"Încearcă din nou. Eșuează din nou. Eșuează mai bine" - Cu acest îndemn beckettian la creativitatea care se naște din eșec, dintr-o aparentă dificultate sau pur și simplu din condiția umană, spectacolul Gala al coregrafului francez Jérôme Bel își continuă periplul mondial la București. Una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar a propriului corp este prezentată de Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) și Institutul Francez, pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, în cadrul programului internațional FranceDanse Orient Express 2017. Prima reprezentație de la București va fi prefațată de decernarea Premiilor CNDB 2017.

Jerome Bel Photographer Josefina Tommasi (Argentina, August 2015)Foto: CNDB

Un atelier de mișcare pentru amatori din regiunea pariziană – pornind de la această experiență franceză din 2014, Jérôme Bel chestionează dansul sub toate formele lui, de la pașii de dans schițați prin sufragerie, în intimitatea propriei case, la cel instituționalizat, cu reguli, teatralizat, pe o scenă. De ce ultimul are o altă legitimitate, un alt prestigiu decât primul ? Ce înseamnă dansul și mișcarea pentru fiecare dintre noi ? Toate aceste întrebări, foarte simple la prima vedere, au fost puse de către coregraf atât publicului cât și celor 20 de dansatori români cu care a realizat versiunea bucureșteană a spectacolului. O distribuție surprinzătoare, împotriva tuturor clișeelor despre dans și teatru, reunind actori, balerini și dansatori profesioniști, dar și oameni cât se poate de obișnuiți pe care nu i-ați vedea niciodată pe o scenă consacrată – copii, adolescenți, persoane în vârstă, cu handicap etc. Împreună, aceștia prezintă și deconstruiesc modelele și canoanele acceptate ale baletului și ale dansului contemporan, uneori cu timidități, greșeli și stângăcii, dar încălcând și depășind limite. Un demers colectiv care pune în evidență dimensiunea politică și socială a dansului, capacitatea lui de a servi drept liant în cadrul unor comunități efemere.

O gală este, de obicei, un loc comun al experiențelor teatrale: o ocazie festivă și colectivă, de la spectacole de sfârșit de an și performance-uri de amatori până la evenimente simandicoase. Reinventată de Jérôme Bel, ea a călătorit deja în zeci de țări de pe trei continente, grație formatului său flexibil, mobil, federator, accesibil tuturor. Peste tot, spectacolul a alcătuit un inventar inedit al dansului. Rezultatul este o comunitate deja impresionantă de performeri Gala care au asimilat diferit mișcarea și au regândit dansul. E rândul românilor să-și facă loc în această gală fragmentată, un patchwork de imagini și reflecție, o galerie de portrete vii.

Biletele s-au pus în vânzare la casa Teatrului Odeon (Calea Victoriei 40-42) și pe kompostor.ro Prețul biletelor este 45 de lei tarif întreg și 25 de lei cu reducere.