Joi, 19 octombrie, de la ora 18.30, la Gallery (str. Leonida nr. 9-11, București, sector 2) va avea loc lansarea Centrului de Consultanță Istorică, primul centru specializat în acest domeniu din România. În cadrul evenimentului, cercetătorii CCI vor discuta despre diferențele dintre istoria oficială și consultanța istorică, ce înseamnă realizarea și documentarea unei investigații istorice, proces, film sau roman, dar și despre metodele și sursele consultanței istorice.

Afis lansare CCIFoto: Centrul de Consultanta Istorica
  • Primele centre de consultanță istorică din statele occidentale au fost înființate ca răspuns la nevoia unor comunități, companii și instituții de a-și cunoaște istoria. Descoperirea originilor și a trecutului nu ar fi fost posibilă fără ajutorul istoricilor care s-au implicat în documentarea și scrierea acestor istorii cu metodele proprii cercetării. În România, acest domeniu este la început de drum. Absența consultanților istorici s-a remarcat prin modul în care au fost soluționate cazurile foștilor deținuți politici care și-au cerut drepturile în instanță, cele ale tuturor persoanelor care au fost deposedate ilegal de drepturile și proprietățile lor de către regimul comunist și în timpul proceselor „torționarilor” comuniști. - Dumitru Lăcătușu, Centrul de Consultanță Istorică

Echipa Centrului de Consultanță Istorică este formată din Mihai Burcea, Dan Drăghia, Theodora Enache, Bogdan-Alexandru Jitea, Dumitru Lăcătușu și Áron Szele, doctori și cercetători în domeniul istoriei și științelor politice, fiecare specializat într-un anumit domeniu de cercetare. Serviciile de consultanță se adresează atât celor care doresc să-și documenteze trecutul personal sau familial, cât și instituțiilor interesate în reconstituirea istoriei unei localități ori companii sau posturilor de televiziune, radio și presei scrise care au programe și rubrici de istorie. Centrul de Consultanță Istorică oferă asistență de specialitate și caselor de avocatură, de fiecare dată când au cazuri care necesită cercetare și consultanță istorică, sau celor din domeniul filmografiei atunci când vor să documenteze proiectele la care lucrează. Nu în ultimul rând, la serviciile noastre pot apela și toți cei care doresc amenajarea unor muzee ale comunismului sau despre alte teme și subiecte istorice ori care sunt interesați să cunoască cum sunt organizate muzeele similare din alte state.

Despre Centrul de Consultanță Istorică (CCI)

CCI este un centru privat de cercetare în științele socio-umane, ai cărui membri sunt doctori și cercetători cu pregătire în domeniul istoriei și științelor politice. Experiența membrilor este una vastă: de la redactarea a numeroase lucrări de specialitate, articole în presă, realizarea de baze de date istorice, documentarea unor evenimente sau filme istorice până la elaborarea de plângeri penale împotriva „torționarilor” regimului comunist. Pentru mai multe informații:

http://consultantaistorica.ro/echipa/

Obiectul de activitate al centrului îl reprezintă oferirea unor servicii specializate și individualizate de cercetare și consultanță istorică și desfășurarea de investigații istorice. Serviciile se adresează persoanelor private, companiilor, localităților, instituțiilor de stat, caselor de avocatură și tuturor celor care au nevoie în activitățile lor de cercetare și documentare în arhive, biblioteci sau alte baze de documente. Mai multe despre serviciile centrului: http://consultantaistorica.ro/servicii/

Organizatori:

Centrul de Consultanță Istorică, Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane și Youngminds.