Din 28 noiembrie 2017 sala tezaurului Muzeului Național de Arheologie din Lisabona va găzdui expoziția ”Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”.

Aurul antic romanesc expus la LisabonaFoto: ICR

Expoziția propune vizionarea în paralel a odoarelor celor mai de preț ale arheologiei portugheze și a unei selecții de douăzeci și una de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României, fiind fructul unei inițiative culturale fără precedent, menite să ilustreze faptul că cele două țări, nu sunt unite doar prin moștenirea latină comună ci și prin circulația ideilor și formelor artistice în Europa preromană și în spațiul cultural al Imperiului Roman.

Între piesele aduse din România se află una dintre brățările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare și delicatul inel de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meșterilor romani, informeaza ICR Lisabona.

Pusă sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia și programată a rămâne deschisă până în anul celebrării centenarului României Mari și a încheierii Primului Război Mondial, expoziția va putea fi vizitată până la data de 22 aprilie 2018.

Pusă sub înaltul patronaj al președinților României, Dl. Klaus Werner Iohannis și Portugaliei, Dl. Marcelo Rebelo de Sousa, manifestarea este organizată de Muzeul Național de Istorie a României din București în parteneriat cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona.