Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian și orchestră, supranumit Imperialul, ultimul concert pentru pian compus de Beethoven, se va afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, programat vineri, 24 noiembrie, de la ora 19.00. Partea a doua a concertului va prezenta tot o lucrare de Beethoven, Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67, iar în distribuția serii vor fi două nume familiare publicului de la Sala Radio: dirijorul Julien Salemkour și pianista Dana Borșan.

Invitat să dirijeze pe scene prestigioase ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano sau Orchestra Simfonică din Berlin, dirijorul Julien Salemkour colaborează cu orchestre renumite ale scenei muzicale internaționale și cu artiști de talia unor Daniel Barenboim, René Pape, Anna Netrebko sau Rollando Villazón, pentru a cita câteva nume.

Solistă concertistă a Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, pianista Dana Borșan este astăzi o figură de referință a pianisticii românești, cu peste 900 de concerte și recitaluri susținute în România și în străinătate.

Repertoriul pianistei include peste 50 de concerte, precum şi programe consistente, atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti - Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă. Până în prezent, pianista Dana Borşan a realizat 16 apariţii discografice la casele de discuri: Eterna, KU Classics, Electrecord, Casa Radio.

Dana Borşan a susţinut concerte şi recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Bulgaria, Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria, Republica Moldova, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franţa, Norvegia. Ea este prezentă în fiecare stagiune şi pe scenele filarmonicilor din ţară. În ultimii doi ani a concertat deseori cu orchestre din Germania, Republica Moldova şi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Franţa, Irlanda şi Norvegia.

Începând din noua stagiune, biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro . Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.