pentru pretul prea ridicat.